mayster8405 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Z powodu uszkodzenia kadłuba i niemożliwości naprawy, postanowiłem na bazie płata i usterzenia wykonać nowy model a właściwie tylko kadłub. Został wykonany z deseczek balsowych grubości 3 m/m.Został podzielony na cztery części; część przednia / silnik +regulator/, środkowa górna /odbiornik/, środkowa dolna /pakiet/ oraz tylna /serwa kierunku i wysokości/ Druga część kadłuba, to rurka węglowa średnicy 6 m./m na której osadzono ster kierunku i wysokości.Kadłub posiada dwie wręgi przednia jako łóże silnika i tylną unieruchamiającą rurkę węglową oraz dwie półwręgi usztywniające kadłub.Cięgła sterów to pręty węglowe śred.1m/m.Klej jaki używałem to UHU hart oraz żywica epoxy 5-cio minutowa. Kadłub po przeszlifowaniu pokryłem japonką.Po zmontowaniu wszystko wygląda jak na fotkach No i na koniec fotka na mojej wypasionej wyważarce A oto jego dane; Rozpiętość - 85cm długość - 57.5 powierzchnia całk. -18,08 obciązenie -11.89 g/dcm waga całości do lotu - 214gram Wyposażenie; silnik -park 250 regulator 10 A pakiet 2S - 500mAh serwa 2 szt cyfrowe 3 gramy aparatura TGY i6 Model gotowy do lotu a czy będzie latał !!!!! no i muszę jeszcze znajść kogoś kto to zfilmuje Jeśli będę zadowolony i model będzie cały, przewiduję wykonanie płata z lotkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Jednak zdecydowałem się już na płat z lotkami, a wygląda to tak; Najpierw wykonałem płat z wklejonymi niedzielonymi lotkami, i zastanawiałem się jak je mocować .Ze względu na to że lotka w konstrukcji jest dość sztywna i będzie pokryta grubą japonką, względnie folią, postanowiłem spróbować zamocować je tylko na końcach tzn. z jednej i drugiej strony osadzić kołki węglowe w teflonowych rurkach. Wwierciłem się w listwę czołowa lotki poprzez żeberka które będą punktem mocowania lotki / balsa 3m/m/.Dociąłem 4-ro centymetrowe odcinki rurki i wcisnąłem na klej w otwory.Po wyschnięciu, żyletką rozdzieliłem lotki.Jako osie zastosowałem wspomniane węglowe pręcikl które pracują bez żadnych luzów i wygląda to tak, Lotki już wychylają się swobodnie, teraz mogę dokończyć klejenie, dopasowanie i szlifowanie. Serwa cyfrowe 3.5 grama są niewielkich wymiatów 20x8.5m/m, tak że łatwo mogłem je wmontować w żeberko które będzie wzmocnione sklejeczką 0.8m/m. Dalsze postępy są, a mianowicie, wkleiłem górną listwę dzwigara, wypełniłem dolną część centropłata.Dalszą czynnością było oklejenie japonką lotek i sprawdzenie ich pracy. Dzisiaj dokupiłem kabelek Y do serw i mogłem wyregulować popychacze. Wszystko chodzi lekko i precyzyjnie. Dalsze prace przy płacie; Zabudowałem od góry serwa paskiem balsy 1.5m/m które uuprzednio wkleiłem w żeberka,Rozcięte zostało skrzydło i przeszlifowane centralne żeberka aby pasowały do kąta 5stopni.Połówki skrzydła skleiłem na żywicę epoksydową. Dalsze prace, to wklejenie pręta węglowego 3m/m, który będzie wzmacniał centralny dzwigar, zamontowanie kabla Y do serw,zakrycie centralnej części płata balsą od góry, szlif i oklejenie japonką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Jest niedziela, pogoda pod psem, więc zabrałem się do dalszej pracy nad płatem Spód płata już pokryłem dwukolorową japonką i pomalowałem narazie jednokrotnie.Osadziłem lotki i zabezpieczyłem klejem CA, gduż po pokryciu góry nie miałbym możliwości ich instalacji. Na dzisiaj zakończę, bo zapach cellonu czują już sąsiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz99 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Bardzo czyste wykonanie! Czy zabezpieczyłeś klejem przedłużki serw? Najlepiej radziłbym polutowac wszystko na sztywno celem zmniejszenia ilosci połączeń, w których może wystąpić jakaś wada. Pełen podziw, za widoczny odestek osób na tym forum poslugujących się japonką! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Tak, są zabezpieczone, najpierw przemyłem specjalnym preparatem do styków, cała ta "beczka" jest przyklejona do listewki na CA, a UHU porem aby wtyki się nie rozłączyły.Zanim pokryję górę, jeszcze raz sprawdzę serwa.Krycie japonką to czysta przyjemność i nigdy mi nie sprawiało trudnośći, podobnie jak i ostatnio foliami.Japonka jest tania i łatwo naprawialna . Dzięki za uznanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Skrzydełko jest już oklejone i gotowe do montażu w modelu. Jestem zadowolony z mojej roboty, ale przemyślałem, że skoro Yard Ace jest gotowy do lotu, dlaczego do tego płata nie dorobić reszty!? Po konsultacji z Te-Be, na parametrach Józka 1100 /płat ma taką samą rozpiętość i cięciwę/ stworzyć do niego resztę, czyli usterzenie i nowy kadłub na wzór To-To 0.Dzisiaj siadłem i powstał nowy plan modelu .Dysponuję E-maxem 2215/15, serwami 9gram, regulatorem 30A,pakietem 3S 2200mAh i myślę żedo tego modelu zapasuje, ale to już na nowy temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 2200 może być za ciężki. Józek lata na 1300 3S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Dzięki za podpowiedz, akurat mam po kilka od 350- 1300mAh, miejsca do wyważania od gromu.Do dodatkowego wyważania modelu od gumiarza załatwiłem sobie ciężarki na kleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.bercik. Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Widzę Heniu że nareszcie masz fajny model z lotkami :-) pozdrawiam roman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 4 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Wraz z mioim VIP-em poleciał dzisiaj i ten modelik.Loty z wyrzutu wskazały że śodek ciężkości jest właściwy. Dla tego "puszka" wiaterek który przywiewał nie był sprzyjający, ale pewnie poszedł w górę.Widać było że lotki by mu się przydały bo przy skrętach wiatr po prostu go spychał z kursu.Ważne też że modelik sam pięknie szybuje i praktycznie sam ląduję z drobną pomocą steru wysokości.W sumie modelik wyszedł mi fajny, jestem z niego bardzo zadowolony i do moich umiejętności.Ale już mam wnioski na przyszłe modele; muszą być większe, cięższe oraz z pełnym sterowaniem. Podobnie jak przy VIP-ie, żadnych zdjęć lub filmu nie ma bo byłem sam jak palec.Ale będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Niestety, dzień wczorajszy nie był dniem najlepszym, poprostu miałem pecha, a to dlatego że; przygotowania,do lotu ok,wszystko działa , dwa loty zaliczone następny start 100_1004.MOV po dokładnych oględzinach okazało się, że awarii uległo lewe serwo / ntb nowe/ poza tym żadnych uszkodzeń. Narazie nic nie będę robił gdyż nie posiadam drugiego takiego serwa .Porostu unieruchomię lotki do czasu jak mnie nie zmusi sytuacja do zmiany. Ale i dzisiaj kasacji uległ Wild Cat, opisany na forum.Zycia pozbawił go mój pośpiech i nieuwaga, bo nie sprawdziłem działania lotek, bo miał być ustawiony układ delty.SZKODA ale będzie drugi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 oj tam oj tam Mam jakieś serwa 9 g a z racji przechodzenia na większe modele już mi nie będą potrzebne. Odstąpię (bezpłatnie) z przyjemnością i latać trzeba bo się sezon kończy !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi