wojcio69 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Szukam osoby, która osobiście używała wariometru PitLab Sky Asistant. Trochę mnie irytuje fakt, że po zainstalowaniu wariometru w modelu i uruchomieniu go (model cały czas leży na podłodze) pokazuje mi na wykresie wysokość od poziomu -1,7 lub -2 metry. Podczas podnoszenie modelu do góry i puszczaniu go w dół sygnały dźwiękowe są prawidłowe i na wykresie różnica wysokości by się zgadzała. Wygląda to tak jakby nie był wariometr wyzerowany. Jakieś podpowiedzi, sugestie, porady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Columb Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Z ciekawości sprawdzę swoje logi z zeszłego roku. Jak masz vario zamontowanie w modelu (poziomo, pionowo)? Wiem że jest możliwość programowej korekcji wskazań ale w tej kwestii polecam napisać do Piotra - bardzo chętny do pomocy i raczej nikt bardziej od niego nie zna tego variometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Wario zamontowane poziomo. Dostałem info od Piotra, że po podłączeniu i położeniu na ziemi i odczekaniu kilka chwil membrana się rozgrzeje i stanie bardziej elastyczna i powinno być OK. Może to dlatego, że długo leżał bezużyteczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Ja swój uruchamiam w piwnicy i wskazuje -1 m na powietrzu jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Faktycznie. Wczoraj był Prima Aprilis. Nie pisz tak, bo powstanie nowy mit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Columb Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Sprawdziłem dziś na komputerze i zaraz po włączeniu maluje ok -1.7 m aby po ok 2 min dojść do 0. Przy lataniu ew różnica poziomu gruntu nie ma żadnego znaczenia, chyba że lądujesz na słuch ;-) Jak masz czujnik temperatury to fajnie po locie na logu widać profil temperaturowy atmosfery, tylko jego optymalne umiejscowienie jest nieco kłopotliwe. Warto też korzystać z alarmu PPM no i ustawić odpytywanie wartości z przełącznika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Krzysiek powoli, jutro pierwszy lot z wario więc i tak moc wrażeń będzie bez tych PPM i wartości z przełącznika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Columb Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 No i od tego trzeba było zacząć ;-) Ja dziś trochę polatałem z vario i muszę powiedzieć że raz na 3-4 loty miałem grunt na poziomie -1 do -2 m, ale nie zwracam na to specjalnej uwagi. Dodam na marginesie że po pierwszych lotach dobrze jest ustawić sobie tzw strefę nieczułości w której vario jest cicho podczas normalnego szybowania i zapisać plik z ustawieniami pod nazwą modelu jeśli mamy zamiar przekładać je do innego modelu - wystarczy wtedy wczytać do vario odpowiedni plik i po robocie z ponownym ustawieniem variometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 No to dzisiaj SkyAsistant odbył swój chrzest bojowy. Jakie to jest świetne urządzenie dla szybowników. Nareszcie wiedziałem gdzie latać Pierwszy log z godz. 14.00 I drugi z godziny 16.00 - niestety dmuchał zimny wiatr od wschodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Columb Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Widzę że jesteś zadowolony :-) Co było raczej do przewidzenia. Zacznie się zabawa jak trafisz naprawdę silny komin a jeszcze lepsza jak będziesz mógł pogrążyć z jakimś ptakiem - zobaczysz wtedy jak kiepsko latają nasze modele :-D Dodatkowy plus to podgląd na sprawność naszych napędów w modelach - całkiem ładne masz wznoszenie. Pomyślnych lotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 O krążeniu w kominie z ptakami mi nic nie mów. Tam gdzie latam dość często spotykam myszołowa, jastrzębia czy coś takiego, raczej myszołów. Ileż to razy chciałem się za nim zabrać w komin Ma to tylko kilka zwojów w mózgu a jak łapie kominy to tylko minuta osiem i tyle go widzieli a ja profil skrzydła, wyważenie, kąt zaklinowania, elektronika i dupa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Dzisiaj dopiero zobaczyłem wątek. Używam SkyAssistanta od roku z powodzeniem. Mój po włączeniu wskazuje zawsze -1m ale po kilku chwilach jest już 0. Trochę upierdliwe są komunikaty głosowe ale można je wyłączyć i ustawić jako wywoływane przełącznikiem. Pożyteczną funkcją jest też wysokość alarmowa. Mimo, że model jeszcze przyzwoicie widzę na wys.500 m to ustawiłem sobie to ostrzeżenie na 350. Miałem już noszenia 10m/s i emocje wtedy są konkretne ps. Widzę, że kolega ze Śremu. Blisko...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Aż się prosi o wspólne polatanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi