blackriver Opublikowano 13 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 ... pakiet waży 24 g z wtyczkami, schudło mu się (nalepki zostawiłem ), kadłub z belką ogonową 13,6 g, ale jeszcze laminowanie i śruba, nie wiem, oklejać kadłub folią, czy pomalować rzadkim cellonem?? Fotki za czas jakiś, bo aparat zdechł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 13 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 Pytanie? trzy warstwy tkaniny szklanej 33 g/m + NHP130 + dwie szyby i potem z tego dźwignie do sterów?? czy nie warto się tak rzeźbić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 13 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 Na dźwigienki nie warto :-) Użyj cienkiej sklejki, może jakiegoś plastiku. W każdym razie laminowanie tak dźwigienek to przerost formy nad treścią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 18 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2008 Masa skrzydeł przed oszlifowaniem i oklejeniem folią 25,6 g. edit. Dźwigienki z 2x0,5 mm polistyren klejone żywicą + szkło 33 g, waga 0,4 g + 0,4 g bowden fi=0,35 mm. (ok 400 mm dł.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 ... po oszlifowaniu 24,1 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Kompletna elektronika ze złączkami 48,5 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Kompletna elektronika ze złączkami 48,5 g. Jak dla mnie to ciężko. Jeżeli chcesz ten model maksymalnie lekko zrobić (widząc pomiary wagi łatwo dojść do takiego wniosku ;D ) to radzę lżejszą elektronikę. Ja na akumulatorze ni-mh, 2 serwach, odbiorniku mam prawie 50g. Odbiornik corona, dwa serwa Conrad, pakiet ni-mh 250 mAh (pozwala na loty 1-2 godzin w zależności od używania drążków) i wiem że to ciężko. Serwa można śmiało mieć po 5g, odbionik ok. 7g, akumulator li-pol 1s1p 12g Wtedy wychodzi ok 30g, a to już sporo lżej. Radzę pomyśleć nad wyposażeniem jeżeli chce Pan oszczędzać na wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 TEQ - połowa elektroniki to pakiet, ale wydłubie lipo z telefonu starego (akku nowe ) i mam przynajmniej połowę wagi pakietu, jak nie lepiej do przodu... a złączki to sam sobie udłubie i mam prośbę dajmy sobie luzu z panowaniem 8) fotki aktualne nie ma czasu kurcze, a chciałby się ulotnić w ciągu 2 - 3 tygodni... :? edit ach te literki... 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 MArcin..Modelik naprawde super i napewno da Ci wiele radosci, czysta schludna robota. Jednak bede czepial sie czego innego. Tez mam wage taka jak Ty ( 2 fotka ) i wiem ze z klapka na szalce nie ma takiej sily by waga wazyla :D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 22 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 ... zaczyna samolot przypominać... Rapier - zawsze szalka jest odwrotnie :twisted: , nie ma problemów że za ciężki a'propos waga płatowca ze zdjęcia 49 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 Stateczniki oklejone solarfilmem zółtym i pomarańczowym, w natarcie centropłata wklejony kołek węglowy ustalający skrzydło w kadłubie, w spływ gniazdo na śrubkę do kadłuba, gniazdo w kadłubie z nylonu + epoxy + sklejka ,7 mm żeby nylon nie wylazł, może zdążę okleić skrzydła dziś to zważę i fotkę zamieszczę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 29 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 ... :x nie zdążyłem, ale znalazłem aku 300 mah li-po 1 cela waży 7 g - czyli 2-cell pakiet do 15 g, przynajmniej teoretycznie. Poza tym wejdzie mi w kadłub, bo :evil: trochę za mało poszerzyłem... :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 30 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2008 Zamówione dwie cele, czyli po spakietowaniu 300 mah 2s1p, waga powinna wyjść poniżej 15 g, zostało laminowanie łączenia skrzydeł (2 x 33 g/m szkło + NHP130) i ofoliowanie (jakieś 30 minut), laminowanie łączenia stateczników, montaż elektroniki i jak będzie ok. to w górę :?: mam nadzieję ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arki Opublikowano 2 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2008 witam prosze o plany pozdrawiam Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 2 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2008 ... aktualny stan: waga: 67,2 g, + elektronika (bez akku na razie, ale ze snapami i bowdenami) 27,8 g edit. obciążenie pow. miedzy 9,4 - 10,5 g/dm2 (zależy jakie wyjdze mi akku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 6 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 Wklejone dźwigienki sterów, założone bowdeny, serwa owinięte taśmą papierową (maskującą) i wklejone na soudal d4b4, wtępna przymiarka do wyważenia z akku 24 g, chyba powinno dać się wyważyć samą elektroniką. Jak wszystko będzie ok. to w niedzielę wstepna regulacja i oblot. ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 Gratulacje, super modelik.Ale ja bym jeszcze lotki dal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 przy tej rozpiętości chyba szkoda masy na dorabianie lotek. powinien być wystarczająco sterowny, patrz DLG S.A.U, Zipper by TEQ. Chociaż patrząc na wznios Twojego modelu zaczynam wątpić :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 Wiem że już trochę za późno to mówię ale trudno... Masz źle zrobione stateczniki. Z tego co widzę to jest to ażurowana deska balsy. Bez żadnych poprzecznych wzmocnień na końcach. Ja zrobiłem tak samo w Zipperze i niestety stateczniki miały bardzo brzydką tendencję do łamania się! Jest to w moim modelu istotny problem gdyż raz przy wyrzucie (mocnym wyrzucie z całej siły) statecznik pękł i model jakimś cudem wyprowadziłem tuż nad ziemią na pełnej prędkości. W Twoim przypadku jest to mniejszy model i będzie miał mniejszą prędkość wznoszenia i nie powinno być takich problemów. Natomiast jeżeli zahaczysz o coś lądując, możesz je uszkodzić, tak samo jak przy transporcie. Radzę na to uważać lub po prostu zrobić nowe/naprawić. Model bardzo ładnie wykonany. Natomiast obawiam się o jego stateczność i sterowność. Masz bardzo małe powierzchnie sterowe(patrz jakie ja mam w zipperze) głównie chodzi mi o kierunek. W moim modelu przyznam że duży kierunek świetnie zastępuje lotki- bez problemu można krążyć płasko, ale można też bardzo ładnie model przechylić. Duży wznios powoduje że jest bardzo samostateczny, nie trzeba mu przeszkadzać w locie. Twój z racji małego wzniosu i małych sterów może się okazać mało sterowny,i będą problemy z lataniem. Wiem że skrzydło już gotowe... Ale może warto pomyśleć nad zwiększeniem wzniosu w miejscu łączenia? Bo myślę że lotek dorabiać nie warto. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 Wiem że już trochę za późno to mówię ale trudno...Masz źle zrobione stateczniki. Z tego co widzę to jest to ażurowana deska balsy. Bez żadnych poprzecznych wzmocnień na końcach. Ja zrobiłem tak samo w Zipperze i niestety stateczniki miały bardzo brzydką tendencję do łamania się! Jest to w moim modelu istotny problem gdyż raz przy wyrzucie (mocnym wyrzucie z całej siły) statecznik pękł i model jakimś cudem wyprowadziłem tuż nad ziemią na pełnej prędkości. W Twoim przypadku jest to mniejszy model i będzie miał mniejszą prędkość wznoszenia i nie powinno być takich problemów. Natomiast jeżeli zahaczysz o coś lądując, możesz je uszkodzić, tak samo jak przy transporcie. Radzę na to uważać lub po prostu zrobić nowe/naprawić. Model bardzo ładnie wykonany. Natomiast obawiam się o jego stateczność i sterowność. Masz bardzo małe powierzchnie sterowe(patrz jakie ja mam w zipperze) głównie chodzi mi o kierunek. W moim modelu przyznam że duży kierunek świetnie zastępuje lotki- bez problemu można krążyć płasko, ale można też bardzo ładnie model przechylić. Duży wznios powoduje że jest bardzo samostateczny, nie trzeba mu przeszkadzać w locie. Twój z racji małego wzniosu i małych sterów może się okazać mało sterowny,i będą problemy z lataniem. Wiem że skrzydło już gotowe... Ale może warto pomyśleć nad zwiększeniem wzniosu w miejscu łączenia? Bo myślę że lotek dorabiać nie warto. :wink: TEQ tutaj jest wszystko zgodnie z planami więc czemu sądzisz że jest źle? myślę że kolega nie jest pierwszą osobą która go robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.