creativemodern Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Witam forumowiczów,postanowiłem zbudować sobie model samolotu ToTo-3 autorstwa Pana Motylastego. Jest to mój pierwszy model, dlatego ma wiele wad (generalnie "fuszerka"), a dziewczyna się z niego śmieje. Na dowód załączam zdjęcia:1.Totalnie niesymetryczne skrzydło2.Dziurawy dół3. No i reszta nierówności. Mógłbym zbudować go od nowa, ale podejrzewam, że zabrakłoby mi już motywacji, więc dokładność i precyzję zostawię na następny model. Przechodząc do rzeczy....chciałbym żeby to cudo latało, więc wybrałem jakieś tam części. Proszę o ich ocenę:1)Pakiet Redox 2S 2600mAh lub 3S 2200mAh.2)Silnik...no właśnie. Podejrzewam, że potrzebuje coś koło 250-300W z uwagi na słabe wykonanie samego modelu. Moglibyście coś polecić?3)Regler - zależny od silnika - myślałem o 20-30A z ABC-Power.4)Śmigło - zależne od silnika ( generalnie celuję w jak największe, żeby polatać wolno i długo)5)2 x serwo ( kierunek i wysokość) TowerPro SG-90 ( o ile 1,8kg wystarczy) lub TowerPro SG-92 (2,5kg)6) Aparatura FlySky FS-i6 za 289 zł - chyba najtańsza za 6 kanałów. 6a) Z tymi kanałami to byłoby tak: CH1-silnik CH2-kierunek CH3-wysokość ew.CH4-lotki (pewnie muszę mieć dwa serwa i dwa kanały tak?)? Inne pytania:A)Czy polatam nim bez lotek ?B)Macie jakieś doświadczenia z tą apraturą? Ufff to już koniec pytań. Mam nadzieje, że ktoś mi jednak odpowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Zrób to skrzydło jeszcze raz. Będziesz miał różnice sił nośnych na skrzydłach i Ci będzie sam beczki robić. Jak Ci się nie chce to zrób kfm-3. To skrzydło jest do wyrzucenia lub poprawy. Chcesz toto-3 bez lotek robić? Aparatura jest całkiem spoko. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
creativemodern Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 No chciałem, bo na stonie p. Motylastego jest taka "opcja". Ale to chyba nie ma sensu co? Budowa tych skrzydeł kfm to generalnie naklejanie na siebie warstw depronu przekładanych stalowymi prętami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Co do profili KFM to " generalni" masz rację.Tylko zamiast prętów stalowych polecam pręty lub lepiej rurkę węglową.Ciekawy artykuł o tych profilach znajdziesz tu :http://www.rcclub.pl/golebie-mini-test-profili-kfm/#more-6805 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
creativemodern Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Dzięki za link Proszę jednak jeszcze Ciebie lub innych o ocenę całej elektroniki bo szkoda żebym wyrzucał pieniądze w błoto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanek3d Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Rób z lotkami bez gadania. Mam takiego z silnikiem CF2822 - http://abc-rc.pl/emax-cf2822 . Śmigło 10x4,7 SF i lata na 50% manetki. Dobrze zrobione skrzydła i zobaczysz jak pięknie szybuje. Tu masz mojego : http://pfmrc.eu/index.php?/topic/48981-toto-3-budowa-i-mini-relacja/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
creativemodern Opublikowano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Stanek jak zobaczyłem Twój model to postanowiłem się ogarnąć, zrobić skrzydło i lotki na "cacy". Aż mi się trochę głupio zrobiło przed p. Motylastym. A tak w ogóle to jego słowa o tym, że modelarstwo to sztuka myślenia potwierdziły się w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanek3d Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 W razie jakichkolwiek pytań co do budowy Toto-3 wal śmiało na priva - ile mogę tyle pomogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
creativemodern Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) Zbudowałem nowe skrzydło. Efekt jest dla mnie satysfakcjonujący (wrzucę zdjęcia, jak mi się uda ) Popełniłem jednak błąd podczas robienia gniazd na serwa lotek - wyciąłem je (i wzmocniłem) zbyt blisko środka skrzydła. Widzę dwie opcje: 1) przesunę lotkę do wewnątrz tak, jak na rysunku poniżej 2) lotka w tym samym miejscu - boje się tylko, że będzie mi się wyginać skoro serwo nie będzie przymocowane w jej centralnej części. Co polecacie ? Edytowane 22 Lipca 2015 przez creativemodern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Nic nie musisz robić. dźwigienka może byc przyczepiona przy krawędzi lotki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
creativemodern Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Ok, mam nadzieje, że zadziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi