arek1989 Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Po ostatnich zakupach balsy w internecie postanowiłem poszukać informacji na temat różnych jej rodzajów. Znalazłem dwie strony:http://www.rcscalebuilder.com/tutorials/balsa/balsa_1.htm http://www.auszac.com/Balsa%20Sheet%20Density%20chart.pdf na podstawie których przygotowałem sobie tabelkę wagową dla kilkunastu deseczek balsowych: Czy wagowe selekcjonowanie balsy ma sens? Chciałbym np. kupić średnio-twardą do pocięcie na listewki i średnio-miękką na kesony. Znacie sklepy, które są w stanie wybrać arkusze mieszczące się wagowo w danym przedziale twardości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Modelemax sprzedaje dwa rodzaje balsy: standard (nie wiem jaka gęstość) i lżejszą 120g/dm3. 2mm deska tej drugiej waży przeciętnie ok 23g. Ja korzystam z tabeli na rcscalebuilders. Z tego co widzę, ustrzelenie balsy light i super light graniczy z cudem. Poza tym jednak taka tabela daje pojęcie co kupujemy i co usiłują nam sprzedać, a co mogliby, gdyby się postarali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Kupujemy rocznie ponad 100 metrów sześciennych tego drewna i większość przychodzi 120-160kg/m sześcienny. Sporadycznie bywa wata około 80kg a belki poniżej tego można na palcach liczyć. Swego czasu jak kupowaliśmy z plantacji Graupnera przychodziła " dębina" powyżej 200kg na metr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 EMC Vega u Helmuta sprzedaje 3 rodzaje balsy pokryciowej. Kupuje lekka na przekladki ale nigdy nie sprawdzalem czy waga zgadza sie z podawana. Zobacze z ciekawosci jak nie zapomne. ps: Michal, do czego "wam" tyle balsy? Jestes hurtownikiem czy cos z tego produkujesz? ..Jest taka technologia produkcji kadlubow jachtowych z przekladka z balsy. Ale teraz juz sie tak chyba nie robi? Tak z czystej ciekawosci pytam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Jestesmy producentem splawikow wędkarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 A to ciekawe. Nie wpadlem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Dziś dotarł do nas kontener z Gwinei z drewkiem. Balsa przyjechała wyjątkowo lekka , najlżejsza kostka o kubaturze 0,1m sześć. ważyła nieco ponad 7 kg. mimo , że to balsa to jednak rozładunek 66 metrów sześć daje w kość.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Michał nie podrzucił byś mi jednej kostki o domu coś bym wystrugał innego jak spławiki zdjęcie super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 O cholera Balsa 70kg/m3 to rarytet, jak mawia Król Julian. Taką miękką można pokancerować samym pośladem (jak również mawia Król Julian). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Oj tak, ale to pojedyncze kostki. Większość przyszła 110-160kg. Taka lekka do naszej produkcji jest praktycznie mało użyteczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Gdzie wyrzucacie takie "za lekkie"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Nie wyrzucamy, czasami są chętni na zakup, a nie które modele spławików robimy z tej waty też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Jak sobie sam kiedyś selekcjonowałem to i taka 0,06 g/ccm się trafiała...... Niedawno gdzieś słyszałem, że w chwili obecnej najlepsza balsa jest przetwarzana na śmigła do elektrowni wiatrowych i dlatego dla nas pozostaje "buczynka"... Ale ile w tym prawdy to sam nie wiem. Obecnie do budowy modeli wykorzystuję głównie drewno lipowe :-))) więc mało mnie to boli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Jest to prawda. Kilka lat temu byl duży problem z miękkim drewnem. Wszystko z plantacji w Ekwadorze szło na przekladki laminatow do Śmigiel elektrowni. Teraz kupujemy z Gwinei, cena jest wyższa ale drewno dużo lepsze. Z Ekwadoru przychodzilo twarde i wlochate trudne do masowej obróbki. Teraz balsa jest bialutka bez wtracen i dziur po robakach.J Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Myślę ze z racji ceny. Balsa jest droga ale metr sześcienny nadal wychodzi dużo taniej niż metr sześcienny Rohacelu albo innej pianki. Negocjowaliśmy kiedyś cenę Rohacelu u producenta ale pamiętam że cena była koszmarna a szkoda bo sam materiał co przysłali do prób super się obrabiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi