skippi66 Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Jako że to mój pierwszy post, najpierw trochę o mnie. Nazywam się Michał i mieszkam w Łodzi. Modele buduję od małego, tzn. jakieś 40 lat. Tylko że... w czasach licealnych ( lata ' 80 ), namiętnie latałem uwięziakami,. prostymi szybowczykami wolnolatającymi oraz kilka razy prostym górnopłatem z ruską aparaturą Pilot 4M. Potem była dłuuuga przerwa, aż syn poszedł do przedszkola. Wtedy popełniłem kilka balsowych latadełek dla przedszkolaka. Potem kolejna przerwa, aż kilka lat temu zbudowałem Salamandrę 2,4 m ( rozbita ) oraz dwa " pulkowniki "; takie coś na kształt szybowca, własnego pomysłu i zrobione z głowy, bez nawet jednego rysunku 1,54 m oraz półmakietę Żurawia 2 ( Kranich 2 ) 2,5 m. Prawie dokończone modele znowu trafiły na półkę aż do teraz. Niedawno dokończyłem to coś na kształt szybowca i próbuję ulotnić, przy okazji ucząc się pilotażu. Kilka kretów już zabiłem, samolocik latać za bardzo nie chce, chyba zwiększę SW i spróbuję znowu. Teraz ad rem: jako stary dziad, mam również stare radia na 35 Mhz., Futabę Skysport i Sanwę Vanguard 4 ch. Sanwa niestety jest w mode 1. Pytanie zatem mam takie: da się to ustrojstwo przerobić/zamienić drągi na mode 2? Ew. czy ktoś się tego podejmie? Do niedawna w Łodzi był dobry sklep modelarski , gdzie miły pan właściciel chętnie służył radą i pomocą. Niestety z dniem 1 czerwca sklep uległ likwidacji i tym samym pozostałem sam ze swoimi problemami. Jeszcze jedno: może znajdzie się jakiś Kolega z Łodzi albo okolic, który pomoże mi ulotnić Żurawia? Model konstrukcyjny, trochę pracy mnie kosztował ( choć lekko niechlujnie zrobiony ) i szkoda żeby zakończył życie w ciągu kilku pierwszych sekund. pozdrawiam serdecznie - Michał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Columb Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Kiedyś kiedyś tam też miałem Vanguarda 4 ch. To radyjko nigdy mnie nie zawiodło. Nie pamiętam już dokładnie, ale zmiana mode wiązała się tylko ze zmianą blaszki od zapadki w środku. Rozkręć obudowę i będziesz wiedział Co do reszty to niestety nie pomogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Jezeli to radia bez komputera - to wystarczy otworzyc radio i zmienic sprezynke-trytytke z prawej manetki na lewa i juz jest mode 2. To Ty decydujesz, ktore serwo jest podpiete do ktorego kanalu - wiec nie ma stresu ze kiedys gaz byl na kanale 1 a teraz jest na 3 (albo cos w tym stylu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 WIELKIE DZIĘKI! Już wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi