Piotr21 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Ze względu na łatwy dostęp i regulację. A także mniejsze niebezpieczeństwo "zaciągnięcia" ziemi przy krecie Na planie oryginału Wicherka 25 RC jest głowicą w dół. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Nie wydaje mi się że przesadziłem z "dwudziestką " na dziesiątce (MDS) z nieco większej trawy miał problem, potem już dawał radę, ale teraz to jest holownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Witam Budowa ruszyła. Odebrałem zestaw wyciętych elementów (ten z Allegro). Jedna kratownica kadłuba gotowa,druga będzie dzisiaj. Kleję w swoim warsztaciku w piwnicy , a tam temperatura powoduje wolniejsze wiązanie żywicy (Epidian 53) . A tak to dzisiaj wygląda Chciałem podziękować panu Wojtkowi z Marvio za konsultacje oraz nieznajomemu modelarzowi spotkanemu w sklepie za pomoc w wyborze silnika.Okazał się właścicielem i NGH 9 cc i Evolution 10.Bezwzględnie polecił mi ten drugi.Opinia o NGH 9 fatalna.(dotyczy to tego konkretnego modelu) Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Witam. Żywica zżelowała i prace powoli postępują. Myślę,że do jutra konstrukcja kadłuba będzie gotowa (nocka jest długa ). Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Witam ponownie. Zastanawiam się jeszcze nad takim silnikiem. Cena jest bardzo zachęcająca (wychodzi 690 PLN ). Ma on 1,8 KM. Wymaga on jednak cofnięcia wręgi silnikowe( w opisie z HK silnika do śmigła to 103 mm,w rzeczywistości to 113,1 mm - wg instrukcji obsługi). Nie wie czy ten rozmiar to nie przesada. . Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 A nie jest ten silnik troszkę za duży? Myślę, że powinna wystarczyć ''żarówka'' 6,5ccm ze śmigłem 13x6 Wczoraj odbyłem swój pierwszy spalinowy lot, przy takim napędzie i masie modelu 2,5kg przez 10 minut lotu poszło tylko 60ml paliwa . Przy takim śmigle silnik pracował u mnie praktycznie cały czas na minimalnych obrotach, a duże śmigło sprzyja charakterystyce lotu Wicherka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Witam Myślę,że Wicherek 50 będzie ważył ok 3,5 kg. Dobrze jest mieć nadmiar mocy , co przydaje się w trudnych momentach.( a także do ewentualnego holowania). Prosiłem o radę bardziej doświadczonych kolegów (ale cieszę się ,że napisałeś - dziękuję). Piotr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Może faktycznie nie powinienem się mądrzyć... Zasugerowałem się tym że Wicherek Pana Andrzeja ważył jak pisze 2,2kg, mój model był trochę cięższy a cały czas latał na minimalnych obrotach... i nawet miał siłę wyrwać do góry Pozdrawiam i kibicuję w budowie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Witam. Liczyłem na opinie doświadczonych kolegów co do napędu. Przykro , że nikt się nie zainteresował. Kadłub gotowy. Łoża na serwa wykonałem nowe , bo autor wycinanki przygotował miejsce tylko na mikro serwa. Jeszcze jeden problem: bowdeny czy popychacze (na wysokość i kierunek). Pozdrawiam. Piotr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Witam Dzisiaj przymiarka do skrzydła, planowanie lotek. Zamiast kesonu zastosuję , jak widać półżeberka noskowe. Nie dają one takiej sztywności jak keson, ale przy planowanym pokryciu folia transparentną dają ciekawy wygląd. Zastanawiam się też nad wykonaniem kesonu przykadłubowego. Pozdrawiam Piotr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Jeżeli planujesz lotki a skrzydła jeszcze nie kleiłeś to powinieneś dodać drogą listwę do tego tylnego dźwigara. Żeberka w bloczek i....... Ale wg.mnie to sobie je odpuść i zrób Wicherka słabo silnikowego bo te 1,8 KM które planujesz raczej rozszarpie ten model. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Czy mógłbym prosić o link do aukcji z wyciętymi elementami Wicherka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Tomek laubzega w dłoń i do roboty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Witam. To zdjęcie to tyko ułożone elementy.Oczywiście druga listewka (dolna) na na tylny dźwigar będzie.. Cóż , moje doświadczenia z mocą silników są raczej ostrożne. Mój poprzedni Wicherek 25 miał os.maxa 25 (nowego) i latał baaaardzo dystyngowanie. Niestety poległ , gdy po okropnych ulewach zalało mi piwnicę. Teraz marzy mi się pierwsza benzyna. Tomek: Wpisz po wejściu na allegro "wicherek" i znajdź aukcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Witam Przed montażem skrzydeł postanowiłem wykonać statecznik pionowy. Listwy pionowe balsa 6 x 20 mm, wykrzyżowania 6 x 15 mm.Ster kierunku balsa 5 mm.Obrys oryginału będzie zachowany. Ponieważ ster kierunku będzie sterowany sztywnym popychaczem do kółka ogonowego planuję cieni bowden. Co o tym myślicie ?. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Ster kierunku i kółko mogą być na linkach razem 4 linki Linka to pozostałość po modelach na uwięzi. Możesz też tylko od steru pociągnąć sterowanie kółkiem tzn.od steru drut pod kadłub i od niego sterowanie na kółko. Tylne kółko to jakiś gotowiec ze sklepu czy sam to zrobisz? W 50 ten sztywny popychacz który robisz jaką ma długość i jak go widzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Sztywny popychacz ma ok 80 cm (rurka węglowa) i będzie podparty w połowie. Linek nie lubię Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Myślałem że skoro sztywny to bez podpierania to może być nie najlepsze rozwiązanie. Do wysokości to samo a ten będzie jeszcze dłuższy. Jaką średnicę ma ta rura tak dla porównania z innymi modelami. Może jednak tradycyjny popychacz z lekkiej balsy,na środku gruby ,cieńsze końce. Może być przekrój kwadratowy,okrągły z naklejonym rowingiem. A linki do kierunku to niezłe rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Rurka węglowa ma 5 mm.Jej długość (mierzyłem - poprzednio było na oko ) to 65 cm. Ten sposób napędu podpowiedział mi pan Wojtek z Marvio. Myślałem początkowo o klasycznych popychaczach potem o bowdenach. I wstępna przymiarka statecznika pionowego Piotr. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi