Skocz do zawartości

jaka jadowarka do aparatury ?

Tomek_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam hitecha 5, w srodku jest aku 8xNiMH spakietowany, mialem kupowac aku do samolotu (AA) ale baxter mnie odwiódł od tego :ble:

ale na razie bede latal na moich GP 2300, jednak nie mam ładowarki do apratury

niby sie zamowienie na UH kompletuje, cos tam brakuje, w miedzy czasie chce zalatwic sprawe z zasilaniem

jaka ładowarke proponujecie ? w srodku jest wtyczka takaj jak w wentylatorach (np procek) w kompie

nie ukrywam ze szukam cos niedrogiego ;)

czy z UH beda dzialac ? z tego co widzialem zasilania maja amerykanskie wtyczki :crazy:

jesli tak to preferuje cos od nich o ile jest na stanie ;)

pozdrawiam :)

Opublikowano

Witam

Najprostsze rozwiązanie to Hitec CG-S32 w sklepach za ok 45 zł a na allegro jeszcze taniej Jednak jęśli masz zamiar latać elektrykami to nie obejdzie się bez ładowarki z funkcją lipol.Dość tanią ładowarką jest Jeti char 30.Obecnie używam jakiegoś ,nieznanej firmy chińczyka, :) który ładuje wszystko ,ma balanser i zasilacz .Sprawuje się rewelwcyjnie a kupiłem go na allegro za około 200 zł.Ogolnie ładowarki ostatnio bardzo tanieją więc warto się rozglądać na rynku.

Pozdrowienia Marian

Opublikowano

CG-S32 w sklepach za 60 zl :D

dzieki za propozycje, bede myslal, na UH nie ma wogole,

a co do drozszych - na razie mnie nie stac na nie ;) niestety, ladowarka jest dosc droga i na razie zostane przy moich AA

ps. przepraszam za zly dzial :roll:

Opublikowano

Za 80 USD (z przesyłką ) dostaniesz Imax B6. Udało mi się ją kupić bez cła za ok 195 PLN. Ta ładowarka pozwala już rozwinąć skrzydła :D choć idealna nie jest.

Dla mnie wadą jest mała moc rozładowania (tylko 5W). Nie potwierdzam problemów z balancerem - u mnie jest OK.

Opublikowano

Podczas ładowania aku NiMh oraz NiCd przyjmuje się że powinno się je ładować prądem 0.1C

cyzli jeeli pakiet ma 1300mAh to ładujemy go padem 130mAh a jak ma 2500mAh to ładujemy prądem 250mAh. Zdarza się zę są ogniwa które mozna ładować prądem 1C i więszym czyli jak mamy pakiet 2500mAh to można go ładować prądem 2.5A lub więcej. Myslę ze to zrozumiałe.

obliczenie czasu ładowania dla:

pakiet 2500mAh

wydajność ładowaki 100mA

czyli 0.1A / 2.5A = 0.4 czyli 25 godzin

tzn. ze takim prądem (100mA) pakiet 2500mAh powinien być ładowany 25 godzin

ale dochodzi sprwaność ładowarek (tych tanich i porstych >80%) dlatego przy podanych parametrach pakiet ładowałby się jakieś 27-28 godzin.

Myslę ze to zrozumiałe.

pozdrawaim

Gość slawekmod
Opublikowano

Nie chodzi o sprawność ładowarek , ale o to że aby naładować akumulator ni-xx trzeba do niego władować o 40% prądu więcej niż jego znamionowa pojemność.Czyli prąd 0,1C x 10 h x1,4.Przykład: pakiet 1Ah ładujemy prądem 100mA przez 10 h x 1,4 czyli 14 godzin.Wtedy wykorzystamy maksymalną jego pojemność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.