spad Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Witam właśnie sobie pomyślałem, że przydała by się jakaś mała piła tarczowa do cięcia listewek itp chwile pokombinowałem i powstało coś takiego : konstrukcja z desek znalezionych silnik pjs 1200 art + regulator jakiś pakiecik 3s tester serw i jakaś piłka tarczowa zamontowana bezpośrednio na osi silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Ciekawy pomysł. Jak się sprawuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spad Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 na razie to projekt może jeszcze jakieś poprawki zrobię i dopiero wtedy zacznę budowę piły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Praktyka przy cięciu listewek pokazuje, że stolik i prowadnica powinny być możliwie długie, o długości porównywalnej z długością ciętej listewki, albo przynajmniej jej połowy. Po drugiej stronie tarczy powinien być sprężynowy docisk nieco przed krawędzią tarczy. Np małe łożysko kulkowe na ramieniu ze sprężyną. Inaczej listewki będą miały nierówną szerokość. Dobrze jest też zrobić rodzaj bramki nad prowadzonym do cięcia materiałem, też tuż przed tarczą, bo lubi on być podrywany do góry przez tarczkę. Mam nadzieje że jest to zrozumiałe, co nabazgrałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Nie zapomnij o klinie i osłonie nad tarczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Zastanawiałem się też nad czymś podobnym( jest na banggood z silnikiem szczotkowym) tylko martwi mnie kwestia silnika bezszczotkowego. Czy nie będzie gubił synchronizacji pod różnym obciążenie czy zaklinowaniem tarczy. Balsa to zapewne nie będzie problem ale sosna to już może być problem. Czy nie może to doprowadzić do uszkodzenia regulatora lub silnika? Pewnie może. To tylko moja teoria ,Praktycznie jeszcze nie sprawdzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chuck Yeager Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Ja tam się martwię o obroty - zależy jaką dasz tarczę ale one mają od 2500 max (cienka tarcza ok 1 mm z widiami) do ok 5000 obr/min max dla tarczy bez widii. Powyżej tego zabawa może być ryzykowna a tu będzie ponad 10 tysięcy bez obciążenia. Zastanów się nad przekładnią lub silnikiem o innym KV - przerabiałem już ten temat. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Silnik od crawlera by się nadał Małe obroty i duży moment... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi