dj_tomas Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Witam! Kupiłem niedawno zabaweczkę Palm Z. Musze przyznać że spełnił moje oczekiwania, ponieważ chciałem coś czym mógłbym polatać po domu, i zrelaksować się Jest on jednak zbudowany z jakiegoś mocniejszego steropianu, czy pianki i wydaje mi sie że szybko może ulec zniszczeniu, wiec zastanawiam się czy wykożystując materiały które już mam (pilot na podczerwień 2 kanały, odbiornik, silnik z przekładnią akumulator i coś na wzór serwa) dało by rade zbudować jakiś model własnej roboty? Wszystkie części są bardzo malutkie i delikatne, dlatego myślę o jakimś bardzo leciutkim samolocie:) Tak wygląda Palm Z: http://www.hobbytron.com/PalmZSilverlitMiniRCAirplane.html Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Cześć. W sumie to może nie ruszać jak jest dobrze? Model jest zbudowany z epp chyba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 oczywiście, że "się da". Jak popsułem śmigłowiec PikkoZ z depronu zrobiłem ... potworka, który też "latał". Weź depron i wykrój sobie skrzydła, stateczniki jakie chcesz. Potem dłuuuuugim nożem przetnij depron na pół (by był cieńszy) i masz dwa komplety skrzydeł i stateczników ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 PikkoZ z depronu zrobiłem ... potworka, który też "latał". Weź depron i wykrój sobie skrzydła, stateczniki jakie chcesz. Potem dłuuuuugim nożem przetnij depron na pół (by był cieńszy) i masz dwa komplety skrzydeł i stateczników Czy ktoś zrozumiał o co chodzi ? Bo ja nie :wink: Nie obraź się ale nie wiem o co ci chodzi. śmigłowiec PikkoZ Nie pisze sie PikkoZ lecz PicooZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 PikkoZ z depronu zrobiłem ... potworka, który też "latał". Weź depron i wykrój sobie skrzydła, stateczniki jakie chcesz. Potem dłuuuuugim nożem przetnij depron na pół (by był cieńszy) i masz dwa komplety skrzydeł i stateczników Czy ktoś zrozumiał o co chodzi ? Bo ja nie :wink: Nie obraź się ale nie wiem o co ci chodzi. Emil - to rozruszaj wyobraznie bo ja wiem co Scrubby mial na mysli oczywiscie sens tego zostawie do przemyslen innym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Sorki ale nie bardzo zajarzyłem odnośnie tego postu: oczywiście, że "się da". Jak popsułem śmigłowiec PikkoZ z depronu zrobiłem ... potworka, który też "latał". Weź depron i wykrój sobie skrzydła, stateczniki jakie chcesz. Potem dłuuuuugim nożem przetnij depron na pół (by był cieńszy) i masz dwa komplety skrzydeł i stateczników ;-) SCRUBBY nie czuj sie obrażony. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Chyba przesadziłem z ogólnością opisu. Chodziło mi o przecięcie skrzydła na DWA ... czyli przecięcie skrzydła po jego grubości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_tomas Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Może i jest to pianka epp ale chyba marnej jakości. W każdym razie model po każdej kraksie wygląda coraz gożej, i możliwość płynnego manewrowania zmniejsza się... Mam zamiar wyciąć coś z depronu... Czy zna ktoś gotowe projekty/szkice skrzydeł do tak malego modelu? Jutro zabrał bym się za robotę Hm z depronem może być też problem bo nie wiem gdzie go dostanę, ale z tym jakoś sobie poradze na pewno jest wiele tematów o depronie Ps. Dzieki za zinteresowanie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Depron można kupić w każdym sklepie z panelami. A jak chodzi o sklepy to ja sie zaopatrzam w www.rcabc.com.pl na forum SAU jest plan modelu rzutka bardzo fajny model:D Tylko trzeba poszukać... http://www.saumodelarnia.fora.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek-91 Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Szukaj depronu pod nazwą izofloor na stoiskach z panelami podłogowymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_tomas Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 Witam Dzisiaj oczywiście święto pracy więc wszystkie większe sklepy pozamykane, ale jutro postaram się zakupić depron Przeglądałem link od tasma16, za który bardzo dziękuję, i znalazłem model AM/FM jak sądzicie czy osprzęt z PALM Z nadawał by się do jego "napędzania"? Zbudował bym go w takiej skali, jaką zamieściłem na zdięciu niżej: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Jezeli rozmiar jest w pżybliżeniu do palm z to może sie uda. Postaraj się o foto relacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 a ile waży ten palm? bo AM/FM około 10g (niektórzy zrobili mniej, inni więcej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_tomas Opublikowano 3 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 palm-z waży 9 gram... może zmniejsze skalę..? Fotorelacje z pewnością zamieszczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 AM/FM bez podwozia spokojnie można zmieścic się w 10g. Możesz zamiast balsowej konstrukcji dać depron lub epp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_tomas Opublikowano 3 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Myślałem o tym żeby cały model zrobić wyłącznie z depronu prócz balsowego kadłuba. Nie pognie się? A i jeszcze jedno czytałem że jest depron 6mm i 3mm. Czy 3mm jest wystarczająco cienki, czy bede musiał go przecinać tak jak napisał SCRUBBY, ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 3mm wystarczy bez przecinania. jak ładnie ugniesz na kolanku z suszarką depron w jakiś profil ptasi to nawet dźwigara nie będziesz musiał dawać. przy takiej rozpiętości to będzie zbędne obciążenie. Kadłub można by zrobić z samego deprony ale wtedy to będzie trzeba zrobić kadłub przestrzenny czyli wyjdzie większa waga niż byś zastosował belkę z balsy czy sosny. I jeszcze jedno. mógłbyś podać docelowy link do modelu AM/FM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 3 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 proszę http://mywebpage.netscape.com/dmlivesay/am-fm.PDF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_tomas Opublikowano 3 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 No więc postanowione Dzisiaj jade do Warszawy szukac sklepów z depnonem (i balsą - tu pytanie czy balse dostane w sklepach budowlanych tak jak depron?) Kupuję depron biały ze 3 płytki (słyszałem że biały jest lżejszy i bardziej wytrzymały) Model w całości będzie składał się z depronu (prócz elektroniki) i jednej małej listewki balsy trzymającej całość w kupie (kadłub). Muszę jeszcze tylko dowiedzieć się jak zaginać depron tak jak powiedział tasma16 (czy jest to w ogóle potrzebne?). Aha, w jaki sposób połączyć elementy depronowe z balsą? Czy kleje typu "kropelka" się do tego nadadzą? - słyszałem że raczej nie bo depron może ulec zniszczeniu... Dziękuję wszystkim za rady, noo i zobaczymy czy to będzie latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 4 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 nie napalaj się, że tak łatwo w budowlanym dostaniesz depron biały... w Wawie napewno będzie gładki, ale czy biały (w modelarskim oczywiście będzie) depron zginasz następująco, zdjęcie Mariusza z SAU dociskasz i suszarką przelatujesz... Zaś do klejenia używaj polimeru (kupisz za kilka zł butelkę w budowlanym), kropelka rozpuszcza pianki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.