PioDabro Opublikowano 3 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Mode 2 to gaz po lewej. W aparaturze można zmienić, ale drążek po lewej w Mode 2 nie ma sprężyny na pionowej osi (właśnie jako gaz).Mitar, u mnie się banan nie wypiął tylko przestał kontaktować wpięty... Dopiero po rozpięciu i podłączeniu zaczął działać silnik.Co ciekawe po upadku nic się nie dało zrobić z aparatury, jedno śmigło kręciło się na maxa a pozostałe zgubiły synchronizację i tylko drgały, kontroler się zawiesił.W logach jednak są fikołki więc zawiecha dopiero po upadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturtm Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Ok dziękuje za informację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Zestaw FPV powoli spływa. Ostatnio przyszedł nadajnik i odbiornik 5.8Ghz.Tak więc zabrałem się za produkcję koniczynek.Foto niżej. Czekam teraz na RG402 i końcówki RP-SMA. Wyginanie listków. Układanie listków Anteny robię z miedzianego drutu 1.5mm (takiego z 3 żyłowego przewodu).Czekam jeszcze na diody mikrofalowe do zrobienia reflektometru żeby móc wystroić anteny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 No no, zapowiada się obiecująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturtm Opublikowano 17 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Reflektometr ? Do takich anten to chyba bardziej byłby lepszy analizator antenowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 17 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Analizator sporo kosztuje. Nie opłaca się kupować do zrobienia 1 czy 2 anten. Za to zamowilem sprzęgacz i diody HSMS-286C. Z tego można zrobić dobrze działający miernik SWR dla 5.8GHz który w zupełności wystarczy do zastosowań hobbystycznych. Wytaptapane z Nexusa 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturtm Opublikowano 18 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Z tego co widzę mieszkasz w Gdańsku. Może znasz jakiegoś krótkofalowca, który mógłby Ci zmierzyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Niestety, nie znam nikogo z analizatorem a sam reflektometr (zwany SWR miarką) jest w stanie zmierzyć bez problemu dopasowanie anteny. Wystarczy nadajnik video jako źródło i jazda -> zmieniając kanały zmieniam częstotliwości na kolejne i mierzę SWR.Wszystko w temacie. Szukanie kogoś z analizatorem lub kupno własnego jest bez sensu.Nie rozumiem dlaczego upierasz się przy tym analizatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Anteny gotowe. Jutro pomiary. Wytaptapane z Nexusa 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Ja rozpoczynam boję z filmowaniem z powietrza, dzisiaj pierwsze podejście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Jak na 1 boje to nie wygląda to tragicznie , powinno pomóc dobranie odpowiednich gumek i pokombinowanie ze ściągnięciem ich trytytkami. U mnie na twardych gumkach było dużo gożej niż u ciebie, wymieniłem na miekkie i poeksperymentowałem z trytytkami i wyszło naprawdę ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Podobno dobre rezultaty są na izolatorze pod FC. Tym takim złożonym z 2 plytek i 4 niebieskich gumek. Widziałem wideo zrobione na takim zestawie to było elegancko. Wytaptapane z Nexusa 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Mały updejt na temat antenek FPV.Zrobiłem dziś pomiary metodą DIY.Wyniki wyszły sensowne więc narzędzie działa prawidłowoPrzyrząd pomiarowy: Wyniki pomiarów: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Wcześniej miałem gimabal podwieszony pod quadem, teraz zamocowałem z przodu, testy niestety dopiero gdy pogoda się cokolwiek uspokoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Jeśli to są te gumki z zestawu tego gimbala (mam ten sam) to moim zdaniem one są trochę za twarde, ale zobaczysz w praniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi0908 Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Mój quadzik znalazł nowego właściciela, ale owy właściciel ma z nim problem. Quadrocopter nie chce mu wystartować, dokładniej to przy starcie tylne silniki rwą go mocniej do góry niż przednie w skutek czego quad koziołkuje, pomogłem go ponownie zaprogramować przez wizzarda i dalej nic. Nalepsze jest to, że sztuczny horyzont w MP reaguje prawidłowo, silniki również przeciwdziałają wychyłom tak jak powinny, tyle że przechyla go w przód na tyle, że nie da się nim wystartować. Czy może być to wina np. złego wyważenia quada, albo śmigieł ? Mi się przy nim takie coś nigdy nie działo. Napisałem obecnemu właścicielowi, żeby spróbował go wyważyć, i zamienić silniki miejscami, żeby sprawdzić czy efekt będzie taki sam. Macie jakieś pomysły co może być nie tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 5 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 kalibracja ESC! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi0908 Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Już zrobiona i nawet po kalibracji, w trakcie testu silników przez "Motor test" wydaje się, że przednie kręcą się wolniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Niech sprawdzi kolejność silników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi0908 Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Też są dobrze bo poprawnie reaguje na poruszanie quadrocopterem w ręku tylko do przodu trochę ospale a do tyłu żwawiej. Teraz wgrywa na nowo firmware i ustawia go, może to coś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi