morelo Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Witam czy da się w Turnigy 9X tak ustawić któryś przełącznik (kanał) by serwo robiło 3 postoje w określonych miejscach? czyli np przełącznik on-off-on on serwo całkiem w lewo off obrót o 20 stopni on obrót 0 70 stopni proszę o odp
bart07 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Tak, jak wgrasz alternatywny firmware. Np er9x.
morelo Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2015 czyli na oryginalnym sofcie to mogę tylko robic obroty serwa prawo lewo i max wychylenie?
bart07 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Nie wiem, czy w oryginalnym software w ogóle można sterować jakimś kanałem z poziomu przełącznika. Jak tak, to Twój problem to tylko przesunięcie neutrum i ustawienie endpoint'ów.
morelo Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Nie wiem, czy w oryginalnym software w ogóle można sterować jakimś kanałem z poziomu przełącznika. Jak tak, to Twój problem to tylko przesunięcie neutrum i ustawienie endpoint'ów. czy kolega ma taką aparaturę? czy tylko z domysłów ? bo najprostsza HK-T6A bez problemu na przełaczniku steruje serwem prawo lewo a sadze ze turnigy 9x jest znacznie bardziej wypasiona to bez problemu powinna sterować serwem za pomocą przełącznika.
Xeo Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Podstawowy soft jest moim zdaniem mocno ograniczony. Bartek jak i większość osób posiadających T9X zmienia soft na er9x lub open9x bo jest bardziej intuicyjny i daje o niebo większe możliwości w porównaniu do oryginalnego. Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk 1
AndyCopter Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 czy kolega ma taką aparaturę? czy tylko z domysłów ? bo najprostsza HK-T6A bez problemu na przełaczniku steruje serwem prawo lewo a sadze ze turnigy 9x jest znacznie bardziej wypasiona to bez problemu powinna sterować serwem za pomocą przełącznika. Ma i to jak każdy z wypowiadających się tu. Instrukcję "po polsku" masz tu: http://abc-rc.pl/templates/images/files/995/th9-instrukcja-pl.pdf I odpowiedm Ci, że można to tak ustawić jak chciałeś na oryginalnym oprogramowaniu. Rozważ jednak zmianę na er9x. 1
morelo Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Dzięki chłopaki aparaturę potrzebuje do pojazdu lądowego to nawet jak coś nie zagra to katastrofy nie będzie
bart07 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Widzisz, tym bardziej potrzebujesz zmienić software. W TGY 9X jest w zasadzie dedykowane do konkretnych zastosowań lotniczych, tak jak wymyślił sobie autor oprogramowania. W er9x sam piszesz sobie wszelkie miksery. Co z czym i w którą stronę. 1
morelo Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Ok a ta zmiana to jakaś skomplikowana?
robertus Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Skąd. Trzeba tylko przylutować parę kabelków do płytki scalonej w nadajniku, zamontować gniazdko gdzieś w obudowie, kupić programator na usb, ściągnąć soft z internetu, wgrać do aparatury. I cieszyć się lepszym softem w aparaturze, gdzie wszystko możesz zaprogramować od zera pod swoje potrzeby.
