Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z nową baterią Turnigy 1250mAh 3S 30C.

Otóż zaraz po dostarczeniu przesyłki sprawdziłem napięcie baterii i wszystko było ok.

Bateria była naładowana do około 3,8V na cel także dobre napięcie do przechowywania.

2 dni temu podłączyłem baterię pod 30A regiel i odbiornik aby potestować serwa.

Po parominutowych testach odłączyłem odbiornik a samą baterię z reglem odłożyłem.

Wczoraj postanowiłem znowu podłączyć wszystkie elementy bo szykuję się do montażu w samolocie i niestety bateria przez noc spuchła... Po podłączeniu do ładowarki (hobbyking dc-4s) na ekranie nic się nie wyświetla tak jakby bateria w ogóle nie miała napięcia.

Po podłączeniu ładowarki do zasilania i baterii do ładowarki dostawałem Errory. W końcu za którymś razem ładowarka pokazała napięcia pojedynczych celi. od (1.4 1.6, 1,0) All 4.0 i napięcia spadają. Po około 30 minutach ładowarka daje sygnał Error a napięcia są jeszcze niższe niż były z chwilą podpięcia All 3.6.

Teraz pytanie czy jest to wadliwa bateria, czy może ja jako amator coś źle zrobiłem (bateria połączona z reglem na noc) i baterię zniszczyłem?

Opublikowano

Prawdopodobnie bateria to już padaczka.Zawsze trzeba baterię rozłączać od regulatora, bo potrafi pobierać niewielki prąd i przez długi okres czasu potrafi wyssać baterie do cna. Można jeszcze próbować reanimować tą baterię , ale raczej stosował bym ja do jakiś testów na stole , a nie do latania.

Opublikowano

Pierwsza zasada nigdy nie zostawiamy spiętej baterii z regulatorem gdy zestawu nie używamy. Regulator to pełna elektronika która pobiera prąd. BEC to dodatek do regla i mimo ze odpięty od odbiornika i niczego nie zasila też pobiera prądzik. Bateria też była już zapewne w połowie rozładowana więc tak to się skończyło.

Opublikowano

Możesz spróbować reanimować baterię ładując początkowo programem do NiMh jak osiągnie nominalne napięcia to dalej dla Li-Pol. Tym nie mniej spuchnięcie świadczy o tym że w ogniwach zaszły zmiany które już się nie odwrócą i takiej baterii nie należy ufać.

Pozdrawiam

Opublikowano

Czyli pozostaje kupno czegoś nowego. Dzięki panowie za wyjaśnienie. Pewnie zapamiętam tę lekcję na długo :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.