Tomek_ Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 witam mam hitecha 5, w srodku jest aku 8xNiMH spakietowany, mialem kupowac aku do samolotu (AA) ale baxter mnie odwiódł od tego :ble: ale na razie bede latal na moich GP 2300, jednak nie mam ładowarki do apratury niby sie zamowienie na UH kompletuje, cos tam brakuje, w miedzy czasie chce zalatwic sprawe z zasilaniem jaka ładowarke proponujecie ? w srodku jest wtyczka takaj jak w wentylatorach (np procek) w kompie nie ukrywam ze szukam cos niedrogiego czy z UH beda dzialac ? z tego co widzialem zasilania maja amerykanskie wtyczki :crazy: jesli tak to preferuje cos od nich o ile jest na stanie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Witam Najprostsze rozwiązanie to Hitec CG-S32 w sklepach za ok 45 zł a na allegro jeszcze taniej Jednak jęśli masz zamiar latać elektrykami to nie obejdzie się bez ładowarki z funkcją lipol.Dość tanią ładowarką jest Jeti char 30.Obecnie używam jakiegoś ,nieznanej firmy chińczyka, który ładuje wszystko ,ma balanser i zasilacz .Sprawuje się rewelwcyjnie a kupiłem go na allegro za około 200 zł.Ogolnie ładowarki ostatnio bardzo tanieją więc warto się rozglądać na rynku. Pozdrowienia Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 No tak ładowarki tanieja -niektóre ale te dobrych firm nie chca np ta http://www.modelarski.com/index.php?page=product&id=1192 czy ta http://www.modelarski.com/index.php?page=product&id=762 Constelation jak kosztowała kilka lat temu tak kosztuje i dziś , zresztą Pulsar także. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_ Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 CG-S32 w sklepach za 60 zl dzieki za propozycje, bede myslal, na UH nie ma wogole, a co do drozszych - na razie mnie nie stac na nie niestety, ladowarka jest dosc droga i na razie zostane przy moich AA ps. przepraszam za zly dzial :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piejar Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Za 80 USD (z przesyłką ) dostaniesz Imax B6. Udało mi się ją kupić bez cła za ok 195 PLN. Ta ładowarka pozwala już rozwinąć skrzydła choć idealna nie jest. Dla mnie wadą jest mała moc rozładowania (tylko 5W). Nie potwierdzam problemów z balancerem - u mnie jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Ładowarka Hitec CG-S32 dysponuje prądem ładowania 80mA!!! Nie nadaje się ona do ładowania ogniw większej pojemności. Jednym słowem w ogóle nie zawracaj ją sobie głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_ Opublikowano 3 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 marcin - a mogl bys napisac dlaczego? bo ja laik nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Ponieważ przy prądzie ładowania 80 mA, pakiet o pojemności np. 1500 mAh ładowała by około jednej doby... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Podczas ładowania aku NiMh oraz NiCd przyjmuje się że powinno się je ładować prądem 0.1C cyzli jeeli pakiet ma 1300mAh to ładujemy go padem 130mAh a jak ma 2500mAh to ładujemy prądem 250mAh. Zdarza się zę są ogniwa które mozna ładować prądem 1C i więszym czyli jak mamy pakiet 2500mAh to można go ładować prądem 2.5A lub więcej. Myslę ze to zrozumiałe. obliczenie czasu ładowania dla: pakiet 2500mAh wydajność ładowaki 100mA czyli 0.1A / 2.5A = 0.4 czyli 25 godzin tzn. ze takim prądem (100mA) pakiet 2500mAh powinien być ładowany 25 godzin ale dochodzi sprwaność ładowarek (tych tanich i porstych >80%) dlatego przy podanych parametrach pakiet ładowałby się jakieś 27-28 godzin. Myslę ze to zrozumiałe. pozdrawaim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Nie chodzi o sprawność ładowarek , ale o to że aby naładować akumulator ni-xx trzeba do niego władować o 40% prądu więcej niż jego znamionowa pojemność.Czyli prąd 0,1C x 10 h x1,4.Przykład: pakiet 1Ah ładujemy prądem 100mA przez 10 h x 1,4 czyli 14 godzin.Wtedy wykorzystamy maksymalną jego pojemność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.