Atomizer Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Siema Mam zamiar zacząć robić kolejny malutki samolocik o oznaczeniu S3. Tym razem będzie to coś na podobieństwo Grumman F4F o rozpiętości 800mm. Silnik ten sam co S1 i S2 Pakiet 550mAh 7,4V GT 32g. 2-3 serwa redox 10g. to zależy, mam zamiar zrobić składane podwozie, jedno serwo wysokość i jedno lotki. Bez klap i kierunku. To na tą chwilę tyle. Mam ze sobą potrzebne materiały do budowy. Robię dlatego ten samolocik żeby się nie nudzić. Nie mogę zabrać ze sobą w delegację takich większych modeli jak Zero i ATR. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaspian Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Trochę mały pakiet jak na tę wielkość. Rozpiętość jak w ESA WWII. Myślę, że set up można skopiować właśnie z tej kategorii. A może i warto pokusić się o zestaw z EPP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 pakiet wystarcza na 4,5 min. na pełnym gazie cały czas bez przerwy. powoli prace ruszyły... powycinałem elementy ze styropianu wzmocnienie skrzydła z balsy twardej 5mm samo skrzydło wyciąłem ze styropianu 20mm, powinienem z 30mm ale akurat robię z tego co mam nikt nie zauważy, że jest trochę chudsze kadłub skleiłem z dwóch kawałków styropianu po 50mm nie będę go niczym wzmacniał tak jak S1 i S2 ponieważ jest dość gruby i wytrzymały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 To, która to już sroka łapana za ogon? Może warto skupić się na jednym projekcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 To, która to już sroka łapana za ogon? Może warto skupić się na jednym projekcie. to chyba będzie już czwarta lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu, mam tu na myśli S2 A i jeszcze jedno, nie warto się skupiać tylko na jednym projekcie. Samolot jest jak szklanka, trach i nie ma. Czym wtedy latać? A jak jest pogoda to trzeba korzystać. Teraz mam 4-5 samolotów gotowych do lotu i jak jestem w domu to tylko leżą i czekają na na odpowiednie warunki atmosferyczne. Nie nadążam czasem ładować pakietów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Wczoraj wieczorkiem udało mi się dokończyć etap 2 dla budowy skrzydła, wykonałem wznios, wkleiłem wzmocnienie i odłożyłem aż klej wyschnie i się utwardzi (ok 2-3 dni w temp. pokojowej) Znalazłem chwile na kadłub ale jeszcze jeden wieczorek i będzie jakoś wyglądał. Tu jednak będę musiał dać wzmocnienie kadłubowi, a jakie to jeszcze do przemyślenia, na pewno będzie od spodu, ze względu na mocowanie skrzydła zostanie wtedy mała ilość materiału i nie będzie odpowiedniej sztywności, może wtedy przy twardym lądowaniu pęknąć lub się całkiem złamać. A już nie mówię o dzwonie w ul tak jak S2 Nie będę robić podwozia chowanego. Przeanalizowałem i stwierdziłem, że to zbyt trudne i zajęło by mi to za dużo czasu. Wiec samolocik będzie miał wklejone tylko atrapy, a i tak będę lądować nim w trawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 powoli do przodu... kolejne zdjęcia z postępów, dziś mam zamiar skończyć modelować skrzydło tak aby w przyszłym tygodniu coś już zacząć składać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Kadłub jest u Ciebie smuklejszy niż oryginał, dobrze widzę? Przypomnij/napisz, jak modelujesz bryłę w styro (jaka technika)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss333 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Witam kolego obserwuje postęp twoich prac i kibicuje powiedz jakiego styropianu używasz i jak go modelujesz? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Witam kolego obserwuje postęp twoich prac i kibicuje powiedz jakiego styropianu używasz i jak go modelujesz? pozdrawiam styropian do izolacji cieplnej podług z castoramy wycinam ostrym nożykiem i szlifuję papierem ściernym Kadłub jest u Ciebie smuklejszy niż oryginał, dobrze widzę? Przypomnij/napisz, jak modelujesz bryłę w styro (jaka technika)? tylko może się wydaje smuklejszy, ma ten sam wymiar jak na drafcie Kadłub jest u Ciebie smuklejszy niż oryginał, dobrze widzę? Przypomnij/napisz, jak modelujesz bryłę w styro (jaka technika)? a dlaczego pytasz jak modeluję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 a dlaczego pytasz jak modeluję? Czy ja, w przeciwieństwie do Mateusza, muszę mieć jakieś szczególne powody poza niewiedzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Czy ja, w przeciwieństwie do Mateusza, muszę mieć jakieś szczególne powody poza niewiedzą? myślałem, że masz inną technikę niekoniecznie lepszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 witam wszystkich Na tym etapie kończę pracę w tym tygodniu nad Grummanem. Zastanawiam się nad samym wykonywaniem modeli. W tym momencie mógłbym się zatrzymać i pomyśleć co dalej, w jaki inny sposób dalej modelować. Mogę np. zrobić formy z żywicy i zrobić za jednym zamachem z 10 szt. takich modeli. Mogę też pokryć wszystko włóknem szklanym i mam niezniszczalny model. Mam doświadczenie z żywicami, kiedyś pracowałem 8 m-cy nad wykonywaniem różnych form i samych wyrobów z żywicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Właśnie przeleciał mi przed chwilą nad głową su-22 niedługo skończę Grummana po powrocie wczoraj wieczorem zrobiłem lekki postęp powzmacniałem słabe elementy balsą w tym kadłub i wyciąłem całą kabinę Dziś wieczorkiem zamocuję skrzydło w odpowiednim miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Niewielki postęp w budowie tego modeliku Dziś mam zamiar zmontować cały ogon jak się uda, wyciąć lotki i zrobić miejsce na silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Jaki profil ma skrzydło u nasady i na końcu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Jaki profil ma skrzydło u nasady i na końcu ? taki jak na rys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Powoli to idzie jakoś, po pracy to nic się nie chce. Wczoraj przykleiłem ogonek. Musiałem poprawiać bo krzywo się trochę pierwszy raz przykleił, jak zmierzyłem to uciekło aż 2mm, Widać było gołym okiem, że nie jest równo. Oderwałem i powstał taki bałagan że będę musiał malować jeszcze raz. Po ponownym przyklejeniu pion OK a w poziomie jak mierzyłem błąd w przedziale 0,5mm Tyle to można już puścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Hej! Wkleję coś bo jeszcze ktoś pomyśli, że projekt wygasł he he he... malowanie... jeszcze dwie warstwy muszę położyć aby ładnie wyglądało. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Super. Zalaminuj to odkupie pod spaline ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi