Volcano24h Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Jakiś dobry miesiąc temu kupiłem pakiet Turnigy 2.2 3Cell 11.1V Ładowarkę mam z 2 lata, nigdy nie używałem bo nie skończyłem modelu. Do ładowarki nie miałem oryginalnego zasilacza. Ustawiam parametry na 1A i napięcię 11.1V poczym klikam dalej.. i wyskakuje ciągle low voltage... Podpinałem pod akumulator samochodowy i kurcze tam znów na wejsciu zbyt małe napięcię INPUT ERROR Voltage Teraz zasilacz 12V w sumie to już trzeci... dwa z polaryzacja i możliwością ustawienia na na max 12V... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Sprawdź, ustaw Input Power Low na 10V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karollo Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Ładowarka potrzebuje napięcia wyższego od napięcia znamionowego pakietów. Przypomnę że naładowany do pełna pakiet 3S ma napięcie 12,6V, a więc więcej od twojego zasilacza i akumulatora w samochodzie. Musisz zasilić ją napięciem min. 14-15V przypuszczam. Zalecane jest napięcie zasilania tej ładowarki do 18V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 12V to ma rozładowany akumulator. Sprawne akumulatory mają ok. 14V. Jeśli to rzeczywiście problem ze źródłem, a nie z ładowarką to możesz spróbować ładować gdy auto jest na chodzie, alternator odciąży trochę akumulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karollo Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Nie, sprawny akumulator samochodowy (ołowiowy) po pełnym naładowaniu i odczekaniu na ustabilizowanie się napięcia (bo napięcie szybko spada od napięcia ładowania czyli ponad 14V) powinien mieć w granicach 12,8V. Jak auto jest uruchomione to faktycznie, napięcie prawidłowe powinno być w okolicach 14,2V. Wtedy możliwe że ładowarka nie będzie miała problemów z napięciem. Ale radzę użyć zasilacza od laptopa o wydajności prądowej min. 4A i napięciu wyjściowym około 18V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Nie jest tak, jak piszesz. Zajrzyj do schematu ładowarek. W ładowarkach jest wbudowana przetwornica napięcia obniżająca i podwyższająca. Dlatego możesz ładować zarówno 1S, jak i 6S Trafo przetwornicy, to wewnątrz niej toroidallny rdzeń ferrytowy z kilkoma zwojami grubego drutu. Wiele chińskich ładowarek przy 18V również nie zadziała. Przy 10V także, chyba że przerobimy (proste) przetwornice w ładowarce. Napięcie zasilania ładowarki nie ma nic wspólnego z napięciami o których piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karollo Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Racja. Przepraszam za mój błąd Można ją zasilić z 12V i ładować 6S bez problemu, kwestia wydajnego źródła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi