Dawid Leśniewski Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam ulotniłem ostatnio wicherka 15 - zapraszam do poczytania relacji : http://www.rcplock.pl/forum/viewthread.php?thread_id=1847&rowstart=20 A to filmik z oblotu ( mimo wiatru latałem na mniej niż pół gazu - ale w czasie podmuchów dobrze mieć lekki zapas...) Silnik to gt2215/10 śmigło 9/4,5 pakiet 2200 Sc prawie na głównym dźwigarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam ulotniłem ostatnio wicherka 15 - zapraszam do poczytania relacji : http://www.rcplock.pl/forum/viewthread.php?thread_id=1847&rowstart=20 A to filmik z oblotu ( mimo wiatru latałem na mniej niż pół gazu - ale w czasie podmuchów dobrze mieć lekki zapas...) Silnik to gt2215/10 śmigło 9/4,5 pakiet 2200 Sc prawie na głównym dźwigarze Model i pilot - First Classe . Gratulacje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam ulotniłem ostatnio wicherka 15 - zapraszam do poczytania relacji : http://www.rcplock.pl/forum/viewthread.php?thread_id=1847&rowstart=20 (...) Przeglądając ten temat przez chwilę miałem wrażenie, że patrzę na swoje zdjęcia (na prawdę, szczególnie te żeberka wkręcone w imadło i posklejane skrzydło) ....ale po weryfikacji Twoje wyszły lepiej Gratulacje pięknego modelu i udanego oblotu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Leśniewski Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Fajnie, że Wam się podoba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Fajnie, że Wam się podoba... Kto zgadnie : czy to rozbieg , czy dobieg ? To wyższe zdjęcie : żal mi było nacisnąć "delete", bo za ładne na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurly Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Bardzo ciekawie wyszedł Ci ten wicherek no i niezły oblot. Ja jestem na etapie adaptacji silnika do wicherka jak tylko to powklejam też cyknę fotki. A oblot musi poczekać bo w mojej okolicy problem z miejscem do oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurly Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Wreszcie wicherek ukończony w całości. Końcowa waga - po wyważeniu tj. gotowy do lotu 1012g. Silnik, na który się zdecydowałem to dualsky eco 2208C 980kV - śmigło 10x5 co wg. dokumentacji ma dać 700g ciągu (myślę, że jak dla trenerka w zupełności wystarczy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Model ładny, choć elektryczny..... Świetnie to ująłeś :-) Z takim wysokim i cofniętym do tyłu podwoziem model pewnie może mieć skłonności do kapotażu, spróbuj je odwrócić i może lekko przesunąć do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Już na pewno to zrobiłeś i zamieniłeś podwozie stronami. Osie kół wyszły przed natarciem!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Leśniewski Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zamień podwozie stronami i będzie ok, pewnie będziesz musiał trochę opuścić tył modelu bo śmigłem będziesz haczył o ziemię. Model ładny i ładnie oklejony gratuluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurly Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 No jeszcze nie miałem okazji dzisiaj nic zrobić przy modelu bo jeszcze w pracy jestem. Co do odwrócenia podwozia nie ma problemu otwory są równo wywiercone więc to tylko kwestia wykręcenia śrub i przełożenie goleni - tylko czy to w czymś przeszkadza jeśli zostanie tak jak jest ? Nie jestem na tyle doświadczonym jeszcze modelarzem dla tego pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Leśniewski Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 W tej chwili masz koła odsunięte do tyłu względem największego ciężaru (czyli silnika i pakietu ). Tak jak napisał wcześniej kolega modelarz115 model może Ci przekoziołkować (kapotować) i prawdopodobnie połamiesz śmigło.... i możesz uszkodzić ster kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 ....poprzez uderzenie jego szczytem o ziemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurly Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Dziękuję za rozjaśnienie sytuacji. Sama zamiana goleni wystarczy? Czy golenie mam przesunąć w stronę dziobu tak aby koła wystawały poza obrys krawędzi natarcia ? Dziękuję za rozjaśnienie sytuacji. Sama zamiana goleni wystarczy? Czy golenie mam przesunąć w stronę dziobu tak aby koła wystawały poza obrys krawędzi natarcia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Leśniewski Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Dziękuję za rozjaśnienie sytuacji. Sama zamiana goleni wystarczy? Czy golenie mam przesunąć w stronę dziobu tak aby koła wystawały poza obrys krawędzi natarcia ? Wydaje mi się, że po prostu przykręciłeś je odwrotnie. Jeżeli otwory zrobiłeś zgodnie z planem, oraz podwozie wygiąłeś zgodnie z planem - to nie masz o co się martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi