ali1983 Opublikowano 1 Czerwca 2008 Opublikowano 1 Czerwca 2008 witam! mam pytanie: czy jeśli producent sinika zaleca paliwo o składzie 10% nitro + minimum 18% oleju rycynowego to czy mogę zastosować inną mieszankę? chodzi o silnik ASP 12A. i na jakim paliwie docierać nowy silnik i z jakim śmigłem? (wg producenta śmigło 7x4 - do latania) dziękuje i pozdrawiam
kamil_rc Opublikowano 1 Czerwca 2008 Opublikowano 1 Czerwca 2008 Az tak tego nie musisz przestrzegać. Ważne zęby nie było poniżej tych 18% oleju w paliwie. Nitrometanu może być parę procent bo to tylko poprawia kulturę pracy silnika. Jeżeli np. będziesz docierał na oleju syntetycznym to później już go nie zmieniaj dla tego silnika.
ali1983 Opublikowano 1 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2008 dzięki bardzo. tak myślę o zastosowaniu paliwa arcticglow A5/19TLRD (5%nitro 19%oleju rycynowego i syntetycznego) do latania tylko jeszcze nie wiem co na dotarcie!!!
klaps6 Opublikowano 1 Czerwca 2008 Opublikowano 1 Czerwca 2008 Jeżeli np. będziesz docierał na oleju syntetycznym to później już go nie zmieniaj dla tego silnika. Podaj konkretne powody dlaczego.
kamil_rc Opublikowano 2 Czerwca 2008 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zawsze mnie tego uczono zęby nie zmieniać oleju na jakim pracuje silnik. Ale dlaczego to nie wiem.
klaps6 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Opublikowano 2 Czerwca 2008 nie zmieniać oleju na jakim pracuje silnik Dla mnie ma to sens tylko wtedy gdy zmieniam z mineralnego na syntetyk, odwrotnie chyba nie powinno być problemu. Takie zasady tyczą się chyba tylko już dosyć przechodzonych silników. Dla nowego nie będzie to miało takiego znaczenia.
marcin133 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Dla mnie ma to sens tylko wtedy gdy zmieniam z mineralnego na syntetyk, odwrotnie chyba nie powinno być problemu. Takie zasady tyczą się chyba tylko już dosyć przechodzonych silników. Dla nowego nie będzie to miało takiego znaczenia. A jaki to olej mineralny???
klaps6 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Opublikowano 2 Czerwca 2008 A jaki to olej mineralny??? Za olej mineralny uważam olej nie będący olejem syntetycznym.
marcin133 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Za olej mineralny uważam olej nie będący olejem syntetycznym. A jaki to olej mineralny stosuje się do paliw przeznaczonych dla modelarskich, lotniczych silników żarowych?? (bo chyba wcześniejszego pytania nie załapałeś )
modelmaniak Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 dzięki bardzo.tak myślę o zastosowaniu paliwa arcticglow A5/19TLRD (5%nitro 19%oleju rycynowego i syntetycznego) do latania tylko jeszcze nie wiem co na dotarcie!!! Bardzo dobre paliwo do dotarcia i późniejszej eksploatacji.
klaps6 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 A jaki to olej mineralny stosuje się do paliw przeznaczonych dla modelarskich, lotniczych silników żarowych? Rycynę. (bo chyba wcześniejszego pytania nie załapałeś ) Załapałem, załapałem, tylko wolę nie generalizować. Bardzo dobre paliwo do dotarcia i późniejszej eksploatacji. Tutaj mogę tylko powtórzyć za kolegą. Latam na paliwach AG i jestem bardzo zadowolony. I 2T i 4T pracują bardzo dobrze.
klaps6 Opublikowano 4 Czerwca 2008 Opublikowano 4 Czerwca 2008 Rycyna jest olejem mineralnym? Za wiki: Olej rycynowy - produkt roślinny, otrzymywany z nasion byliny (w Polsce roślina roczna) To jak to jest, zawsze uważałem rycynę za olej mineralny, i tu może być problem w nazewnictwie. Olej syntetyczny to z pewnością nie jest.
laminat Opublikowano 28 Czerwca 2008 Opublikowano 28 Czerwca 2008 kolego olejem mineralnym nazywamy olej pochodzacy z destylacji ropy naftowej i jest to np. Mixol ktory stosuje do benzyny i samozapłonu ale rycyna to olej naturalny a klotz to olej syntetyczny. cos jeszcze do wytłumaczenia bo gdyby moj nauczyciel od chemii usłyszał ze rycyna to olej mineralny to nie zaliczył bys trymestru(serio mowie) :devil:
Miki Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 pytanie do wlascicieli ASP .12, ile wazy z tlumikiem ten silnik bo znajduje w necie dwie sprzeczne informacje raz ze 178g(duzo) raz 136g? dzieki za pomoc
MASK Opublikowano 5 Września 2008 Opublikowano 5 Września 2008 klotz to olej syntetyczny Klotz, to marka handlowa, nie olej; i ciekawe co na to BeNOL!? ;D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.