Rometowiec007 Opublikowano 4 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Witam was! Po wicherku 25 który zostanie oblatany kiedy przyjdzie podwozie, upatrzyłem sobie szybowiec Bird of Time. Najbardziej spodobał mi się układ skrzydła podobny jak w popularnym minimoe. Wystrzeliwany w powietrze z gumy a w przyszłości awans na napęd elektryczny. Ze względu na ograniczone środki będę budował od podstaw. Na arf czy kity mnie nie stać chociaż bardzo kuszą swoim wyglądem. Budowę zacznę gdy przyjdą materiały. Posty i zdjęcia będą wstawiane w weekendy albo czasami w dni tygodnia. Poprawiajcie mnie jak będę coś źle budować. Plany zamawiam tutaj: http://www.modelemax.pl/product_info.php?products_id=16699 . Listę materiałów dostałem od w poprzednim moim wątku. chciałbym zamówić wszytko razem w jednym sklepie czyli www.modelemax.pl . Między innym folia oracover biała i czerwona przejrzysta. Przewidywane stery to SK i SW. Latałem kiedyś z lotkami ale nie za bardzo sprawia mi to przyjemność. Hamulce aerodynamiczne tez nie będą mi potrzebne, dużo miejsca do lądowania mam. Serwa Hitec HS-53. Reszta informacji w czasie budowy. Zapraszam do obserwowania. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekH Opublikowano 4 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Kibicuję! Może jednak rozważ hamulec aerodynamiczny w centropłacie. Może się przydać do bezstresowego sprowadzenia szybowca z większej wysokości... w końcu to tylko jedno serwo 9g więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 4 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Trzymam kciuki i czekam na relacje ps. dawno temu udało mi się polatać tym szybowcem ze stajni TopModel bardzo wdzięczny szybowiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Spisałem sobie wszystkie materiały, czyli balsa, sklejki i listewki. Wyszło mi 300zł. Znalazłem zestaw kit w cenie 290zł. Teraz nie wiem co lepsze. Żebra są wycięte czy trzeba je szlifować w bloku? Miał ktoś już może taki zestaw? Jak wyglądają elementy, są już wycięte czy dostaje się np płytkę balsy z której się później się odrysowuje i wycina? Jeszcze nigdy nie miałem zestawu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 warto tutaj tez sobie zajrzeć http://www.rcclub.eu/viewtopic.php?f=13&t=5516 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 warto tutaj tez sobie zajrzeć http://www.rcclub.eu/viewtopic.php?f=13&t=5516 Już to obczaiłem, i na Rcgroups.com Ale nadal nie wiem co bardziej warto. Kupić zestaw kit albo samemu od podstaw. Ceny bardzo podobne. Jak zbuduje samemu to myślę że da to mi więcej pożytku ponieważ się nauczę i dostanę wprawy do budowy. Poraźcie mi co lepiej bo sam już nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys1 Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Zobacz sobie tutaj bardzo fajny opis budowy www.retroplane.net/forum/viewtopic.php?p=130564 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekH Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Gdzie znalazłeś ten kit? Kiedy rok temu szukałem BoT w formie KIT od dynaflite, to się okazało że wszystkie sklepy mają już wyprzedany, i że już nie będzie sprowadzany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 http://www.hoelleinshop.com/Flugmodelle-Helis-Quadcopter/Flaechenmodelle/Segelflugmodelle/Hobbico-Flyzone-GreatPlanes/Bird-of-Time-Bausatzmodell-3000mm-Simprop-2010100.htm?shop=hoellein&SessionId=&a=article&ProdNr=S2010100&t=49301&c=55413&p=55413 kit do Bird of Time Zobacz sobie tutaj bardzo fajny opis budowywww.retroplane.net/forum/viewtopic.php?p=130564 Naprawdę bardzo fajny tylko Nie będę robił lotek i hamulców. Tak jak wcześniej pisałem, z lotkami nie dobrze mi się lata a miejsca do lądowania mam. No i włoch trochę go udoskonalił np rowing. Każdy robi pod siebie i swoje umiejętności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekH Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Naprawdę bardzo fajny tylko Nie będę robił lotek i hamulców. Tak jak wcześniej pisałem, z lotkami nie dobrze mi się lata a miejsca do lądowania mam. No i włoch trochę go udoskonalił np rowing. Każdy robi pod siebie i swoje umiejętności. Otóż to. Jeśli czujesz się na siłach, to może spróbuj robić z planów... Wysyłka tego kitu do Polski wyjdzie dodatkowe 40 euro, to sporo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 6 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Tata pracuje w Niemczech i może to odebrać. Ale i tak robię z planów. Za chwile zamówię materiały potrzebne do budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Paczka wkońcu przyszła, rachunek długi. Z budową zaczynam w piątek po szkole. Wiem że zdjęcia są słabej jakości. Następnym razem będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.z Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Jak chcesz tym modelem latać bezstresowo to mniejsza o to jakie masz duże "lotnisko" rób hamulce. Mam ten model jako elektryk i jest dość ciężki bo 1,9kg ale nad łąką niesie go jak echo po lesie Jak chcesz go przerobić na elektryka to poszerz kadłub w części dziobowej bo w oryginale jest coś około 3cm więc ciężko będzie znaleźć silnik w tym rozmiarze o sensownej mocy. Najlepiej rób go pod dany rozmiar silnika od razu jako elektryk, tylko zamiast silnika i kołpaka zrobisz dziób z balsy i przykręcisz, a jak kupisz napęd to odkręcisz przód i wstawisz napęd. Najłatwiej i najwygodniej robić przód pod kołpak 45mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Stawiał bym na gumę najtaniej zwłaszcza z punku widzenia młodego człowieka najbardziej ekonomiczne latanie a frajdy daje co żaden silnik To tylko moje przemyślenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Stawiał bym na gumę najtaniej zwłaszcza z punku widzenia młode człowieka najbardziej ekonomiczne latanie a frajdy daje co żaden silnik To tylko moje przemyślenia Słuszne przemyślenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Pierwsze części już wydrukowwne i przyklejone na tekturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 Pierwsze części już wydrukowwne i przyklejone na tekturę. Tektura? Zaczynasz kleić Małego Modelarza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Później wyciąć i odrysować na balse albo sklejke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekH Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Nie lepiej nakleić na balsę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rometowiec007 Opublikowano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Tak mogę zaoszczędzic na balsie. Elementy można kilka razy użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi