Skocz do zawartości

Kolpak skladany do silnika mocowanego przed wrega

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio w czasie oblotow mojego Miga 7 z pieknym czerwonym kolpakiem, polamalem 3 smigla.

Chcialem kupic kolpak do smigiel skladanych, ale wszedzie widze mocowanie na wcisk.

Czy ktos sie orientuje czy moznaby ozenic taki kolpak z takim extension shaftem:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__63263__Folding_Prop_Spinner_40mm_5_0mm_shaft_EU_Warehouse_.html?strSearch=fold

foldspin50mm-sub.jpg

Lub:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__63263__Folding_Prop_Spinner_40mm_5_0mm_shaft_EU_Warehouse_.html?strSearch=fold

23984(1).jpg

z tym (oska przykrecana do obudowy - element po prawej):

acc-pack-main.jpg

Opublikowano

Nie wiem jaki posiadasz silnik, ale nie możesz po prostu odkręcić zabezpieczenie , zdjąć pierścień osadczy i przecisnąć wałkek na drugą stronę (wtedy ten element po prawej będzie zbyteczny) i założyć kołpak bezpośrednio na wałek?

Opublikowano

W sumie moglbym, ale ta dodatkowa oska ma odsadzenie, ktore zamocowane jest odpowiednio pod oslona silnika:

DSC03329.JPG

DSC03334.JPG

Jak przepchne oske to bede musial przesunac silnik troche do przodu, albo kolpak bedzie wisial w powietrzu. Gdyby sie okazalo ze te gwintowane czesci w kolpaku i w silniku maja taka sama srednice to wystarczy zamiast smigla zamocowac kolpak :)

Opublikowano

Jeśli dobrze rozumiem, chcesz założyć kołpak ze składanymi łopatkami na oś silnika pokazaną na zdjęciu po wyjęciu piasty (osi gwintowanej) kołpaka? 

Możliwe, że będzie pasować tylko musiałbym sprawdzić; mam podobny silnik i kołpak, jeśli będziesz chciał po powrocie z pracy sprawdzę i odpowiem. Twój silnik to może Silwer Blu 35xx, a kołpak, który chcesz zastosować jest średnicy 40 mm?

Pomierzyłem wszystko i wygląda to tak: 

jeśli średnica Twojej dokręcanej ośki ma 6mm (M6), to będziesz miał mały problem, gdyż średnica piasty kołpaka za częścią stożkową ma 8mm (M8); 

musiałbyś mieć kawałek rurki fi 6 ze ścianką 1mm (na zewnątrz 8mm). Ale to dopiero połowa sukcesu - pozostaje jeszcze mocowanie części zewnętrznej kołpaka (osłonki drabinki mocującej łopatki), która oryginalnie przykręcana jest śrubką do piasty kołpaka. Pozostawało by Ci jedynie przykleić ją do tylnej części po przykręceniu  drabinki z łopatkami.  

• Lubię to 1
Opublikowano

Opcja jest jeszcze taka, ze do srodka obecnego kolpaka wloze tylko ta czesc w ksztalcie litery H, ktora trzyma skladane lopatki. Obecny czerwnoy kolpak zaloze normalnie. Pytalem w sklepie ABC-RC czy moge kupic sama literke "H", ale niestety nie rozkompletowuja zestawow. Mam jeszcze pomysl, aby zrobic sobie samemu taki element np z ceownika lub profilu kwadratowego alu 10x10mm ze scianka 1mm. Tylko, ze bedzie sporo zabawy z wykonaniem tego na tip-top...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kupilem kolpak w HK, lopatki w ABC-RC:

20150513_082320.jpg

Niestety trzeba bedzie ciupke przyciac plastik bo sie srubka nie miesci:

20150513_082406.jpg

Porownanie 8x6 Gemfan i skladanego smigla - wyglada na 0.5 cm dluzsze:

20150513_082657.jpg

Zeby pasowala srednice na gwint musialem przyciac rurke alu, ktora robi za tulejke centrujaca:

20150513_082716.jpg

Nie mam zdjecia - ale przez to ze drabinka jest krotsza od srednicy kolpaka to smiglo sklada sie do polowy...

No i na wcisk udalo sie skrecic kolpak - ale nie wyglada to profesjonalnie i bede musial wyciac wiekszy otwor w plastiku.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.