wojcio69 Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Marku powiedziałeś A to ja powiem B A co będziemy ludzi w niepewności i niewiedzy trzymać. Sorry Rafał, jakoś Ci to wynagrodzę Otóż jeżeli jeszcze ktoś nie wie to niech się teraz dowie... Rafał buduje nowy model !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 A to oto chodzi, a ja głupi myślałem że jeździ na kawę do Bociana. to niech buduje może jakieś fotki znajdziemy wieczorem szukam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Rafał? Na kawę? Do Piotra? Nie mój interes i nie wnikam w szczegóły ale... Jak kiedyś jeździłem na kawę, to później kupowałem obrączki Psieplasiam, juś nie bendem i plosiem o lozgrziesienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Hehe .Piotr jest mało ogarnięty na kawę,to typowy "ciężki typ" . Jak już tak bardzo Marek chce fotkę to owszem,żadna tajemnica,klepię w domu samolocik (nawet była relacja na forum 12 godz....) ale w kontekście Żaru to nici z tego ,planowany start to sezon 2017. W końcu odbieram Toxica i to pójdzie w odstawkę. Myślę że nie powinniśmy Markowi za bardzo pozwolić odbiegać od sedna tematu tylko mu mocno kibicować !! Marek,Marek,Marek!!! Skromna focia kadłuba ,jego długość to prawie 250 cm I co Marek ,zadowolony ? teraz Twoja kolej na Discusa . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Rafał super!!!! kibicuje. Ja byłem dzisiaj w Bocianie zapytać o realizację Discusa na 4,5 metra no i oczywiście o cenę. Czekam Piotr musi z TM się skontaktować da mi znać do końca tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Witajcie, tak sobie czytam ten wątek i nie ukrywam że bardzo mnie zainteresował. Szykują się świetne modele a ja póki co mam trochę zaległości jak w budowie tak i w lataniu ale jakbyśmy się kiedyś spotkali u was na lotnisku to byłoby fajnie bo mam blisko, nawet bardzo.???? Sory za małe O.T. w temacie???? Pisałem oczywiście do Rafała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 A gdzie w Porąbce latacie? da rady spaliną czy tylko szybowiec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Janusz ,pisemnych zaproszeń nie wysyłamy ,masz rzut beretem, kiedyś zapraszałem . Trzeba się zebrać w sobie ,zapakować model i wpaść na gościnne loty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 A gdzie w Porąbce latacie? da rady spaliną czy tylko szybowiec? Marku ja latam spaliną na lotnisku pod Żarem ale gdy już szybowce są na murawie no to już po lotach bo się nie zgodzą. Janusz ,pisemnych zaproszeń nie wysyłamy ,masz rzut beretem, kiedyś zapraszałem . Trzeba się zebrać w sobie ,zapakować model i wpaść na gościnne loty . Rafał co do latania to tylko musimy się dogadać kiedy i po sprawie, myślę że w maju bo będę miał trochę więcej czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin851 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Rafał jaką rozpiętość to ma mieć? Skromna focia kadłuba ,jego długość to prawie 250 cm 2016-03-30-1383.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Marcin,rozpiętość 2,7 m i silniczek 100/120 cm. Już rozumiesz czemu nie mogę sobie pozwolić na zakup Phasora ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin851 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 aaaaaaaaaaaaaa no teraz to rozumie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PilotM Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Panowie podliczyłem wyposażenie do Diskusa: serwa Hitec HS 85MG 86,50 x 6 =519 PLN Regulator Dualski 65A 129PLN Silnik MVVS 5,6 /960 479 PLN Pakiet 6s 22V 45 C 5000mAH 519 PLN wieżyczka do napędu 500 PLN SUMA 2146 PLN - czyli wartość modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Marek jaką przewidujesz wagę do lotu. Pytam w związku z silnikiem jaki chcesz zastosować. Mam ten silnik w Albatrosie 3.0 z TP i przy wadze 1800-1900g do lotu szału nie ma. Maksymalnie 30-400 wznoszenie, a jak wieje tak ponad 2,5-3 m/s to tylko sam start pod wiatr i wznoszenie tylko z wiatrem. Poza tym silnik tylko na 4s więc naprawdę nie widzę tego silnika przy 4 m modelu. EDIT A możesz dać linka do tej wieżyczki. A co do ceny wyposażenia to zazwyczaj tak wychodzi od 50% do 100% wartości modelu. To nie jest model piankowy gdzie można zastosować low cost. To jest już kawał modelu i trzeba uważać. EDIT 2 Tu masz w podobnej cenie świetny silnik dla modeli o wadze do 4,5kg http://www.poly-tec.org/epages/78026952.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/78026952/Products/D35-60-520 Ten odrobinę droższy od tego MVVS -a do 5,5 kg. http://www.poly-tec.org/epages/78026952.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/78026952/Products/D40-65-380 To są świetne silniki. Możecie popytać Michała S. On lata swoim Toxic -iem na podobnym tylko z przekładnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Konrad to ma być makieta i pod kątem 70* w górę iść nie musi. Na stronie Nastik.pl jest on dedykowany do szybowców o masie do 4kg. Marku zwróć uwagę, że silnik jest na 3-4S a planujesz zakup akumulatorów 6S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Wojtek tak pisze producent, a ja piszę z doświadczenia. Moim zdaniem to zasadnicza różnica. Jak napisałem zapomnij o wznoszeniu 700 jak wyda przy wadze 2kg 450 to tylko w bezwietrzny dzień. Faktem jest że latam jedynie na 3S i łopatkach 13x6,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiator Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 http://www.bocianmix.pl/2004,produkt,modele.html Witam konrad ma racje motorek troche słabawy chyba że przewidziane sa starty z wózka .Wswoim DG 4 metry mam motorek z linku przy 5 celach po wyrzucie z ręki pewny start pod katem 80 stopni.pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 http://www.bocianmix.pl/2004,produkt,modele.html Witam konrad ma racje motorek troche słabawy chyba że przewidziane sa starty z wózka .Wswoim DG 4 metry mam motorek z linku przy 5 celach po wyrzucie z ręki pewny start pod katem 80 stopni.pozdrawiam . O! Taki silniczek będzie z pewnością idealny. 1300W zapewni dość mocy na start z ziemi, no ale regulator trzeba chyba ciut większy dać pod ten silnik niż zakładany 65A. No i o stówkę tańszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Kurcze po co się męczyć z tymi silniczkami i martwić czy poleci pod katem 50 st. czy 75 st. lepiej dać od razu takie coś np. https://www.jetpol.tech/produkty/silniki-gtm/gtm-85ast---zestaw Osobiście w makietach szybowców preferuje napęd "wiatrowy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Konrad do tego silnika Robbe wystarczy regulator np. Turnigy Plush 60A. Używam ich od kilku lat i nie narzekam. Latała Minimoa, Proxima II lata Fascination, Falcon i Antares. Krzysiek przypuszczam, że przy tym silniku Discus miałby jednorazową zmianę geometrii skrzydeł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi