Skocz do zawartości

Aparatura Turnigy 9X

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy da się w Turnigy 9X tak ustawić któryś przełącznik (kanał) by serwo robiło 3 postoje w określonych miejscach?

czyli np

przełącznik on-off-on

on serwo całkiem w lewo

off obrót o 20 stopni

on obrót 0 70 stopni

proszę o odp

Opublikowano

Nie wiem, czy w oryginalnym software w ogóle można sterować jakimś kanałem z poziomu przełącznika. Jak tak, to Twój problem to tylko przesunięcie neutrum i ustawienie endpoint'ów.

Opublikowano

Nie wiem, czy w oryginalnym software w ogóle można sterować jakimś kanałem z poziomu przełącznika. Jak tak, to Twój problem to tylko przesunięcie neutrum i ustawienie endpoint'ów.

czy kolega ma taką aparaturę? czy tylko z domysłów ? bo najprostsza  HK-T6A bez problemu na przełaczniku steruje serwem prawo lewo a sadze ze turnigy 9x jest znacznie bardziej wypasiona to bez problemu powinna sterować serwem za pomocą przełącznika.

Opublikowano

Podstawowy soft jest moim zdaniem mocno ograniczony. Bartek jak i większość osób posiadających T9X zmienia soft na er9x lub open9x bo jest bardziej intuicyjny i daje o niebo większe możliwości w porównaniu do oryginalnego.

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

• Lubię to 1
Opublikowano

czy kolega ma taką aparaturę? czy tylko z domysłów ? bo najprostsza  HK-T6A bez problemu na przełaczniku steruje serwem prawo lewo a sadze ze turnigy 9x jest znacznie bardziej wypasiona to bez problemu powinna sterować serwem za pomocą przełącznika.

Ma i to jak każdy z wypowiadających się tu.

Instrukcję "po polsku" masz tu: http://abc-rc.pl/templates/images/files/995/th9-instrukcja-pl.pdf

I odpowiedm Ci, że można to tak ustawić jak chciałeś na oryginalnym oprogramowaniu.

Rozważ jednak zmianę na er9x.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki chłopaki aparaturę potrzebuje do pojazdu lądowego to nawet jak coś nie zagra to katastrofy nie będzie :)

Opublikowano

Widzisz, tym bardziej potrzebujesz zmienić software. W TGY 9X jest w zasadzie dedykowane do konkretnych zastosowań lotniczych, tak jak wymyślił sobie autor oprogramowania. W er9x sam piszesz sobie wszelkie miksery. Co z czym i w którą stronę. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Skąd. Trzeba tylko przylutować parę kabelków do płytki scalonej w nadajniku, zamontować gniazdko gdzieś w obudowie, kupić programator na usb, ściągnąć soft z internetu, wgrać do aparatury.

I cieszyć się lepszym softem w aparaturze, gdzie wszystko możesz zaprogramować od zera pod swoje potrzeby.

Opublikowano

Oddać do któregoś z kolegów którzy za 50zł takie coś popełnią.

Chociaż ja wybrałem robótki wg ok-rimr i mam ślicznie maskowane gniazdo. 

Najpierw ściągnij sobie epee - https://code.google.com/p/eepe/ 

Jest to zewnętrzne narzędzie do programowania nadajnika pod kontrolą er9x. Po zrobieniu programu możesz wywołać sonie emulator i poćwiczyć jak będzie działał Twój program. Dużo wygodniej, a jak zadziała, to program możesz wgrać do nadajnika (tym samym kabelkiem, którym zmieniasz firmware.)

Jak przed zmianą firmware zgrasz obecne, to będziesz miał proces w pełni odwracalny - tylko po co :D

Opublikowano

Oj chłopaki to trochę za wysokie progi komuś ewentualnie zlecę takie prace.

A jaka inna aparatura mogła by sprostać moim wymaganiom bez tych zabaw?

Prosty pojazd 

jazda przód tył i kierunki

dodatkowo przełacznik

czyli np

przełącznik on-off-on

on serwo całkiem w lewo

off obrót o 20 stopni

on obrót 0 70 stopni

serwo będzie pracowało przy skrzyni biegów i mieszało wybierakiem

Opublikowano

Jakby nie konieczność 3 pozycji, to 3 kanałowa samochodówka była by ok... Tam jest trzeci kanał na zasadzie on-off. 

Jak chcesz drążkową, to kup TGY 9er - od razu jest "przerobiona" i ma firmware prawie identyczny z er9x. Niestety z reguły wymaga dokupienia toru radiowego - nie ma w zestawie.

Qrcze, robisz jakiś szatański pojazd, a boisz się przylutować 8 kabelków do pól lutowniczych :D

Opublikowano

Do samochodu najlepsza by była aparatura pistoletowa. Ze zwykłych to może być flysky fs-i6. Mam ja i właśnie i zrobiłem taki mix jak potrzebujesz. Trochę dziwny jest bo jak zrozumiałem serwo wychyla się tylko w jedna stronę, raz o 20st, cofa do pozycji "0" a potem dalej o 70st. Zrobiłem to na przełączniku 3-poz,  góra - wychylenie 20%, środek neutrum serwa, dół wychylenie serwa w tą sama stronę ale tym razem  o 70%. Tak chcesz, żeby to działało?

W T9X też jest przełącznik 3-poz ale nie można z niego zrobić wyjścia na kanał zewnętrzny na oryginalnym sofcie, przynajmniej mi się nie udało.

Opublikowano

Aparatura na pewno drążkowa 8H minimum gdyż to bedzie pojazd o wielu zastosowaniach pług, ładowarka, kosiarka itp to duży pojazd masa w granicach 130-250kg  wielkość quada  napęd 4x4 dwa silniki po 750W każdy 24V plus skrzynia biegów (jako reduktor) przełożenia: I bieg – 2,19:1, II bieg – 1,44:1, III bieg – 1:1.

Znam sie bdb na obróbce metali i wszystko co z tym związane i pewno bym przylutował i wgrał to oprogramowanie ale wole iść spawać i frezować niż lutować.

robertus

chce by to było tak

np mam drugi bieg po środku czyli neutral daje przełącznik on w np: prawo serwo wychyla się o xx... stopni i wskakuje bieg trzeci i analogicznie s powrotem i po miedzy każdym biegiem. Musze mieć możliwość ustawiania w stopniach wychylanie serwa. Ewentualnie na arduino to zrobię ale najpierw szukam aparatury.

Opublikowano

To musi być jakiś komputer z pełnymi mikserami. Bierz TGY 9X. O ile na razie rozwiązujesz jeden problem, to za chwilę pojawi się następny. Np lemiesz sobie zrobisz na pokrętle. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.