Wojtek Sz Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Trzeba przylutować tylko kilka kabelków....i użyć programatora ISP aby wgrać i używać er9x. Jak to zrobić np. : http://ok-rimr.com/en/how-to-do-it/turnigy-t9x/42-p-t9x-flashing-v-bobo http://polakiumengineering.org/flashing-the-flyskyturnigy-9x-with-er9x/ http://pfmrc.eu/index.php?/topic/42473-programowanie-turnigy-9x-v2/page-2
bart07 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Oddać do któregoś z kolegów którzy za 50zł takie coś popełnią. Chociaż ja wybrałem robótki wg ok-rimr i mam ślicznie maskowane gniazdo. Najpierw ściągnij sobie epee - https://code.google.com/p/eepe/ Jest to zewnętrzne narzędzie do programowania nadajnika pod kontrolą er9x. Po zrobieniu programu możesz wywołać sonie emulator i poćwiczyć jak będzie działał Twój program. Dużo wygodniej, a jak zadziała, to program możesz wgrać do nadajnika (tym samym kabelkiem, którym zmieniasz firmware.) Jak przed zmianą firmware zgrasz obecne, to będziesz miał proces w pełni odwracalny - tylko po co
morelo Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Oj chłopaki to trochę za wysokie progi komuś ewentualnie zlecę takie prace. A jaka inna aparatura mogła by sprostać moim wymaganiom bez tych zabaw? Prosty pojazd jazda przód tył i kierunki dodatkowo przełacznik czyli np przełącznik on-off-on on serwo całkiem w lewo off obrót o 20 stopni on obrót 0 70 stopni serwo będzie pracowało przy skrzyni biegów i mieszało wybierakiem
bart07 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Jakby nie konieczność 3 pozycji, to 3 kanałowa samochodówka była by ok... Tam jest trzeci kanał na zasadzie on-off. Jak chcesz drążkową, to kup TGY 9er - od razu jest "przerobiona" i ma firmware prawie identyczny z er9x. Niestety z reguły wymaga dokupienia toru radiowego - nie ma w zestawie. Qrcze, robisz jakiś szatański pojazd, a boisz się przylutować 8 kabelków do pól lutowniczych
robertus Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Do samochodu najlepsza by była aparatura pistoletowa. Ze zwykłych to może być flysky fs-i6. Mam ja i właśnie i zrobiłem taki mix jak potrzebujesz. Trochę dziwny jest bo jak zrozumiałem serwo wychyla się tylko w jedna stronę, raz o 20st, cofa do pozycji "0" a potem dalej o 70st. Zrobiłem to na przełączniku 3-poz, góra - wychylenie 20%, środek neutrum serwa, dół wychylenie serwa w tą sama stronę ale tym razem o 70%. Tak chcesz, żeby to działało? W T9X też jest przełącznik 3-poz ale nie można z niego zrobić wyjścia na kanał zewnętrzny na oryginalnym sofcie, przynajmniej mi się nie udało.
morelo Opublikowano 2 Maja 2015 Autor Opublikowano 2 Maja 2015 Aparatura na pewno drążkowa 8H minimum gdyż to bedzie pojazd o wielu zastosowaniach pług, ładowarka, kosiarka itp to duży pojazd masa w granicach 130-250kg wielkość quada napęd 4x4 dwa silniki po 750W każdy 24V plus skrzynia biegów (jako reduktor) przełożenia: I bieg – 2,19:1, II bieg – 1,44:1, III bieg – 1:1. Znam sie bdb na obróbce metali i wszystko co z tym związane i pewno bym przylutował i wgrał to oprogramowanie ale wole iść spawać i frezować niż lutować. robertus chce by to było tak np mam drugi bieg po środku czyli neutral daje przełącznik on w np: prawo serwo wychyla się o xx... stopni i wskakuje bieg trzeci i analogicznie s powrotem i po miedzy każdym biegiem. Musze mieć możliwość ustawiania w stopniach wychylanie serwa. Ewentualnie na arduino to zrobię ale najpierw szukam aparatury.
bart07 Opublikowano 2 Maja 2015 Opublikowano 2 Maja 2015 To musi być jakiś komputer z pełnymi mikserami. Bierz TGY 9X. O ile na razie rozwiązujesz jeden problem, to za chwilę pojawi się następny. Np lemiesz sobie zrobisz na pokrętle.
morelo Opublikowano 2 Maja 2015 Autor Opublikowano 2 Maja 2015 Lewy drążek to jazda i skręcanie (łamany przegubowy) na hydraulice a prawy to podnoszenie obracanie lemiesza też na hydraulice taki sterownik do jazdy http://www.dimensionengineering.com/products/sabertooth2x60 a takie sterowniki do układów wykonawczych http://www.dimensionengineering.com/products/sabertooth2x32 czy taką TGY 9X w pl dostane
Rekomendowane odpowiedzi