Skocz do zawartości

Fantastic (depron :)

kreis84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hehe Piotrek_SGM, ja wziąłem od Ciebie pomysł na mocowanie podwozia do RWD, a Ty może weźmiesz ode mnie troszkę motywacji :mrgreen:

robraf miałem w RWD silniczek Ray CD 2830/12, a więc podobna moc do Twego Ray'a ale inne obroty, z Turnigy C2830-1000 mój trenerek lata troszkę słabiej, ale też mu się troszkę przytyło. Tak że pocieszyłeś mnie z tym silnikiem :)

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
Bardzo ładnie Ci to wyszło...

Dziękować :)

Skrzydełko w trakcie zamykania:

74ba599a6b666ac8.jpg

Jeszcze tylko szlifnąć spływ gdy podeschnie i gotowe lewe skrzydło:

5c931dff5a179075.jpg

Opublikowano

Zaczyna nabierać kształtów... i podobają mi się one :D

Mój 'system' łączenia skrzydeł:

0ab5f539d26de906.jpg

Skrzydła są tylko do zdjęcia, dlatego są troszkę w dół pochylone, trzeba będzie to usztywnić:

6b07cec57641afd1.jpg

2bd3261214267dcc.jpg

2754c2a57e5ebecc.jpg

Opublikowano
kreis84 - jeszcze parę Twoich fotek i robię takiego :wink:

Hiehie, mówisz i masz :twisted:

Tutaj na przykład widać wzmocnienia i usztywnienia 'skrzydłowej' części kadłuba:

9b28b67069120154.jpg

Dzięki czemu 'pancerniak' (bo tak go chyba nazwę :rotfl:) nie wygląda już jak struty wróbel, tylko ma ślicznie, równiutko uniesione skrzydełka:

67b0ce0e0fe7d15d.jpg

Przy odrobinie szczęścia skończę go pojutrze, więc może uda się oblatać w weekend. Jeśli w ogóle poleci i na 'dzień dobry' go nie rozwalę to podzielę się wrażeniami :wink:

Zważyłem to co na drugim zdjęciu + balsa na górę kadłuba - niecałe 250g, układ napędowy wraz z odbiornikiem waży ok. 200g, myślę więc że w sumie będzie 450 do 500g. Przy takiej wadze powinien chyba latać, jak uważacie??

Opublikowano
Hiehie, mówisz i masz

No to nie mam wyjścia ;) Może spróbuję- nie wiem jak to będzie- widać masz do tego smykałkę- ja póki co głównie "małpuję" ...

Fajnie Ci to wychodzi-drugi model- :shock:

A poleci na pewno- jak mawiają- co ładnie wygląda to ładnie lata :D

(może bezpośrednio to się nie przekłada ale pośrednio na pewno :wink: )

Opublikowano

Hehe, dopiero po oblocie się okaże czy maszyna jest warta poświęconego czasu.

Ale z tą smykałką to przesadziłeś. Powodem dla którego wychodzi mi to całkiem zgrabnie jest duuuża ilość wolnego czasu. Wszystko robię powoli - bez pośpiechu. W takiej sytuacji każdy może coś ładnego stworzyć :wink:

No ale dość gadania, idę pomoczyć balsę :lol:

Opublikowano

model spokojnie poleci mój little tern waży okolo 450gram a rwie go delikatne do góry ( jjeszcze nie latałem ale czuć że ciągnie pionowo) na silniku ray a jak mój poleci to twój też

Opublikowano

Postępy:

c9e791e80c401b99.jpg

2762a55660337a86.jpg

Niestety owiewka powstanie z depronu :? Próbowałem zrobić ją z plastikowej butli, zużyłem dwie, nad gazem i we wrzątku, efekty są beznadziejne :oops:

EDIT:

Miałem na myśli owiewkę i kabinę pilota :|

Opublikowano

Kabinki najlepiej się robi opalając butelkę opalarką (taka mocna suszarka, można ją kupić w sklepach budowlanych). Ja najbardziej lubię butelki 2l po Coli i Fancie. Do butelki wraz z kopytem warto wsunąć drewniane kliny tak jak na rysunku.

258465d893329c1a.jpg

Opublikowano

Jak będę miał natchnienie to spróbuję jeszcze raz z tą butelką, faktycznie nie pomyślałem o tych klinach.

Teraz mam inny problem - serwa od lotek mi drżą, są to szybkie i krótkie ruchy. Odbiornik to Jeti Rex7 MPD, jest on z dala od regla. Serwa - E-sky 8g, podpięte są pod kanał 2 i 6 odbiornika. Zmiana położenia anteny nic nie daje:/ Tutaj można zobaczyć film z drżeniem serw.

Czy ma ktoś pomysł co tu się dzieje??

Opublikowano

Nie wiem , ale na moje oko to jest chyba coś z trybami.A czy przed zamontowaniem kręciłeś sobie dwigienkami od serw palcami? Bo w ten sposób idzie najszybciej to zniszczenia trybów. :wink:

Opublikowano

Tryby są ok, parę dni temu serwa latały w mikro-śmigłowcu.

Gdy dotknę lotki to drgania ustępują. Jak powoli ruszam lotkami - nie występują.

Mam wrażenie że drgania są wynikiem elastyczności całego układu serwo-popychacz-lotka. Gdy usztywniam troszkę zawias, drgawki występują rzadziej.

Spotkał się ktoś już z czymś takim?

Opublikowano

Ja też mam mx-12 ( wywnioskowałem że ty masz z filmu) , wczoraj odpalałem mojego fun fly i zauważyłem że mam drgania na serwie od prawej lotki i od steru wysokości .

Rozsunięcie anteny nic nie daje, drgania te po okolo 30sek ustępują całkowicie.

Opublikowano

na filmie widać, że masz schowaną antenę. U mnie też jest takie zjawisko jak mam schowaną antenę i robię próby bardzo blisko modelu.

Spróbuj wyciągnąć antenę i odejść z nadajnikiem od odbiornika.

Mam nadzieję, że zadziała.

I gratuluję staranności budowy. Super !!!

Opublikowano

Ale co ma nadajnik do serwa? To raczej z serwem coś nie tak

Zmiana położenia anteny nic nie daje:/

Już napisał że nic nie daje.

a też mam mx-12 ( wywnioskowałem że ty masz z filmu) , wczoraj odpalałem mojego fun fly i zauważyłem że mam drgania na serwie od prawej lotki i od steru wysokości .

Rozsunięcie anteny nic nie daje, drgania te po okolo 30sek ustępują całkowicie.

Bo nie możliwe żeby serwo drgało tylko dlatego że jest nie przymocowane to czegoś miękkiego i że niema amortyzacji.Gdybyś miał inne serwo to by można sprawdzić czy wszystkie serwa tak drgają.

Gość slawekmod
Opublikowano

Dla mnie to drgania serw wywołane są zabrudzeniem ścieżki oporowej w potencjometrze serwa.Sprawdź czy zachowują się tak na wychylonych lotkach czy tylko w neutrum.Do potencjometrów dobre jest WD-40.Dodatkowo przekładnie w swoich serwach smaruję smarem silikonowo-teflonowym stosowanym do smarowania mechanizmów magnetowidów.Miałem podobną sytuację w serwie GWS NARO pro.Po oczyszczeniu potencjometru drgania w neutrum już nie występowały.

Gość slawekmod
Opublikowano

Sądzę że szczotka potencjometru może być zasyfiona pyłem powstałym przez ścieranie się ścieżki oporowej.Poza tym na przekładniach smaru jest tyle co nic.Piszę tu o serwach mini i micro.Po nasmarowaniu przekładni odrazu ciszej pracują i zapewne mają lżej.Sprawa oczywiście nie dotyczy wszystkich serw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.