Marcin K. Opublikowano 4 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Polecam klej UHU por w modele.sklep.pl jest za 7zł i jest super bardzo szybko wiąże(oczywiście trzeba umieć się posługiwać klejem polimerowym). Tam tez możesz kupić balsę. Zawsze tam zamawiam. Postaraj sie aby najwyższy punkt zgięcia depronu wypadł ci w ok. 1/3 cięciwy(szerokości) płata. Z tego co widziałem w ofercie sklepów w necie to depron biały jest strasznie drogi i jest dostępny tylko(chyba :roll: )w modelarnia.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_tomas Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Więc zjeździlem dzisiaj pare sklepów w Warszawie i kupiłem prawie wszystko co bedzie mi potrzebne, czyli klej do styropianu "DRAGON" - "STYROPIAN GLUE" (nada sie?), nożyki, papier ścierny, i pare sztuk listewek. Najwiękrzy problem miałem z depronem... szukałem w 5ciu sklepach, i mieli jedynie rowkowany, który a sam koniec kupiłem... Teraz pytanie czy depron rowkowany (3mm) nada sie do budowy modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 4 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 nada się, kwestia estetyki ja tam robię Shocka z depronu 6mm rowkowanego :roll: bo jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma i zazdroszczę osobom które mają dostęp do gładkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_tomas Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Hehe no to muszę przyznać że trochę mnie uspokoiłeś A czy nie lepiej było by żeby rowki były skierowane wzdłóż kierunku lotu (tak aby był bardziej aerodynamiczny, i powietrze mogło spokojnie przez nie przepływać?) To tylko takie moje domysły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_tomas Opublikowano 5 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Witam całą społeczność modelarską Jest godzina 4:00 i w tym momencie chciałbym ogłosić że zakończyłem budowę swojego pierwszego w życiu modelu! Powiem jedno - wspaniałe uczucie Po zakończeniu prac nad modelem (6 godzin z przerwą na kolację) zmartwłem się ponieważ wyszedł sporo cięższy niż zakładałem (na moje oko około 16-18 gram, z drugiej strony nie ma się co dziwić w końcu jest większy od PALM Z). Jednak po paru pierwszych lotach w pokoju które trwały nie więcej niż 3 sekundy mogę stwierdzić że model podczas lotu nie opada, a jest nawet szansa że się wznosi Skręca sporo więkrzym łukiem niż PALM Z ale sam fakt że skręca jest dla mnie wystarczającą nagrodą za wysiłek który włożyłem Jutro z rana oblatam "maszynę" i oczywiście zdam relację! tasma16, Grzechu, chciałbym Wam serdecznie podziękować za bezcenną pomoc! Oczywięcie "Pomógł" dla Was Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Powodzenia w lotach. I spróbuj zmontować jakiś filmik i fotki z lotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Pogrzej troche suszarką i daj mu minimalny wznios. Powinno starczyć tyle co w Palm-z na jednym płacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 brawo, ładnie wygląda kieszonkowy modelik ale z lenistwa nie nadałeś tego profilu czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_tomas Opublikowano 5 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Profil nadałem ale jest bardzo malutki więc będe go poprawiał, zobaczymy co z tego będzie:) Pierwsze próby nie wypadły najlepiej, najpierw model nie był zbyt dobrze wyważony, z czym już sobie poradziłem, potem okazało się że jest jednak chyba zbyt ciężki bo niestety jednak opada. Zobaczymy czy poprawka profilu coś pomoże... Dalsze próby jutro, może będzie mniejszy wiatr Lepiej? Przed poprawką: Po poprawce: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek-91 Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Zrób jeszcze wznios między dwoma połówkami skrzydeł bo tak może być niestabilny i słabo skręcać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_tomas Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Hm... nie rozumiem mam zgiąć skrzydło w literę U ? Mode faktycznie jest bardzo niestabilny, i lubi "walić się na skrzydło" nawet przy lekkim skręcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kill3ro92 Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Wznos to bardziej takie małe \/, zrób a model będzie stabilniejszy Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Podgrzej suszarką w środku płata i lekko ugnij końcówki do góry. Profil masz bardzo ładny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_tomas Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Hehe dziękuję No więc pare pierwszych lotów odbyłem, i doszełem do wniosku że model jest zdecydowanie za ciężki. Zaliczył sporo "nosów" na twardą kostkę, i po paru takich lądowaniach, silnik wraz z przekładnią nadawal się tylko do wyżucenia. Zdjąłem więc silnik i biały statecznik, dociążyłem przód cyną, i z modelu zdalniesterowanego, zmienił się on w prostą rzutkę Lata na prawdę bardzo daleko, ładnie i stabilnie (z pewnością jest to zasługa profilu skrzydła ), w przyszlości myślę żeby przerobić go na latawiec. Bądź co bądź sporo się nauczyłem podczas budowy tego modelu, więc oczywiście nie żałuję. Dzięki za wszelką pomoc i zainteresowanie tematem. Teraz zbieram pieniądze na zdalnie sterowany model, być może również z depronu, ale już z lepszym osprzętem, i przede wszystkim większy Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.