Dawid Leśniewski Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam ulotniłem ostatnio wicherka 15 - zapraszam do poczytania relacji : http://www.rcplock.pl/forum/viewthread.php?thread_id=1847&rowstart=20 A to filmik z oblotu ( mimo wiatru latałem na mniej niż pół gazu - ale w czasie podmuchów dobrze mieć lekki zapas...) Silnik to gt2215/10 śmigło 9/4,5 pakiet 2200 Sc prawie na głównym dźwigarze
AMC Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam ulotniłem ostatnio wicherka 15 - zapraszam do poczytania relacji : http://www.rcplock.pl/forum/viewthread.php?thread_id=1847&rowstart=20 A to filmik z oblotu ( mimo wiatru latałem na mniej niż pół gazu - ale w czasie podmuchów dobrze mieć lekki zapas...) Silnik to gt2215/10 śmigło 9/4,5 pakiet 2200 Sc prawie na głównym dźwigarze Model i pilot - First Classe . Gratulacje !
modelarz115 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam ulotniłem ostatnio wicherka 15 - zapraszam do poczytania relacji : http://www.rcplock.pl/forum/viewthread.php?thread_id=1847&rowstart=20 (...) Przeglądając ten temat przez chwilę miałem wrażenie, że patrzę na swoje zdjęcia (na prawdę, szczególnie te żeberka wkręcone w imadło i posklejane skrzydło) ....ale po weryfikacji Twoje wyszły lepiej Gratulacje pięknego modelu i udanego oblotu!
Dawid Leśniewski Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Fajnie, że Wam się podoba...
AMC Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Fajnie, że Wam się podoba... Kto zgadnie : czy to rozbieg , czy dobieg ? To wyższe zdjęcie : żal mi było nacisnąć "delete", bo za ładne na to.
kurly Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Bardzo ciekawie wyszedł Ci ten wicherek no i niezły oblot. Ja jestem na etapie adaptacji silnika do wicherka jak tylko to powklejam też cyknę fotki. A oblot musi poczekać bo w mojej okolicy problem z miejscem do oblotu.
kurly Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Wreszcie wicherek ukończony w całości. Końcowa waga - po wyważeniu tj. gotowy do lotu 1012g. Silnik, na który się zdecydowałem to dualsky eco 2208C 980kV - śmigło 10x5 co wg. dokumentacji ma dać 700g ciągu (myślę, że jak dla trenerka w zupełności wystarczy).
modelarz115 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Model ładny, choć elektryczny..... Świetnie to ująłeś :-) Z takim wysokim i cofniętym do tyłu podwoziem model pewnie może mieć skłonności do kapotażu, spróbuj je odwrócić i może lekko przesunąć do przodu.
mayster8405 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Już na pewno to zrobiłeś i zamieniłeś podwozie stronami. Osie kół wyszły przed natarciem!?
Dawid Leśniewski Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zamień podwozie stronami i będzie ok, pewnie będziesz musiał trochę opuścić tył modelu bo śmigłem będziesz haczył o ziemię. Model ładny i ładnie oklejony gratuluje.
kurly Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2016 No jeszcze nie miałem okazji dzisiaj nic zrobić przy modelu bo jeszcze w pracy jestem. Co do odwrócenia podwozia nie ma problemu otwory są równo wywiercone więc to tylko kwestia wykręcenia śrub i przełożenie goleni - tylko czy to w czymś przeszkadza jeśli zostanie tak jak jest ? Nie jestem na tyle doświadczonym jeszcze modelarzem dla tego pytam.
Dawid Leśniewski Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 W tej chwili masz koła odsunięte do tyłu względem największego ciężaru (czyli silnika i pakietu ). Tak jak napisał wcześniej kolega modelarz115 model może Ci przekoziołkować (kapotować) i prawdopodobnie połamiesz śmigło.... i możesz uszkodzić ster kierunku.
modelarz115 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 ....poprzez uderzenie jego szczytem o ziemie
kurly Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Dziękuję za rozjaśnienie sytuacji. Sama zamiana goleni wystarczy? Czy golenie mam przesunąć w stronę dziobu tak aby koła wystawały poza obrys krawędzi natarcia ? Dziękuję za rozjaśnienie sytuacji. Sama zamiana goleni wystarczy? Czy golenie mam przesunąć w stronę dziobu tak aby koła wystawały poza obrys krawędzi natarcia ?
Dawid Leśniewski Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Dziękuję za rozjaśnienie sytuacji. Sama zamiana goleni wystarczy? Czy golenie mam przesunąć w stronę dziobu tak aby koła wystawały poza obrys krawędzi natarcia ? Wydaje mi się, że po prostu przykręciłeś je odwrotnie. Jeżeli otwory zrobiłeś zgodnie z planem, oraz podwozie wygiąłeś zgodnie z planem - to nie masz o co się martwić.
Rekomendowane odpowiedzi