komar1967 Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Szanowni Koledzy, Jakiś czas temu zakupiłem te antenki: Wiem, że na pewno ta ze złączem kątowym jest do TX. Ale wydaje mi się, ze jedna z tych dwóch pozostałych też była TX. Na oko różnią się "skrętnością" listków. Możecie mi pomóc w rozpoznaniu co jest co? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregi Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Ta ze złączem kątowym ma trzy listki, więc "na oko" nie pasuje do pozostałych. A poza tym, to obojętne, która idzie do nadajnika, która do odbiornika jeśli były dobrze spasowane. Jak nie masz swr miarki, to po prostu zrób sobie testy na ziemi, która z którą najlepiej współpracuje? pozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Mi poradzono, że trzy listki do nadajnika a cztery do odbiornika 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cebulator Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Ta ze złączem kątowym ma trzy listki, więc "na oko" nie pasuje do pozostałych. A poza tym, to obojętne, która idzie do nadajnika, która do odbiornika jeśli były dobrze spasowane. Jak nie masz swr miarki, to po prostu zrób sobie testy na ziemi, która z którą najlepiej współpracuje? pozdrawiam Grzegorz Pierwszy akapit to głupoty. Drugi już mniej, bo swr miarka pokaże 1.2 a zasięgu nie bedzie(patrz nizej) Bo to ile ma listków koniczyna determinuje zysk anteny. Za to anteny mogą być LHCP i RHCP(nie mylić z Redhotsami). Czyli prawo i lewo skrętne. I pomieszanie tych anten powoduje okropne straty. Ale nie pamiętam ile. Zrób tak jak pisze robertus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 A dla jaj załóż odwrotnie i sprawdź bo to różnie bywa. Teoretycznie wychodzi tak jak piszą koledzy aleeee... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komar1967 Opublikowano 7 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Dziękuję za porady. Chyba faktycznie zrobię eksperyment i doświadczalnie sprawdzę jaki jest zasięg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) Anteny 1 i 2 są lewoskrętne i stanowią komplet. antena 3 (niebieska) jest prawoskrętna i nie pasuje. Tłumienie powyżej 20 dB Edytowane 8 Września 2015 przez bart07 Poprawiłem oczywistą pomyłkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komar1967 Opublikowano 7 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 To jeszcze jedno pytanie: czy anteny można "mieszać"? Tzn. czy w nadajniku może być zwykły "bacik" a w odbiorniku np.koniczynka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Można je mieszać a efekty to już doświadczalnie bo opinii jest tyle ile użytkowników, zapomniałem dodać żeby koniczyn nie mieszać lewoskrętnych z prawoskrętnymi, co wyprostował zresztą Bartosz. Trzeba jeszcze pamiętać, że te kupione mogą się różnić zasięgiem kolosalnie, ostatnio sprawdzałem nadajnik 200mW na antenach które były w zestawie i wychodziło od 60 do 600m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 To jeszcze jedno pytanie: czy anteny można "mieszać"? Tzn. czy w nadajniku może być zwykły "bacik" a w odbiorniku np.koniczynka? Tak, można. Będzie tłumienie 3 dB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi