pawellukasz Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Witam, Chcę równolegle połączyć dwa identyczne pakiety 2200mah. Mam zlutowaną złączkę, ale chcę je na dodatek odseparować diodami, żeby pomiędzy pakietami nie było prądów wstecznych. Na forum elektroda znalazłem opis tego zagadnienia: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2342167.html (...) W przypadku jednak kiedy decydujesz się użyć akumulatorów o różnych parametrach stanowczo zaleca się separacje obu źródeł napięcia ze względu na możliwość wystąpienia prądu wstecznego. Do separacji stosuje się zwykłe diody prostownicze (spadek napięcia na akumulatorach to ok. 0,6 v) lub diody shottky'ego (spadek ok. 0,4v). Za pomocą tych diód łączysz plusy obu zasilań. W wyżej opisanym przypadku, kiedy zastosujesz separacje napięcia, zużywać ci się będzie zawsze tylko ogniwo o wyższym napięciu ,więc w praktyce najpierw rozładowywać się będzie akumulator o wyższym napięciu a potem gdy oba napięcia się wyrównają będą rozładowywać się równomiernie. I to jest jasne, o tyle o ile. Za pomocą diód łączę plusy zasilań...czyli jedna dioda od plusa pierwszego lipola do plusa drugiego lipola, a druga dioda od plusa drugiego lipola doi plusa pierwszego lipola? Poglądowy rys. poniżej: Poza tym zakupiłem diody schottkiego ...podwójne (wygląda jak tranzystor). I nie wiem jak te podwójne podłączyć do pakietów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj123 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 A czy to ma sens? W helikopterze 450 silnik ma max 600W czyli pobierze jakieś max 50A czyli 0.6*50=30W odkładane na diodzie. A rozumiem, że jak łączysz pakiety do pobór (bo nie piszesz co chcesz zasilać a to nie jest bez znaczenia) może być większy. Prądy wsteczne nie są niczym złym jak zachowuje się pewne reguły, na przykład nie rozładowywanie do większej różnicy niż 0.1V pomiędzy pakietami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Wystarczy jedna taka podwójna dioda. Podłączenie jak na tym "szybkim"szkicu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawellukasz Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Napęd latającego skrzydła z epp z autopilotem. Chodzi o to, że nie mogę go wyważyć jednym pakietem i muszę wsadzić dwa po 2200mAh. Miejsce jest, udźwignie to i dlatego tak pakiety chcę podłączyć. Dzięki za odpowiedź i pomoc;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Łączysz dwa identyczne pakiety. Nic się nie będzie działo złego. Kombinowanie z diodami jest bez sensu (no może z bardzo różnymi pakietami i z różnych firm). A jak kupisz 3s2p, to masz rozdzielone diodami? Takie historie mogą być potrzebne przy NiMh, nie w LiPo czy w LiJon (zresztą, to to samo, tylko w różnych obudowach). Takie łączenie równoległe masz prawie we wszystkich laptopach. W ich bateriach są wbudowane balansery (to jesli chodzi o wbudowane elementy elektroniczne), a ogniwa są po prostu zgrzewane parami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 A czym będziesz chłodził te diody bo każda z nich będzie przenosić niemal połowę prądu obciążenia? Prąd całkowity będzie mniejszy wskutek spadku napięcia na samych diodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Columb Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Za pomocą diód łączę plusy zasilań...czyli jedna dioda od plusa pierwszego lipola do plusa drugiego lipola, a druga dioda od plusa drugiego lipola doi plusa pierwszego lipola? Poglądowy rys. poniżej: Takie połączenie jest bez sensu. Koledzy wyżej mają rację, że to rozwiązanie przy lipolach, zwłaszcza do zasilania większymi prądami , to tylko straty mocy. Ale jeśli koniecznie już chcesz je połączyć przez diody to tak jak poniżej (taka jest idea podanego przez Ciebie opisu), tylko ładować te pakiet musisz już bez diod, ale to chyba oczywiste, no i musisz zastosować diody o odpowiednim amperażu czyli spore klocki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj123 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 szkoda prądu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Najlepsze rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Ewentualnie, jeżeli pakiety różnią się pojemnością można je połączyć balanserami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi