tikicaca Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 jesli bedziesz kiedys zastanawial sie jaka pompe do dymu wybrac to nie kupuj tej!!! Pompe zamowilem w troy buit models, paczka dotarla dosc szybko, troche przestoju na cle, ale jest. Podlaczam pompe, cos piszczy ale nie dziala, mysle slaby pakiet 6V, dalem 9,6NIMH i pompa sie odezwala, tyle ze pompowala na maks obrotach, a na wolnych sie blokowala. Z racji braku czasu do tematu dymu wrocilem wczoraj, pompe mialem juz w modelu, podlaczam zasilanie, i slychac jakies piszczenie ale nic nie pompuje, sprawdzilem na drugm pakiecie, wszystko naladowane ok podlaczone, nie pompuje!!! Wchodze na rcgroups, rcuniverse i czytam, srednio co druga pompa albo nie chodzi od nowosci, albo sie dosc szybko psuje. Serwis dziala ponoc dosc sprawnie i bezproblemowo, ale nie mialem ochoty czakac znow z miesiac i znow walczyc z celnikami. Otworzylismy z tata pompe i.... nie dalbym za to nawet 5$ !!! tandeta jakiej swiat nie widzial, chinskie pordukty sa o niebo lepsze. Eletrkonika ok, prosty regulator i tyle. Silnik wklejony do obudowy na dodatek krzywo, nie w osi pompy, polaczenie bezposrednie bez jakiegokolwiek przegubu, sprzegla. Wcale sie nie dziwie ze nie chodzila jak oska silnika blokowala sie w pompie. Wyjelismy silnik i pompe, wysrkobalismy pseudo klej, i zaczela sie zabawa zeby wszytko ustawic w osi. Silnik jest na tyle slaby ze minimalna nie osiowosc powoduje problem z uruchomieniem lub praca na malej predkosci obrotowej. W efekcie udalo sie ustwic wszystko tak aby pompa pracowala ok, przynajmiej na razie :wink: Z wierzchu wyglada ladnie, ale w srodku kopmpletny badziew!! NIE POLECAM!! SZCZEGOLNIE ZA TA KASE u nas kosztuje od 300 do 350zł
pablos Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 Czy chodzi o tę pompę bo w przyszlości nosiłem sie z zamiarem jej kupna http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=191&products_id=960
tikicaca Posted April 20, 2008 Author Posted April 20, 2008 tak to chodzi o ta pompe :wink: jak mialem ja otwarta i na wierzchu to moglem porobic fotki. Szczerze to elektryczna pompka za 32zł do metanolu jest lepiej wykonana, a ta ma tylko dodatkowo regulator. ten dzwiek to regulator i blokujacy sie silnik, powinna sie zalaczac od zera na galce, i obroty wzrastac w miare obrotu galki w prawo
Grześ Posted April 21, 2008 Posted April 21, 2008 Łukasz. Problem jest taki ,żę napewno się bawiłeś pompą na sucho. Jest bardzo ciasno dopasowana i powinna pompować jakąś cięcz czyli płyn do dymu . Napewno używasz oleju napędowego ,a jeżeli tak to dodaj trochę oleju takiego jak do benzyny do silnika ok 100ml na 5litrów . Wszystkie płyny dymiące są suche . Ja używam tej pompy dość długo i przpompowła trochę płynu i nie miałem kłopotów . Ale zdarzają się też niedoróbki. Za dobrą pompę trzeba dać ok 150 EURO /3W . POWER BOX / Myślę że Ci coś pomoże moja uwaga . Jest to pompa najtańsza na rynku . Pozdrawiam Grześ
tikicaca Posted April 21, 2008 Author Posted April 21, 2008 Dziekuje Grzesiek za rady doleje troche oleju tak na przyszlosc :wink: pompe od razu uruchamialem ze zbiornikiem zalanym ropa sama pompa kreci sie lekko, problem lezal w tym ze silnik nie byl w osi pompy, byl krzywo wklejony, i przez to sie blokowala. Faktem jest to ze pompa jest najtansza na rynku z tych elektrycznych. IMO 70$ za takie cos to i tak za duzo Wiem ze tych pomp nie produkuje sie wiele, i to przyczynia sie do ich wysokiej ceny, ale tez ich budowa jest naprawde prymitywna. Pewnie wynika to rowniez po czesci z polityki: "Stac cie na wiekszy model to i kupisz pompe za tyle czy tyle :wink: "
Nielot Posted April 23, 2008 Posted April 23, 2008 To proponuję pompę firmy TME Tejera. Posiadam dwie sztuki, proste jak tłuczek do ziemniaków, działają bez problemów i wycieków.Trochę mnie dziwi stwierdzenie że media do dymów są suche.Mało precyzyjne i nie odpowiednie stwierdzenie dla cieczy.
throd Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 Suchy plyn to plyn o silnych wlasciwosciach odtluszczajacych np. nafta. Jest suchy bo zmywa wszystko co tluste wiec jezeli przejdzie przez jakis mechanizm to moze pozbawic go smarowania czyli wysuszyc.
tikicaca Posted May 6, 2008 Author Posted May 6, 2008 na plus jest serwis odpisali mi ze jak ta padnie po mojej naprawie to przysla druga gratis
Pa_Czyz Posted May 24, 2008 Posted May 24, 2008 To proponuję pompę firmy TME Tejera. Posiadam dwie sztuki, proste jak tłuczek do ziemniaków, działają bez problemów i wycieków.. A gdzie można takową zakupic ??
MironRC Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 A gdzie można takową zakupic ?? wlasnie skad sciagacie te pompy? :|
Malker Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 Pa_Czyz napisał/a: A gdzie można takową zakupic ?? wlasnie skad sciagacie te pompy? :| Np. stąd: http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7324
MironRC Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 Np. stąd: http://hobbycity.com/hobb...?idProduct=7324 nie o ta pompę mi chodzi, mowa jest pompie firmy TME Tejera, znalazłem już jedna w TowerHobbies.
Norman Posted February 12, 2010 Posted February 12, 2010 Otworzylismy z tata pompe i.... nie dalbym za to nawet 5$ !!! tandeta jakiej swiat nie widzial, chinskie pordukty sa o niebo lepsze. W efekcie udalo sie ustwic wszystko tak aby pompa pracowala ok, przynajmiej na razie :wink: Z wierzchu wyglada ladnie, ale w srodku kopmpletny badziew!! NIE POLECAM!! SZCZEGOLNIE ZA TA KASE u nas kosztuje od 300 do 350zł Szkoda że nie trafiłem na tego posta wcześniej , tikicaca sprzedałeś mi zepsutą pompę ?. Miała być używana a nie poskładana tylko do sprzedaży. Wstawiając do giełdy nie pisałeś że jest uszkodzona . Nie miałem czasu jeszcze sprawdzić bo czekam wiosny ale po tym poście będę musiał zobaczyć czy ta pompa chodzi. Edit: Czyli jak mieć sprawna pompę i pieniądze . na plus jest serwis odpisali mi ze jak ta padnie po mojej naprawie to przysla druga gratis Sprawdziłem ją wczoraj i okazało się że rzeczywiście nie startuje od zera tylko piszczy a poza tym dysza do dymu którą dołączyłeś do zestawu , to nic innego jak zaworek do pompowania kół :twisted: ( mam takie dwa, bo używam takie koła :faja: )
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.