modrzej Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Jak dla mnie ok... przynajmniej jest pewność, że nie nasiąknie wodą i nie popęka tak łatwo... Tylko klapeczki mu brakuje:P Ja u siebie zrobię coś takiego albo okleję kadłub folią... No i stery pociągnę do serw nitką kewlarową lub prętami węglowymi, a nie bowdenami... Ale ogólnie szybowczyk słitaśny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angos93 Opublikowano 23 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Przepraszam za odkopywanie tematów, ale poprosił bym od kogoś plany tego modelu na adres: angos93@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Plany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POGO Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Witam tak sobie sprzątałem kompa i natrafiłem na kilka filmików mojego zmagania z robaczkiem (BUG- iem) jak na moje pierwsze zetkniecie z dlg wyszło całkiem nieźle przyznam że jak na balsowa konstrukcje to to latadło jest naprawdę wytrzymałe obecnie trwają prace nad odchudzeniem konstrukcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Witam tak sobie sprzątałem kompa i natrafiłem na kilka filmików mojego zmagania z robaczkiem (BUG- iem) jak na moje pierwsze zetkniecie z dlg wyszło całkiem nieźle przyznam że jak na balsowa konstrukcje to to latadło jest naprawdę wytrzymałe obecnie trwają prace nad odchudzeniem konstrukcji Bardzo ok lata :jupi: , jaką konstrukcję mają skrzydła? jaki dałeś profil? Możesz dać jakiś rysunek, to dorzucimy do planów :idea: ... ew. odręczny to go przerysuję na wektory... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POGO Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Dzięki Pamietam że tamtego dnia na jakieś 100 rzutów tylko raz trafiłem idealnie w komin i udało sie uzyskać czas dluzszy niż 25s :mrgreen: Co do konstrukcji to praktycznie nic nie zostało zmienione jeśli chodzi o profil to jest taki sam jak na planach ale co to jest , jaka nazwa nie wiem co to :wink: postaram się pomierzyć wszystko i wstawię na forum sterowanie odbywa się poprzez kierunek i wysokość (ale definitywnie brakuje lotek ) zawiasy sylikonowe (wiem ciężkie ale próbowałem zrobić na taśmę nie wytrzymywała nawet 2 rzutów :? ) w modelu siedzą 2 9g serwa ,odbiornik corony 4ch synteza a całość zasilana jest 4 akumulatorkami AAA (i tu to totalnie po bandzie pojechałem teraz napewno zastosuje jakiegoś lipola albo rozwale jakiegoś aku 9v i wybebesze 3 cele :twisted: ) napęd sterów poprzez żyłkę i gumkę napinającą całość (patent podpatrzony chyba z pinezki jak dobrze pamiętam ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Jak na sterowanie samym ogonem to masz dość mały wznios skrzydeł. Powinien być większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielonnn Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 zawiasy sylikonowe (wiem ciężkie ale próbowałem zrobić na taśmę nie wytrzymywała nawet 2 rzutów :? ) Z zawiasami na taśmę jest różnie, w swoim starym dlg lotki w skrzydle były na taśmę, bo zapomniałem dać materiał na zawias :mrgreen: I wytrzymały by pewnie więcej niż pół roku jakbym nie trafił w płot skrzydłem :? . A z taśmą robiłem w ten sposób, że przyklejałem ją , a następnie delikatnie odpowiednio rozgrzanym żelazkiem "prasowałem". Efekt taki ze ciężko ją czasem usunąć, ale zawsze lepiej takie jak silikonowe :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Odświeżam temat bo nowego nie ma sensu zakładac Pamięta ktoś jakie materiały potrzebne są na budowe robala? Chciałbym go zrobic rozpiętośc może 80cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POGO Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Powiem z własnego doświadczenia: -1 decha 1.5mm -2 dechy 2 mm -2 pręty węglowe 4-5 mm -1 szczytówka -poksipol (jakaś zywica) -żyłka -kawałeczek laminatu -kawałek tkaniny szklanej i coś do pokrycia ja pokrywałem papierem Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 A co daje się na natarcie?? I jeszcze takie pytanie :/ Wy drukowaliście na A4 czy A0 te plany? Tam niby są jakieś podzielone jpg. na A4 ale one są poucinane i się nie schodzą. Umiał by ktoś podzielić PDF A0 na kilka A4 żeby to sie wszystko zgadzało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORAK Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 jak masz podzielone na A4 to powinieneś mieć wyznaczniki na rogach takie "+" według których ucinasz kartke i kleisz na nadwyżke kolejnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 A co daje się na natarcie?? drewno cytrynowe 3 mm wałeczek, ale może być inne elastyczne... i okrągłe :rotfl: ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 30 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 Modelik jest już na ukończeniu. Może jutro uda się oblatać Upchać to wszystko w tym malutkim kadłubie to jest masakra jakaś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Co powiecie o pokryciu skrzydeł zwykłą folią spożywczą? Zrobiłem go ale ze zwykłą folią jest za ciężki. 2x serwa HXT 500 Reg. od halówki jako BEC pakiet lipol 2s 360mAh (1s da radę?) odbiornik corona 4CH Waga: 190gram :shock: :shock: Skąd? Balsa podobno lekka, miękka a jednak klocek. Przy wyrzucie czuć jak by stery były za mało efektywne, szybko spada, nie idzie go poprawnie wypuścić jak DLG. Jak znajdę chwilę muszę zrobić od nowa kadłub, usterzenie i skrzydła może pokryję folią spożywcza bo z tą i tak nie lata. Rozpiętość 80cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.