Mozart Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Witam, poprawnie zbindowałem odbiornik z aparaturą Turnigy 9x (serwa działają podczas ruchów drążkiem), ale nie mogę zaprogramować regulatora. Zbindowałem bez podłączonego silnika, a następnie podłączyłem go, drążek gazu na max i włączyłem zasilanie w modelu. Nie było słychać żadnych dźwięków z silnika. Przewody silnika połączone są z tymi od regulatora tak, że piewszym z pierwszym, środk. z środk. i ost. z ost. Czy popełniłem gdzieś błąd? Nigdzie nie mogę znaleźć (nawet w instrukcji) krok po kroku uruchomienia modelu... Czy chwile po bindowaniu regulator mógł mi się zaprogramować jak gaz był na 0*? Jak ponownie zaprogramować? Chciałbym uruchomić następny model i nie wiem właśnie jak zrobić to krok po kroku, byłbym bardzo wdzięczny za napisanie krok po kroku z uwzględnieniem momentu bindowania i programowania. Bardzo proszę o pomoc, piszę, bo nie mogę znaleźć już żadnych pomocnych mi informacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 khmm dziwne .. To powoli i na spokojne. Silnik na początku nie ważne jak podłączysz. 3 przewody łączysz z trzema regulatora bez znaczenia który gdzie. Pakiet odłączony. Włącz aparaturę i ustaw na zbindowany model. Daj gaz na max. Na wszelki wypadek nie zakładaj śmigła. Podłącz pakiet do regulatora. Coś powinno zapikać i powiedzmy po około 2 sekundach od podłączenia pakietu zjedź gazem na zero. Znów powinno zapikotać. Porozłączaj wszystko. Podłącz pakiet ponownie i sprawdź czy silnik pracuje. Jeżeli się obraca w złą stronę to zamień miejscami dwa dowolne przewody łączące silnik z regulatorem. Jeżeli powyższe nie pomogło to ustaw revers na kanale gazu w aparaturze i spróbuj te same kroki od nowa. EDIT: Jeżeli serwa pracują to już masz zbindowane i o to nie musisz się martwić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Niestety po zmianie rewersu nadal jest to samo, czyli brak dźwięków Spróbuję na innym regulatorze - więc teraz postępuję włączam aparaturę, gaz na max, podpinam regulator, podłączam zasilanie i słucham...? PS na ekranie pisze mi "mode 1" czy to jest poprawne? Lotki, wysokość mam po prawej, a kierunek i ciąg silnika po lewej (dźwignia nie powraca do polozenia środkowego z góry lub z dołu, jedynie z prawa i lewa)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Gaz po lewej to mode 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 to mode 1 to może być zmyłka i może chodzi o model 1 .. już nie pamiętam, ale w T9 był jakiś myk i często się myliło. Do którego kanału podłączyłeś regulator ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 to mode 1 to może być zmyłka Nie ufasz koledze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 eee tam Jak tam Tomku postępy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zrobiłem jak powyżej i po podłączeniu jest melodyjka, więc gaz w dół i potem regularne bip, bip itd ??? Cóż począć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Rozpiąć wszystko, połączyć od nowa (już z gazem na zero) i zobaczyć czy silnik pracuje. Jeśli nie to znowu revers zmienić i zobaczyć 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 To bip, bip, bip... jest niezależnie od rewersu. Po ponownym włączeniu muzyczka i po 3-4 s bip co jakieś 2 s oraz silnik nie raguje Próbowałem z tym gazem na maxa kilka razy i to samo. Czy w tym wypadku istnieje zjawisko pamięci programowania czy robi się tak zwsze pp włączeniu aparatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Czy po zaprogramowaniu regulatora jak już miałeś to bip bip bip odłączyłeś pakiet i podłączyłeś ponownie ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Tak i po chwili znowu bipa i silnik nie reaguje na ruchy drążka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 a serwa działają ? bo teraz to wygląda tak jakby odbiornik nie miał komunikacji z aparaturą .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Właśnie działają cały czas. Jeszcze sprawdzę na innym odbiorniku, bo w instrukcji pisze, żeby temu się przyjrzeć przy takich objawach (dopiero teraz zauażyłem dołączoną instrukcję Turnigy Plush 10A ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 no i jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 No to teraz jak zacząłem bindować następny odbiornik to już nie mam kontaktu z serwami ani na jednym ani na drugim Czy każdy następny odbiornik trzeba bindować czy aparatura pamięta zbindowane odbiorniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Ustaw w aparaturze model, zbinduj z odbiornikiem. Dojdź do momentu, że serwa działają i zacznij wszystko od nowa Nie wiem co pochrzaniłeś, ale wydaje mi się, że to jakaś błahostka .. Jak raz dany odbiornik zbindujesz z aparaturą to będzie go pamiętać dla danego modelu, ale najwyraźniej przekombinowałeś 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Więc tak: wygląda na to, że tak jakby aparatura nie wysyłała sygnału gazu do odbiorników inny silnik zachowuje się podobnie na obu regulatorach - na jednym brak dźwięku a na Plushu bip 2s bip 2s bip.... Polecenia dla serw są poprawne na obu odbiornikach org do turnigy i dokupionym- HK gt-2 Chyba rozkręcę aparaturę i sprawdzę czy coś się nie rozłączyło. Bardzo dziękuję P. Kacprze za dotychczasową pomoc, jeśli ktoś miałby jakiś pomysł to proszę pisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Najlepiej zobaczyć do instrukcji regulatora, tam powinno być opisane jak ustawić gaz. Kabelek od regulatora Masz podłączony do właściwego kanału odbiornika? Przeważnie to kanał 3. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Bardzo dziękuję P. Kacprze za dotychczasową pomoc, jeśli ktoś miałby jakiś pomysł to proszę pisać Tylko nie P. bo walnę w łeb nie postarzaj mnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi