Ahorex Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Witam! Zacząłem właśnie prace nad Młodzikiem firmy Model Making. Jeszcze dziś spróbuje posklejać wręgi kadłuba z podłużnicami a może jutro kadłub okleję balsą 1,5mm. A oto dane modelu: długość: 1m rozpiętość: 1,5m waga przewidywana: 400-500g profil: SD7037 cięciwa: 19cm sterowanie: SW, SK Proszę o jakieś sugestie dotyczące budowy tego modelu. Z góry wielkie dzięki P.S. Fotki z budowy kadłuba wrzucę jutro gdyż dziś nie mam aparatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Witam! Ja mam taka sugestie- zrob jeszcze lotki i zmniejsz kat uszu, albo wyzeruj ich kat i zrob tylko na środku(jesli jestes dobrym pilotem).Chyba, ze nie nudzisz sie na 2-och kanalach, ja bym sie nudzil :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 10 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2008 Lotki się przydadzą ale wznios lepiej zostawić bo to ma być szybowiec nie akrobat. Wznios bez lotek 6-7stopni a lotkami 3-4 stopni na stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahorex Opublikowano 10 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2008 jednak lotek nie będe robił gdyż jeszcze nie bardzo umie latać z lotkami więc odpadają... zostaje tylko i wyłącznie SW i SK. Ale dzięki za rady co do wzniosu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kill3ro92 Opublikowano 10 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2008 Witam, zrób lotki bo z nimi jest dużo łatwiej!!! naprawde można uratować czasami model Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 10 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2008 a pozatym jak jie chcesz lotek bo nie umiesz z nimi latać to się nauczysz a pozatym zawsze mozesz je odłączyć tzn serwo od odbiornika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 10 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2008 Adamie rób bez lotek. Dobierz tylko dobry wznios i lotki nie będą ci potrzebne. Dlaczego? Prosta konstrukcja płatowca i lżejszy model. Robiąc lotki trzeba już przeprojektować skrzydło bo lotka nie może być zbyt wiotka, trzeba również dodać dwa serwa i tu szybko wzrasta waga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 10 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2008 Kolega ma Młodzika z ModelMaking. Trochę nim latałem i bez lotek prowadzi się świetnie :-) Moim zdaniem nie warto ich robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahorex Opublikowano 11 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 robię bez lotek i koniec... bo jeśli ma być to Młodzik to nie może mieć on lotek:D a co do budowy to prace idą coraz dalej. Kadłub już prawie skończony, zostało tylko usterzenie, bowdeny i dziób kadłuba. Fotki mam zrobione ale nie mam na razie możliwości wrzucenia ich na kompa ale obiecuje, że wyrobię się z tym w ciągu max 2 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahorex Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 prace nad modelem się ruszyły i wczoraj zrobiłem stateczniki:D Kadłub wymaga jeszcze przykrycia balsą góry ale to dopiero jak wkleję bowdeny. A oto całkowity postęp prac: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahorex Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 Po bardzoo długiej przerwie w budowie Młodzika zabrałem się za skrzydło. Po jednym dniu pracy zrobiłem już centropłat. Cięciwę zmniejszę do 17,5cm, a profil bez zmian czyli SD7037. A to wyniki mojej pracy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 Dżwigar bez zamknięcia?? o_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 A po co zamkniecie przy tak małej rozpietości ? Bardziej martwi mnie brak deski montazowej, nawet kawałka styropianu... A co z wyposażeniem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahorex Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 nie rozumiem... "dźwigar bez zamknięcia"? deski montażowej mi nie potrzeba dziś zrobiłem jeszcze wstawki balsowe między dźwigarami:P jutro będę robił uszy... zdjęcia jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 nie rozumie... "dźwigar bez zamknięcia"? odpowiedź: wstawki balsowe między dźwigarami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahorex Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 teraz rozumiem xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.