Capriman Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Witam Piła wykonana z tego co było pod ręką. Silnik od pralki, koło pasowe z drewna bukowego, trochę rurek, szyna od szuflady itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Bardzo poważna solidna konstrukcja. I w dodatku działa. Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Heh raczej prowizorka ale działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Gratulacje!!! Podziwiam spryt konstrukcyjny i prostotę pomysłu. Żebym to ja tak umiał ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Czy brzeszczot ma lekkie pochylenie (1-3°) w stosunku do kolumny i ruchu ramki, która (jak sądzę po zdjęciach) jest prostopadła do stołu? Chodzi o to, że jeśli jest pochylony, to w czasie ruchu roboczego (w dół) brzeszczot nabiega kolejnymi zębami na przerzynany materiał niezależnie od jego posuwu (popychania) po płaszczyźnie stołu, a w czasie powrotu (ruch do góry), co jest tu najistotniejsze - jego zęby odsuwają się od materiału. Zapobiega to strzępieniu krawędzi przez powracający ząb, lepiej usuwa wiór z wrębu, i zmniejsza grzanie się, oraz mniej tępi zęby.(oscyluje względem ciętej krawędzi materiału jak w dobrej pile ramowej, które lekko unoszą brzeszczot w ruchu powrotnym). Oczywiście te oscylacje linii tnącej są bardzo szybkie, a odległość odsunięcia brzeszczotu od materiału w trakcie powrotu minimalna, przez co nie odczuwamy tych "skoków" materiału przy dosuwaniu. (proporcje przesadzone) Żebym to ja tak umiał ... "Każdy żołnierz nosi w plecaku marszałkowską buławę", wiec nigdy nie wiadomo jakie "talenta" w kim drzemią.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Romanie! Jako nigdy niepraktykujący socjolog, coś tam niby samemu sobie wykombinowałem i zrobiłem, ale też co to takiego było ? Jakaś nawijarka /wtedy z pomocą ś.p. mego ojca/ do minicewek indukcyjnych, wykonywanych z drutu miedzianego 0,018 mm, klejonych w całość przy pomocy "collodium", czyli uszczelniacza nitrylowego do worków z krwią, pozyskiwanego w stacjach krwiodawstwa..., jakiś "wydmuchiwacz" teflonowych detalików spod wykrojnika, ciętych z taśmy na 10-cio tonowej prasie mimośrodowej i zrobienie nast. "łapacza" tych drobiazgów, fruwających bądź gdzie, zrobienie sobie własnego stanowiska startowego /gdzieś tu o tym pisałem/, nie wspominając już o piłce obrotowej do cięcia wszelakiego "brewna" /jak teraz mawia mój 3,5letni wnusio/. W sumie - zero osiągów i dobrze chociaż, że jakieś modele czasami sobie lepię, a jak nie, to zawsze za kosiarką do trawy mogę sobie polatać. Taki to los garbatego Żyda , że ma proste dzieci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Eee.. tylko bez malkontenctwa proszę... Sam nie będziesz wiedział kiedy Cię "wciągnie"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Czy brzeszczot ma lekkie pochylenie (1-3°) w stosunku do kolumny i ruchu ramki, która (jak sądzę po zdjęciach) jest prostopadła do stołu? Chodzi o to, że jeśli jest pochylony, to w czasie ruchu roboczego (w dół) brzeszczot nabiega kolejnymi zębami na przerzynany materiał niezależnie od jego posuwu (popychania) po płaszczyźnie stołu, a w czasie powrotu (ruch do góry), co jest tu najistotniejsze - jego zęby odsuwają się od materiału. Zapobiega to strzępieniu krawędzi przez powracający ząb, lepiej usuwa wiór z wrębu, i zmniejsza grzanie się, oraz mniej tępi zęby.(oscyluje względem ciętej krawędzi materiału jak w dobrej pile ramowej, które lekko unoszą brzeszczot w ruchu powrotnym). Oczywiście te oscylacje linii tnącej są bardzo szybkie, a odległość odsunięcia brzeszczotu od materiału w trakcie powrotu minimalna, przez co nie odczuwamy tych "skoków" materiału przy dosuwaniu. (proporcje przesadzone) ciecie.jpg "Każdy żołnierz nosi w plecaku marszałkowską buławę", wiec nigdy nie wiadomo jakie "talenta" w kim drzemią.. Dziękuję za cenna radę. Będę musiał wprowadzić kolejną modyfikacje Występuje właśnie unoszenie materiału w ruchu powrotnym dzięki temu może sie to wyeliminuje lub zmniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Materiał musi być przytrzymywany regulowana stopką, wtedy nie będzie unoszony . Powinno być też wykonane prowadzenie brzeszczotu pod i nad materiałem. Uzyskasz wtedy prostopadłość . Brak prowadzenia brzeszczotu powoduje, że przy cięciu kółek masz inne średnice u góry i na dole materiału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Powinno być też wykonane prowadzenie brzeszczotu pod i nad materiałem. To zależy od siły napięcia brzeszczotu na ramie, stuknięty brzeszczot powinien wibrować jak struna wtedy prowadzenie jak w piłach taśmowych nie będzie potrzebne. Podobnie jest we włosówkach... A stopka jest bardzo pomocna, ale tylko dla płaskich materiałów jak sklejka i podobne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi