matiss333 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Witam koledzy złożyłem swojego Fun Cuba i zastanawiam się nad wykłonem silnika w instrukcji która dostałem było zaznaczone żeby już nie robić ponieważ prowadnice pod łoże silnika już maja wykłon w prawo patrząc od strony pilota choć dla mnie jest to mało widoczne! Może ktoś składał i podzieli sie wiedzą czy robił ten wykłon czy nie Pozdrawiam mateusz Oto on:) Delikatne oświetlenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Średnio widac ten wykłon. Zrób lepsze zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss333 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Ogólnie jak się spojrzy od góry to jest ok 1 mm zaraz pokaże Czy go widać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Wydaje się być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss333 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Dziękuję eh trzeba to podwozie trochę wzmocnić bo bardzo się koła rozjeżdżają. Ile mm powinny mieć wychylenia lotki góra dół? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Ja tam żadnego wykłonu nie widzę u Ciebie, tak jak nie widziałem u siebie. Zrobiłem wykłon 2-3st. na śrubach regulacyjnych z zestawu i jest o.k.. Lotki u siebie mam ok. 10mm w górę i tyle w dół. Z takimi wychyleniami i średnimi prędkościami FC lata spokojnie a nieco wprawniejszemu pilotowi pozwala na szalenstwa. Dla większych szaleństw wychylenia lotem bym zwiększył do 15mm w każdą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss333 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam kolegów podzielę się z wami wrażeniami z pierwszego lotu po wystartowaniu i trymowaniu samolot jest stabilny zwinny i szybko zakręca na samych lotkach steru kierunku prawie nie dotykałem jest szybki tylko lipolek na jakieś 10min starcza:( I to prawda ze Fun Cub pięknie szybuje tylko strasznie długa drogę lądowania ma po wyłączeniu silnik leci i leci klapy oczywiście zamkniete ale udało się wylądować pozdrawiam Mateusz I jeszcze jedno pytanko koledzy czy jak wrzucę lipola http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=183_185_251&products_id=16037 nie będzie on za cieżki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izonix Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Witam kolegów podzielę się z wami wrażeniami z pierwszego lotu po wystartowaniu i trymowaniu samolot jest stabilny zwinny i szybko zakręca na samych lotkach steru kierunku prawie nie dotykałem jest szybki tylko lipolek na jakieś 10min starcza:( I to prawda ze Fun Cub pięknie szybuje tylko strasznie długa drogę lądowania ma po wyłączeniu silnik leci i leci klapy oczywiście zamkniete ale udało się wylądować pozdrawiam Mateusz I jeszcze jedno pytanko koledzy czy jak wrzucę lipola http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=183_185_251&products_id=16037 nie będzie on za cieżki?? Twój link chyba nie działa, dostaje odpowiedz :Nie znaleziono produktu! Latam na Turnigy 2200 3s, około 13min (do 3.75V), oczywiście bardzo spokojnie. W sobotę połączyłem pakiety 2200 i 1300 (310g), Latałem 19min i buzer jeszcze nie alarmował, ale podwozie nieco się wygięło przy lądowaniu, i to pomimo gumy spinającej golenie. To na silniku: Emax GT2812/09 KV1060 i śmigle 10x6", waga 1150g. Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss333 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Oblot troszkę start zawachany ale wyszło całkiem dobrze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Gratulacje! Koniecznie wyprostuj podwozie. Koła mają mieć zbieżność w rzucie od góry oraz pochylenie w rzucie z przodu (tzn. odwrotne niż teraz, teraz jest rozkraczające się). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss333 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Bartek masz racje rozjechało się muszę jakoś wzmocnić to podwozie bo strasznie miękkie już mam plan nawet jak wstawię pręcik o grubości 3 mm od koła do doła Lini poziomej powinno dać rade pozdrawiam M>C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Jak dasz tam pręt to będzie zbyt sztywne. Możesz za to kombinować tak jak jest np. w Piper Cub - sprężyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss333 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 No a jakby dać własnie sprężynę na środek też powinno trzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbapfmrc Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Ja nie zmieniałem ani skłonu ani wykłonu. Mam oryginalne i jest ok, ale dla zabawy i doświadczenia możesz później trochę pokombinować z różnymi ustawieniami. Podwozie mam wzmocnione: dolutowałem drugi drut wzdłuż, od kół aż do dolnej części podwozia oraz dodałem 1 drut w poprzek. Jest to dość sztywne rozwiązanie ale się sprawdza, staram się lądować delikatnie Dolot FC ma rzeczywiście długi dlatego podczas lądowania staram się dość daleko od siebie nawracać na niskiej ale bezpiecznej wys. np.: ok. 10m i systematycznie zwalniać i obniżać lot. Niestety wadą tego rozwiązania jest to ze musisz mieć długi odcinek bez przeszkód (krzaczków, płotków itp.), ale innego rozwiązania nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss333 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witam kolegę qbapfmrcmam dość długi pas tak że o to się nie boje już też zdążyłem dolutować pręcik i jest superaśnie ląduje już bardzo delikatnie i nic sie nie dzieje pozdrawiam Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 FunCub z klapami na max ląduje na lotnisku 10m :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 FunCub z klapami na max ląduje na lotnisku 10m :-) A pod wiatr jeszcze krótsze wystarczy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Mnie wczoraj wystarczył do lądowania pas o długości 20 cm. Niestety! I tu prośba do Bartka. Nie mogę znależć Twojego tematu dotyczącego odbudowy dzioba FC.Możesz napisać w jakim dziale i jak był zatytułowany. Po wpisaniu w wyszukiwarkę na forum nic mi się nie otwiera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Prrroszszsz! http://pfmrc.eu/index.php?/topic/55219-kfc-kret-fun-cub-reanimacja/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Mnie wczoraj wystarczył do lądowania pas o długości 20 cm. Niestety! I tu prośba do Bartka. Nie mogę znależć Twojego tematu dotyczącego odbudowy dzioba FC.Możesz napisać w jakim dziale i jak był zatytułowany. Po wpisaniu w wyszukiwarkę na forum nic mi się nie otwiera ? Czyżbyś lądował lotem nurkowym ? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi