pengo Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Witam Dostałem od znajomego plany wicherka 10, akurat mam w szufladzie kompletne wyposażenie rc silnik o maksymalnym ciągu statycznym 800g lipo 3s 1300amh regiel 30A 2 serwa 9g i 2 serwa 5g na lotki w skrzydłach piankowe koła itd Całość gratów z z odbornikiem, śmigłem, piastą itd waży 250g, mało to nie jest, więc będę starał się zbudować płatowiec w miarę lekko Na wstępie mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów zdecydowałem się na lotki w skrzydłach i zastanawiam się czy robić wznios skrzydeł mniejszy niż w planach np. 3 stopnie, czy zrezygnować zupełnie ze wzniosu Ster kierunku będzie odwrócony względem planów i oczywiście ruchomy Wyciąłem 3 żeberka testowe, wybrałem profil NACA 2415 Węglowe 2,2mm waży 2,8g sklejka 1,5mm 1g balsa 3mm 0,5g Węgiel odpada ze względu na masę, dwa żeberka od kadłuba będą ze sklejki a reszta balsa A więc czas zabrać się za budowę Jak na razie budowa jest bardzo przyjemna, cieszę się że mam okazje zbudować polskiego klasyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Ja bym zrobił bez wzniosu i dobrze że dałeś normalny profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Ja bym zrobił bez wzniosu i dobrze że dałeś normalny profil. A to już zależy do czego będzie przeznaczony Wicherek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zabrałem się za budowę tylnego usterzenia oraz skrzydła Ostatnie żeberko będzie węglowe aby w razie cyrkla skrzydełko ocalało, tam będą występować największe naprężenia Postanowiłem budować wicherka bez wzniosu, ma być to rekreacyjny modelik zdolny wykonać podstawowe akrobacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Statecznik poziomy zrobiłbym na profilu symetrycznym - nie nośnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Jest to profil z planów, więc taki zostawię, nie chce mi się robić drugiego statecznika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Owszem jest to profil z planów, ale do wersji swobodnie latającej. Do wersji zdalnie kierowanej autor przewiduje zmianę profilu statecznika poziomego na symetryczny, na dodatek Twój wicherek jest budowany ''na sportowo" więc taki był by jeszcze bardziej wskazany :-) Piękna budowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Leśniewski Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 statecznik z listewek 3x3 to pół godziny roboty - ster zrób z balsy 3mm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meran110 Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 -Coś dla zachęty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 meran110 zachęciłeś mnie wczoraj i dziś trochę podłubałem oto efekty Jeszcze trochę pracy zostało, brakuje podwozia, zastrzałów itd To co widać na zdjęciach waży 210g reszta gratów to kolejne 215g więc do 500g dojdę, lekki nie będzie ale cegła też nie powinna wyjść Statecznik poziomy jest mocowany na 2 śrubach więc posłucham porad kolegów i zrobię drugi płaski z listewek 3mm i sprawdzę jaka jest różnica w lataniu Myślałem że budowa wicherka zajmuje mniej czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meran110 Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Piankowce są praktyczne ale te drabinki są piękne. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 W Wicherku wystarczą stery płytowe, mniej roboty łatwiejsze mocowanie i regulacja a efekt taki sam - możesz sobie uprościć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Tak wiem że płytowe by starczyły, ale bardzo lubię budować te drabinki, zresztą tak dużo nie latam ponieważ budowanie i regulacja sprawiają mi więcej przyjemności 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Leśniewski Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Bardzo ładny - ciekawe jak będzie latał z tym profilem . Moja piętnastka na oryginalnym profilu, lata tak samo ( niezależnie od tego ile dodam gazu) jest to relaksujące latanie ale ostatnio jak nie było wiatru to krążyłem nim ok 40 min na jednym pakiecie 2200 - do znudzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Budowa nadal trwa i widać już powoli koniec. Podwozie zrobiłem z drutu 1,5mm. Chciałem z blachy jednak nie miałem nic co by się nadawało. Model wstępnie wyważony, więc mogłem się zabrać za oklejanie Czekam jeszcze na kółko ogonowe oraz folie, ponieważ trochę zabraknie na kadłub. Testuję jeszcze silniki i śmigła, w najmocniejszej konfiguracji mam ciąg statyczny 840g sam model jak na razie waży 520g więc teoretycznie można by wisieć nim na śmigle. Do pierwszych lotów będzie miał mniejsze śmigło i około 500g ciągu, jak będzie dobrze latał to zbuduję drugi komplet skrzydeł z klapami a może pokuszę się o pływaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Wicherek już dawno ukończony, oblatany i oświetlony 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Leśniewski Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Fajnie lata gratulacje - i jak mu dasz gazu to przyspiesza, nie to co org. profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi