Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich,

mam problem z kalibracją ESC 4OA, w moim octo. Robie wszystko zgodnie z procedurą. Zasilam odbiornik Futaby 14SG, podłączyłem ESC pod 3 kanał odbiornika. Przepustnica na max, podłączam pakiet, jest pojedynczy sygnał że regiel potwierdza najwyższy punkt, robię w dół i... i nic. Może ktoś miał podobny problem? 

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja bym wyłożył na max drążek po pakiecie - a to co robisz to teoretycznie powinno blokować regulator jako zabezpieczenie przed uruchomieniem na pełnym gazie....

Opublikowano

Ale co on ma zabezpieczać, skoro regulator jeszcze nie wie, jaki jest pełny gaz, a jaki niepełny?

Przed chwilą skalibrowałem ZTW ESC i robiłem identycznie jak Robert: najpierw przepustnica na max, potem pakiet, potem przepustnica na minimum. Działa.

I zawsze tak robię i jest o.k..

Opublikowano

Ja bym wyłożył na max drążek po pakiecie - a to co robisz to teoretycznie powinno blokować regulator jako zabezpieczenie przed uruchomieniem na pełnym gazie....

A jednak większość regulatorów wchodzi wtedy w tryb programowania.

Robert, a co się dzieje jak podłączysz pakiet z przepustnicą na poz "0"?

Ogólnie wygląda jakby esc nie dostawał żadnego sygnału. Na pewno masz gaz na kanale 3?

Odbiornik zbindowany?

Opublikowano

W Futabie gdy drążek jest do przodu-czyli gaz na max-trzeba wpisać rewers na trzecim kanale i trymer gazu na minimum.

Pozdrawiam Wojtek.

Opublikowano

Powiem tak... wszystko robił mi gość który jak sam mówi ma w tym doświadczenie. Mówił że wszsytko zrobił tak jak należy. Niestety jeden silnik się wolniej obraca od pozostałych. On sam nie wie dlaczego. Próbuję skalibrować regle według instrukcji ale nic z tego.  Jestem początkującym modelarzem i nie wszsystkie pojecia są mi jasne.  -_-  Jeśli mógłbym prosić jak mam to ustawić i sprawdzić wszystko krok po kroku to będe wdzięczny

przepustnica jest na 3 kanale, reaguje i pod ten kanał podpiety jest ESC

robiłem wszystko w tej kolejności 

. Nawet jak podłącze pakiet z drążkiem w dół to jest jedno "bipnięcie" i to wszystko
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.