kossimon Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Cześć, W związku z tym, że fajnie mi się składało pitts'a z SIG'a kupiłem też Pipera: http://www.sigmfg.com/IndexText/HRR505.html Tyle że dodałem lotki, napęd elektryk a nie spalinowy i zastrzały zrobiłem z węgla a nie balsy. Wyposażenie wyszło takie: Silnik redox 700/1230 Serwa redox S90 regulator redox 20A Pakiet ray g3 1800/11,1 Śmigło 7x6 Masa: 700g Jak widać na ostatnim zdjęciu był już na lotnisku w Mirosławicach ale przez nawierzchnię nie za dobrze mu wychodził start. Uznałem że dam sobie spokój a z ręki się nie odważyłem wystartować. No i teraz pytanie do kolegów z Wrocławia albo okolic - gdzie w granicach max 20km od Wrocławia (raczej południe) jest wystarczający "pas startowy". Idealnie było by coś w ten deseń: https://www.google.pl/maps/@51.1619944,16.6833122,3a,75y,151.5h,75.04t/data=!3m6!1e1!3m4!1sPePDmlmUZ6TIH52F5qC0wA!2e0!7i13312!8i6656 ale to jakieś 40 minut drogi przy braku korków i chciałbym znaleźć coś bliżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Wyszedł ładnie i niema co du dodać , ale czemu takie zrobiłeś podwozie na szczudłach? Silnik szybki ,śmigło małe, można było zrobić normalne golenie . Teraz ma większe tendencje do kapotażu przy starcie i lądowaniu , pewnie chciałeś zwiększyć jego dzielność na wertepy ale dało to skutek odwrotny . Start z ręki powinieneś mieć bez problemowy-przy tym rozmiarze,wadze i stosunku ciągu niemal 1/1 powinien niemal sam uciekać z reki. Do startu z ziemi wystarczy max 10m (po 5m będzie już leciał) byle ubitej ziemi (i z dala od dróg ) Regulator powinien być mocniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Popieram przedmówcę. Co rychlej amputuj 1/3 długości goleni, bo będzie nieciekawie. Poza tym bardzo ładny. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech21 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgadzam sie z przedmówcami i dodam od siebie jeszcze 5 groszy. Jak masz 5 minut na podstawowe obliczenia to w mocnym uproszczeniu: A jak bys miał ochotę zgłębić temat to: http://www.academia.edu/16970452/AIRCRAFT_LANDING_GEAR_DESIGN_PRINCIPLES_AND_PRACTICES Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossimon Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Miło mi, że się podoba poszycie - córka oczywiście musiała dołożyć naklejki i pilota, żeby był ładniejszy. Odnośnie tego podwozia to aż sprawdziłem na planach i faktycznie zaraz za końcem podwozia jest koło i na planach i na zdjęciu - tak że wygląda na to, że macie rację Natomiast co dziwniejsze to pręty podwozia były fabrycznie wygięte w ten sposób - nic z nimi nie robiłem i to jest dla mnie najdziwniejsze - nie zwróciłem na to kompletnie uwagi. Dzięki Wojtek za linka - zawsze warto się poduczyć teorii. Odnośnie tych nieudanych startów to właśnie dwa kapotaże zaliczył i dałem sobie spokój. Ten Fieseler storch to straszny brzydal wygląda jak kilka części połączonych w całość a nie jedna konstrukcja. Teraz będę miał problem bo nie wiem czy uda mi się wygiąć golenie bez niszczenia kadłuba, ale wsadzę w imadło i spróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Natomiast co dziwniejsze to pręty podwozia były fabrycznie wygięte w ten sposób - nic z nimi nie robiłem i to jest dla mnie najdziwniejsze - nie zwróciłem na to kompletnie uwagi. Po prostu źle je wkleiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossimon Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 @kesto: miałeś rację Dzięki za zwrócenie uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossimon Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Mam mały problem: https://youtu.be/bgtdhpPBV60 To wał silnika krzywy czy śmigło niecentralnie ustawione ? EDIT: ani śmigło, ani wał, po zmianie piasty chodzi równo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossimon Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Chciałem wczoraj wystartować z ziemi na lotnisku w Mirosławicach ale trawa była za wysoka. Uznałem że puszczę z ręki i poleciał ... ze 3 sekundy syn nagrywał, ale nie nadążył obiektywem za samolotem tak że nie ma co oglądać. Wiatr był w okolicach 5m/s, rzucałem pod wiatr ale mocno go zniosło w lewo, przechylił się na skrzydło i nie zdążyłem skorygować. Jak pogonił okoliczne krety to nie wyłączyłem silnika za wczasu a dziób był już oderwany i śmigło poharatało dodatkowo skrzydło. Następnym razem wezmę kogoś do rzucania i przy wietrze <=3m/s. Wszystko od podwozia w stronę dziobu jest chociaż częściowo połamane, większość elementów pozbierałem z miejsca rozbicia. Skrzydło odbudowałem konstrukcję, zostało pokryć folią, dziób w trakcie odbudowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossimon Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Dzisiaj poleciał filmu nie (syn nie filmował bo nie wierzył że poleci a jak pobiegł po kamerę to nie potrafił włączyć) ale lata ładnie tylko jest wrażliwy na wiatr. Do 3m/s jest okey, przy mocniejszym już go mocno znosi i zarzuca. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekrc Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 modelik fajnie wykonany,szkoda że masz takie problemy z miejscem do startowania,może większe koła stosuj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossimon Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 I jest filmik z oblotu - kilka dni temu: Dzisiaj zamontowałem śmigło 10x5 i zobaczę co z tego wyjdzie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi