kossimon Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Cześć, W związku z tym, że fajnie mi się składało pitts'a z SIG'a kupiłem też Pipera: http://www.sigmfg.com/IndexText/HRR505.html Tyle że dodałem lotki, napęd elektryk a nie spalinowy i zastrzały zrobiłem z węgla a nie balsy. Wyposażenie wyszło takie: Silnik redox 700/1230 Serwa redox S90 regulator redox 20A Pakiet ray g3 1800/11,1 Śmigło 7x6 Masa: 700g Jak widać na ostatnim zdjęciu był już na lotnisku w Mirosławicach ale przez nawierzchnię nie za dobrze mu wychodził start. Uznałem że dam sobie spokój a z ręki się nie odważyłem wystartować. No i teraz pytanie do kolegów z Wrocławia albo okolic - gdzie w granicach max 20km od Wrocławia (raczej południe) jest wystarczający "pas startowy". Idealnie było by coś w ten deseń: https://www.google.pl/maps/@51.1619944,16.6833122,3a,75y,151.5h,75.04t/data=!3m6!1e1!3m4!1sPePDmlmUZ6TIH52F5qC0wA!2e0!7i13312!8i6656 ale to jakieś 40 minut drogi przy braku korków i chciałbym znaleźć coś bliżej.
sławek Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Wyszedł ładnie i niema co du dodać , ale czemu takie zrobiłeś podwozie na szczudłach? Silnik szybki ,śmigło małe, można było zrobić normalne golenie . Teraz ma większe tendencje do kapotażu przy starcie i lądowaniu , pewnie chciałeś zwiększyć jego dzielność na wertepy ale dało to skutek odwrotny . Start z ręki powinieneś mieć bez problemowy-przy tym rozmiarze,wadze i stosunku ciągu niemal 1/1 powinien niemal sam uciekać z reki. Do startu z ziemi wystarczy max 10m (po 5m będzie już leciał) byle ubitej ziemi (i z dala od dróg ) Regulator powinien być mocniejszy.
Bartek Piękoś Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Popieram przedmówcę. Co rychlej amputuj 1/3 długości goleni, bo będzie nieciekawie. Poza tym bardzo ładny. 1
Wojciech21 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgadzam sie z przedmówcami i dodam od siebie jeszcze 5 groszy. Jak masz 5 minut na podstawowe obliczenia to w mocnym uproszczeniu: A jak bys miał ochotę zgłębić temat to: http://www.academia.edu/16970452/AIRCRAFT_LANDING_GEAR_DESIGN_PRINCIPLES_AND_PRACTICES
kossimon Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Miło mi, że się podoba poszycie - córka oczywiście musiała dołożyć naklejki i pilota, żeby był ładniejszy. Odnośnie tego podwozia to aż sprawdziłem na planach i faktycznie zaraz za końcem podwozia jest koło i na planach i na zdjęciu - tak że wygląda na to, że macie rację Natomiast co dziwniejsze to pręty podwozia były fabrycznie wygięte w ten sposób - nic z nimi nie robiłem i to jest dla mnie najdziwniejsze - nie zwróciłem na to kompletnie uwagi. Dzięki Wojtek za linka - zawsze warto się poduczyć teorii. Odnośnie tych nieudanych startów to właśnie dwa kapotaże zaliczył i dałem sobie spokój. Ten Fieseler storch to straszny brzydal wygląda jak kilka części połączonych w całość a nie jedna konstrukcja. Teraz będę miał problem bo nie wiem czy uda mi się wygiąć golenie bez niszczenia kadłuba, ale wsadzę w imadło i spróbuję.
kesto Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Natomiast co dziwniejsze to pręty podwozia były fabrycznie wygięte w ten sposób - nic z nimi nie robiłem i to jest dla mnie najdziwniejsze - nie zwróciłem na to kompletnie uwagi. Po prostu źle je wkleiłeś.
kossimon Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2016 @kesto: miałeś rację Dzięki za zwrócenie uwagi.
kossimon Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Opublikowano 2 Maja 2016 Mam mały problem: https://youtu.be/bgtdhpPBV60 To wał silnika krzywy czy śmigło niecentralnie ustawione ? EDIT: ani śmigło, ani wał, po zmianie piasty chodzi równo
kossimon Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Opublikowano 4 Maja 2016 Chciałem wczoraj wystartować z ziemi na lotnisku w Mirosławicach ale trawa była za wysoka. Uznałem że puszczę z ręki i poleciał ... ze 3 sekundy syn nagrywał, ale nie nadążył obiektywem za samolotem tak że nie ma co oglądać. Wiatr był w okolicach 5m/s, rzucałem pod wiatr ale mocno go zniosło w lewo, przechylił się na skrzydło i nie zdążyłem skorygować. Jak pogonił okoliczne krety to nie wyłączyłem silnika za wczasu a dziób był już oderwany i śmigło poharatało dodatkowo skrzydło. Następnym razem wezmę kogoś do rzucania i przy wietrze <=3m/s. Wszystko od podwozia w stronę dziobu jest chociaż częściowo połamane, większość elementów pozbierałem z miejsca rozbicia. Skrzydło odbudowałem konstrukcję, zostało pokryć folią, dziób w trakcie odbudowy.
kossimon Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Opublikowano 17 Lipca 2016 Dzisiaj poleciał filmu nie (syn nie filmował bo nie wierzył że poleci a jak pobiegł po kamerę to nie potrafił włączyć) ale lata ładnie tylko jest wrażliwy na wiatr. Do 3m/s jest okey, przy mocniejszym już go mocno znosi i zarzuca. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
piotrekrc Opublikowano 18 Lipca 2016 Opublikowano 18 Lipca 2016 modelik fajnie wykonany,szkoda że masz takie problemy z miejscem do startowania,może większe koła stosuj?
kossimon Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2016 I jest filmik z oblotu - kilka dni temu: Dzisiaj zamontowałem śmigło 10x5 i zobaczę co z tego wyjdzie. 1
Rekomendowane odpowiedzi