nazar1703 Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Witam na forum jestem już jakiś czas że latanie jak na razie idzie mi kiepsko postanowiłem zbudować model auta w skali około1:5 aby się odstresować Założenia model w cenie nie przekraczającej 1000 zł rama aluminium silnik od podkaszarki 4-5 KM (nie których pewnie wzdrygnie) ale liczą się koszta Potrzebuje rad względem przeniesienie napędu układu zawieszenia A może ktoś z was zbudował coś podobnego ? Chciał bym się wzorować na Baja 5b ale to nie jest priorytet liczy się funkcjonalność i cena Toczenie jak i spawanie zostawiam fachowcom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 10 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 Był taki temat tu na forum , młody chłopak zbudował coś podobnego . Super mu to jeździło ! , filmik tez wrzucił .. musisz poszperać , pewnie odnajdziesz temat . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazar1703 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Temat znalazłem ale ale brak zdjęć Mam pytanie odnośnie sterowania kół przednich zamierzam użyć silnika przekładnią od fiata 126p do tego taki mostek H http://botland.com.pl/sterowniki-silnikow-moduly/3164-l298-dwukanalowy-sterownik-silnikow-modul.html Ktoś biegły doradzi czy to dobre połączenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Mostek z linku może mieć problemy przy ostrej jeździe. Silniki wycieraczek potrafią 6-7A szarpnąć. Podkaszarka, jeszcze lepiej piła nie jest zła. Przy silniku z piły najłatwiej wykorzystasz sprzęgło, bo dopasujesz jedynie odpowiednie koło zębate i jazda. Łańcuszki rowerowe bez problemu ogarniają takie maszynki. Do podobnego celu nabyłem tej zimy mini quada. Idę na łatwiznę bo tam - kiepsko to kiepsko - ale jakoś już jeździ. Rozrusznik, napęd, hamulce a nawet światła już gotowe Została mi konwersja do rc i znalezienie miejsca w którym niebałbym się tym szaleć (wyobraźnia podpowiada, że 50kg samochodzika mogłoby zrobić problem). Chętnie popatrzę jak Ci idzie budowa, zakładaj temat i do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Do podobnego celu nabyłem tej zimy mini quada. Idę na łatwiznę bo tam - kiepsko to kiepsko - ale jakoś już jeździ. Rozrusznik, napęd, hamulce a nawet światła już gotowe Została mi konwersja do rc i znalezienie miejsca w którym niebałbym się tym szaleć (wyobraźnia podpowiada, że 50kg samochodzika mogłoby zrobić problem). Czekam na relację bo mam identyczny plan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazar1703 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Znalazłem gdzieś na forach ze 2 A starczy od silnika z 126p jeszcze nie bardzo ogarnąłem które przewody wyjąć z serwa W temacie silnika się zmieniło będzie to silnikhttp://olx.pl/oferta/nowy-silnik-mini-scigacz-cross-quad-pocket-bike-cylinder-tlok-49ccm-CID5-ID5tMVJ.html zdjęcia przykładowe do tego zębatka odbiorcza 54 zęby Zawieszenie przód niezależne dwu wahaczowe tył oś sztywna na amortyzatorze Rama niestety bezie stalowa koszt alu i spawania Na razie zbieram wiedze i pomału kompletuje Co do mostka H i podłączenia jet to dla mnie czarna magia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazar1703 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Gryzie mnie cały czas ten mostek H Gdzie w tym układnie podpiąć zasilanie silnika wycieraczki (12V) przewody z serwa i które? i wyjście na silnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Andrzeju, poza przewodami do silnika musisz jeszcze swoją przekładnię wyposażyć w potencjometr do kontroli położenia spiety mechanicznie z przekładnia i podłączyć go odpowiednio w miejsce oryginalnego potencjometru z serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazar1703 Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Co do mostka znalazłem inny mocniejszy http://sklep.avt.pl/avt1756.html tylko nie wiem jakie przewody wyciągną z serwa. O połączeniu mechanicznym wiem chodzi tu o zakres wychyleń i punkt zero Może ktoś wie które kabelki z serwa wyprowadzić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazar1703 Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Mostek zamówiłem ten większy połączenie z serwem ogarnę jak wszystko będę miał.Silnik mam nowy od pocket Bika mieszanka na dotarciu jak wyczytałem to 5 l benzyny w stosunku 1:30 a potem 1:45/50 Dokładnej instrukcji silnika nie znalazłem chyba ze słabo szukam. Zawieszenie przednie I układ kierowniczy będę się wzorował nahttps://www.youtube.com/watch?v=wOQZBEquEmg chciał bym żeby wyszło podobnie Tył oś wleczona na amortyzatorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazar1703 Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Jak to podłączyć po lewej zasilanie plus i minus po prawej silnik wycieraczki te trzy środkowe od serwa Tylko które podpoiłem po prawej i lewej kable od silniczka serwa a ten środkowy co to za kabel ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Andrzej ułatwi kolegom jak podasz linka do tego coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Tu: http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1756.pdf masz opis. Wejścia są 2 In1, In2. To między nimi to masa. Podanie stanu wysokiego na In1, lub In2 powoduje pracę silnika w jedną lub w druga stronę. Jeśli dobrze rozumiem chcesz w to miejsce podpiąć zasilanie które podaje sterownik serwomechanizmu na swój silnik?. Nie wiem czy to zadziała, ale "czystrzym" rozwiązaniem, było by zastosowanie jakiegoś RC Switch-a. A no i nigdy nie podawaj jednocześnie stanu wysokiego na oba wejścia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Może to ci pomoże http://www.instructables.com/id/How-to-Control-any-RC-car-with-an-airplane-transm/#step1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazar1703 Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Ma to wyglądać mniej więcej tak jak na filmie https://www.youtube.com/watch?v=gOP701BZEmc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazar1703 Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Prace pomału ruszyły W miedzy czasie mam nadzieje że znajdę rozwiązanie dla mostka H A na początek tylna oś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 A zrób nam porównanie robiąc zdjęcie do czegoś, albo podaj chociaż rozmiar dywanu ,tak żeby rozmiarowo sobie to wyobrazić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazar1703 Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Wymiar tylnej osi to 65cm średnica koła 26cm Fotki do porównania waszym zdanie jaka powinna być długość ja zakładałem 1m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Jaka jest zakładana prędkość i rodzaj terenu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazar1703 Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Myślę ze wyciągnie 60km/h co do terenu to lekki szuter Waga zakładana jak najmniejsza ile to będzie zobaczymy na koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi