PioDabro Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 dzisiaj zwolniona z cła pewnie jutro albo w piątek płacenie mnie czeka, ale resztę mam w domu i teraz przez święta mogę się pobawićA dostałeś wcześniej list z UC? Bo jak nie to VATu nie będzie. Wytaptapane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salami Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 list z UC dostałem 18 marca ale to zapomniana historia, zestaw mam w domu VAT + opłaty dodatkowe zapłaciłem teraz mogę się pobawić w składanie i pomyśleć jak zamontować GPS , zapomniałem o podstawce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Tylko pamiętaj, GPS zdala od stalowych elementów. Wytaptapane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salami Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 no właśnie, mam małe pytanie ile centymetrów ma przeciętny stojak pod GPS. Jeszcze jedno pytanie czy używacie dodatkowej płytki do dystrybucji zasilania czy korzystacie z połączeń na laminacie ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 U mnie stojak ma około 10 cm, zasilanie mam puszczone po oryginalnej płytce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salami Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 OK dzięki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi0908 Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Kilka dni temu doszła moja długo wyczekiwana paczka z 450-ką. Wszystko działało, nawet spasowanie nie było tragiczne, musiałem podpiłować tylko dwa otwory w laminacie bo otwory się minimalnie nie zgrywały.Poskładałem go w jeden wieczór i następnego dnia już latałem.Jestem z niego bardzo zadowolony i szczerze polecam.Czekam jeszcze na docelowy pakiet Multistar 5200mAh, i muszę dokupić to czego nie było w zestawie czyli jakieś podwozie, dodatkowe śmigła i ramiona i kilka innych dupereli. W między czasie postanowiłem zbudować sobie prymitywny gimbal z tego co miałem pod ręką, czyli dwa serwa i kawałek płaskownika aluminiowego, a tak wygląda Moje pytanie brzmi czy mogę podpiąć te serwa bezpośrednio pod APM czy do FC podpiąć tylko sygnał a plus i minus do któregoś z BEC regulatorów ? a i jeszcze jedno, czy to podwozie http://abc-rc.pl/Podwozie-H-100 będzie stabilniejsze niż to http://abc-rc.pl/Podwozie-nogi-f450-f550 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubPtaszyk Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Elastyczność podwozia nr 2 to wg mnie zaleta. Dobrze tłumi złe lądowania aż dziwne że mam je nadal całe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi0908 Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 No więc chyba wezmę te drugie, bo jak się przyjrzałem to te pierwsze przy twardym lądowaniu mogą połamać mi dolny laminat od ramy. A co z tym gimbalem, w internecie widziałem że niektórzy wpinają bezpośrednio w APM. Wolę spytać zanim podepnę bo może serwa pobierają zbyt dużo prądu i płytka będzie wariować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Zasilanie oddzielnie, w APM tylko sygnał. Serwa wprowadzają duże zakłócenia w zasilaniu i mogą zawieszać procesor. Wytaptapane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi0908 Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 A więc mogę zasilić z drugiego regulatora ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi0908 Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Z góry przepraszam za post pod postem, no więc gimbal podłączony tak jak pisałem, wszytko działa i nawt nie ma takiej tragedii, muszę tylko zmienić gumki na jakieś elastyczniejsze no obraz jest "galaretowaty". Ale słyszałem gdzieś, że w APM da się ustawić aby podczas misji kontroler kierował kamerę w stronę określonego punktu. Czy to jest prawda ? jeśli tak to jak mogę to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 27 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Na galaretowaty obraz pomoże wyważenie śmigieł. To jest bardzo ważne aby pozbyć się efektu jello. Nawet gumki nie pomogą jak śmigła będą telepać... Podłączenie będzie ok, bo wszystko i tak jest na wspólnej masie. Co do ustawień to za bardzo nie grzebałem tam jeszcze ale wiem, że można włączyć stabilizację a kierunek patrzenia regulować z aparatury. Wytaptapane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi0908 Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Wyważałem śmigła i silniki ale myślę, że drgania to nie tyle wina śmigieł co piast, bo jak założyłem same piasty na silniki to już wibrowały.A gimbala chyba po prostu podepnę pod kanał 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioDabro Opublikowano 27 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Napisz do kolegi JakubPtaszyk. Wykonał on u tokarza lepsze piasty do tych silniczkow. Sam mam komplet Piasty mają inne (pewniejsze) mocowanie oraz gwinty od śmigieł dostosowane do kierunku obrotu śmigieł (2 prawe i 2 lewe). Może ma jeszcze komplet. Polecam zmienić. Te z zestawu potrafią się zsunąć podczas lotu. W dodatku są do dupy wyważone. Wytaptapane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubPtaszyk Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Aktualnie niestety wszystkie poszły. Jak będzie potrzeba, to wykona się kolejne, tyle że dobrze by było zrobić więcej niż jeden komplet. Może ktoś jeszcze? Ja dla siebie zrobię na pewno komplet zapasowy ale nie na już. Po zmianie Piast wszystkie problemy z quadzikiem odeszły w zapomnienie ;-) a kolegą jak się sprawdzają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi0908 Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Ja swój mam dopiero od wtorku ale jak na razie sprawuje się dobrze, lecz po tym co przeczytałem o tych piastach z zestawu to sprawdzam je przed każdym startem . A ile u kolego kosztował by komplet takich piast, bo raczej był bym chętny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotomichal Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Jak będzie potrzeba, to wykona się kolejne, tyle że dobrze by było zrobić więcej niż jeden komplet. Może ktoś jeszcze? Witam, Pisałbym się na jeden komplet piast. Daj znać co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubPtaszyk Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Jak znajdzie się jeszcze jedna osoba to zalecam wykonanie od razu. ;-) zainteresowanych proszę na pw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
padbaq Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Witam serdecznie Dołączyłem do forum na dniach. Zakupiłem tak jak Wy zestaw na ramie zmr 450, apm 2.6 6m oraz pospolite silniki xxd a2212. Wszystko złożone ale na pierwszy ogień poszedł cc3d na op ale niestety nie potrafię opanować pid ów. W trakcie walki z pidami zamówiłem sobie kolejny zestaw z Ali ale ten chce aby latał na apm. Chcąc zasilić apm nie z esc tylko z zewnętrznego zasilania np przetwornik z 11.1 na 5v czyli tzw ubec, czy mogę podłączyć wtyczkę serwową jr pod piny od strony gdzie wpina się esc? Wspomnę że mam zakupione dwa power moduły ale czytając opinie o tym cudzie mam wątpliwości. Pozdrawiam Pigmej181 Gniezno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi