Tost Opublikowano 28 Maja 2008 Opublikowano 28 Maja 2008 Witam, Od 2 dni jestem szczęśliwym posiadaczem aparatury Futaba 6EXHP Poki co w powietru jeszcze jej nie uzywalem, ale ucze się "na sucho" i rozgryzam caly komputerek Jest to moja pierwsza komputerowa aparatura, wiec mam kilka teoretycznych pytan, dla was jasnych jak slonce Za co są odpowiedzialne funkcje: 1)Dual Rate - podwojne wychylenia? Dobrze rozumiem, ze jak wlacze tą opcje to serwa się beda wychylać dwa razy szerzej, dalej? 2)Expotential - maxymalne wychylenie serw? 3)Epa - tutaj juz nie mam pomysłów ;d 4) PCM - system kodowania? czym sie rozni od PPM, PPCM ? 5) 5 punktowa krzywa gazu, rozumiem, ze to do heli, tak? w smaolotach to sie przydaje? ;] To te najwazniejsze, prosze o pomoc, pozdrawiam
Rafal B. Opublikowano 28 Maja 2008 Opublikowano 28 Maja 2008 DUAL RATE - jest prawie tak jak mówisz ale tutaj sam sobie określasz jak się będą serwa wychylały. Najczęściej ustawia się to w procentach. Np do startu potrzebujesz małe wychylenia steru wysokości to ustawiasz DR powiedzmy 50% a do normalnego lotu masz 100% EXPOTENTIAL - tu zmniejsza się lub zwiększa czułość drążka w pobliżu neutrum. EPA - maxymalne wychylenie serw PCM - system kodowania sygnału, łapie mniej zakłóceń niż standardowy ale musisz mieć specjalne odbiorniki 5 punktowa krzywa gazu może się przydać w samolotach (w szczególności w spalinach)
Tost Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Opublikowano 28 Maja 2008 EXPOTENTIAL - tu zmniejsza się lub zwiększa czułość drążka w pobliżu neutrum. A to do czego sluzy? To znaczy jakie ma efekty podczas latania i w czym to pomaga? Dzieki za odpowiedź
meloow Opublikowano 28 Maja 2008 Opublikowano 28 Maja 2008 możesz miec wychylenie np. liniowe lub logarytniczne .... czyli liniowe wychylenie serwa idzie poporcionalnie do drążka w innym przypadku przy początkowym wychleniu drążka serwo wychyla się nieznacznie ... a po przekosczeniu np 30% wychelenia drązka serwo wychyla się znaczie bardziej. Mam nadzie że zroziumiesz jak nie to może ktoś opisze to znacznie czytelniej ;D
TooM Opublikowano 28 Maja 2008 Opublikowano 28 Maja 2008 Witam! Nie znam instrukcji od Futaby ale jakbyś pożyczyl od któregoś z modelarz z Poznania instrukcję od Optika, to są tam łopatologicznie wytłumaczone funkcje .Graupner czy Multiplex opisują to bardziej zawile. Pozdrowienia Marian Zapraszam na zawody w Poznaniu http://www.rcpabianice.strefa.pl/kalendarze/2008/2008aircombat.html
Tost Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Opublikowano 28 Maja 2008 dzieki za informacje, pewnie wpadne maminstrukcje od futaby, oc prawda po angielsku, wiekszosc rozumiem, ale bardziej tam sie skupiam na czynnosciach jakie musimy wykonac, aby cos zmienic, natomiast zasady dzialania funkcji i mixerów wole po polsku poznawac ;] Zapraszam na zawody modeli plywajacych eco, hydro, mono na poznanskiej malcie w ten weekend
Slawek_9000 Opublikowano 28 Maja 2008 Opublikowano 28 Maja 2008 exponential to po polsku funkcja wykładnicza, jeśli chodziłes do szkoły przypomnij sobie jej wykres (najpierw powoli rośnie, a potem całkiem szybko). Jej odwrotnością (w sensie wykresu) jest f. logarytmiczna, czyli najpierw rośnie szybko, a potem coraz wolniej, choć punkty poczatkowe i koncowe będa takie same. Jeśli ustawisz exponential na wartość ujemną, to masz właśnie f. logarytmiczną, ale do czego się to może przydać w modelu to naprawdę nie wiem. DR to wychylenia jak sama nazwa mówi podwójne, używa się DR na lotki i wysokośćo oddzielnie włączane albo jednym wyłącznikiem, zależnie jak ustawisz w aparaturze, a czasem są DR na 2 stopnie, zwłaszcza wysokość. Zasada jest taka, że przy wolnym locie (start szybowca) albo do figur autorotacyjnych ustawia się max wychylenia, a do normalnego lotu włącza się DR, a do lotu na max. prędkości włacza się DR drugiego stopnia czyli jeszcze bardziej ograniczone. Jeśli używasz symulatora to nadajnik powinien pracować w trybie PPM (FM), a nie PCM, ale to chyba wiesz. pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.