Grzegorz POL Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Witajcie, Zastanawiałem się jakby zmniejszyć masę zestawu do nagrywania z powietrza i zapisu śladu gps szybowca termicznego. Jako że nie mogę sobie pozwolić na znaczy wzrost masy zadałem sobie pytanie, po co wozić "za darmo" baterię od gopro i telefonu z gpsem skoro w odbiorniku mam 5V które mogę rozdysponować to tychże urzadzeń. Chciałbym się poradzić osób mających doczynienia z elektroniką. W odbiorniku mam 5V/3A jeśli dobrzę rozumuje, zasilanie do gopro było by rozwiązane kablem mini USB z przerobioną wtyczką i tam 5V nie robi żadnego problemu. Inaczej jest przy telefonie. Potrzebuję zmniejszyć napięcie z 5V na 3.7V, i nie wiem jak to zrobić. Czy mógłbym włączyć w obwód jakiś rezystor? Leczy czy to nie spowoduje zbyt dużego wzrostu poboru prądu? Dodam że do odbiornika będą podłączone tylko 2 serwa czyli SK i SW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Nie lepiej podpiać sie do złącza balansera pakietu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Nie bardzo bo cele nie beda sie wtedy rowno rozladowywac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mieciu11 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 ewentualnie spróbuj wyciągnąć baterie i podłącz telefon do ładowarki, niektóre modele można było tak uruchomić. A potem tylko dorobić kabel i można zasilać bezpośrednio z odbiornika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz POL Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 ewentualnie spróbuj wyciągnąć baterie i podłącz telefon do ładowarki, niektóre modele można było tak uruchomić. A potem tylko dorobić kabel i można zasilać bezpośrednio z odbiornika Próbowałem, nie działa. Telefon po wyciągnięciu baterii mimo że jest podłączony do ladowania wyłącza się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karand Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 A nie lepiej zaoszczędzić na masie zastępując telefon jakimś loggerem gps ważącym znacznie mniej od telefonu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz POL Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Pewnie że można, lecz to wiaże się z wydatkiem ~100zł a czyż nie lepiej za te pieniądze kupić coś bardziej pozytecznego ? Chyba zastosuję diody prostownicze 1N4007, na każdej jest spadek napięcia ok. 0.7V więc dam dwie i będzie akurat 3.6V na wyjściu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cebulator Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Na diodach "odkłada" się koło 0,7V ale to zależy od prądu, więc nie wiem czy to dobry pomysł. Weź sobie poskładaj (albo zleć komuś) układ na stabilizatorze i będzie najpewniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Pewnie że można, lecz to wiaże się z wydatkiem ~100zł a czyż nie lepiej za te pieniądze kupić coś bardziej pozytecznego ? Chyba zastosuję diody prostownicze 1N4007, na każdej jest spadek napięcia ok. 0.7V więc dam dwie i będzie akurat 3.6V na wyjściu. Nie kombinuj w ten sposób, to najszybsza i najpewniejsza droga do zniszczenia urządzenia. I nie słuchaj bredni o zmniejszaniu napięcia za pomocą diody prostowniczej do zasilania elektroniki. Za kilka złotych zrobisz taki układ sam np. z LM1117 lub podobnym, a jeśli nie masz na to czasu, zamów gotowy układ, np. taki http://abc-rc.pl/Przetwornica-DC-DC-3-35 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 http://www.masters.com.pl/pl,tools-stabilizator-liniowy-lm https://youtu.be/XxosGcBJElg Za dosłownie parę złotych i możesz zrobić wg schematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz POL Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Fajnie, coś pokombinuje. Dzięki za zainteresowanie i konkretne odpowiedzi. Wysłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi