ak Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 To i ja się tu dziś dopisze... po dzisiajszym lataniu sylwetkowym funem :/ Rano była u mnie całkiem fajna pogoda, troche zimno, ale słonecznie i niewiało... Poszedłem na pobliską łąkę polatać (model był całkiem nowy i wykonał do tej pory tylko kilka lotów-a jak kogoś będzie bardziej interesował to opisze go w elektrykach). Więc jak już dotarłem na łączke zerwał sie leciutki wiatr ale nie na tyle mocny aby preszkadzał. Więc wszystko sprawdziłem i w góre... kilku mintowy lot, potem mała przerwa i znowu w góre... i latałem sobie tak kilka minutek, a wiatr się troche wzmógł i model stał się dość nerwowy i wiatr nim trochę miotał. Przy jednym za nawrotów robionych oczywiście w niedużej odległości od ziemi nie wyrobiłem i zachaczyłem skrzydłem o wysoką trawe, coprawda pomógł wiatr,k tórego dziś troche niedoceniłem. Stało się to niestety przy sporej prędkości. Samolot się bardzo ładnie "złożył" i złamał w najsłabszym miejscu czyli na wysokości skrzydeł, skrzydło w całości tylko jedna lotka lekko ucierpiała. i jeszcze jedno serwo od lotek straciło trybiki, pozatym strat w sprzęcie nie odnotowano Kadłub powędruje do odbudowy i samolocik będzie jak nowy... ale to jak zanjde czas. Tak to wygląda w chwili obecnej:
elektron Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 No ja tez dzisiaj latalem naszczescie nic nie skosilem. Okazalo sie ze model podobno majacy byc bardzo podatny na wiatr okazal sie stabulny jak kamien Twoj model "byl" bardzo lady wiec mam nadzieje ze zobacze jeszcze go w pelnej okazalosci :D
Marcin K. Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 Szkoda modelu:( Powodzenia przy odbudowie.Pozdrawiam.
modelarzkobi Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 Ja mam czas latać tylko w soboty ale jak na złość albo wiatr za duży a nawet wichura albo deszcz chyba se polatam dopiero na wiosne albo w zime pszy śniegu.
Piotrek_F3J Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 ojjj niezaładnie ale musisz odbudowac i dalej latac bardzo ładne obklejenie ! pozdrawiam
modelarzkobi Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 Tak na moje oko to z tego nadają się tylko skrzydła bo kadłób to nie za bardzo
elektron Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 Oj kobi marny z ciebie Extrem Flight pilot Ja dzisiaj przy 35km/h oblatalem model - z powodzieniem a jaki to napisze w odpowiednim dziale
Tomek Posted January 22, 2007 Posted January 22, 2007 Złośliwie stwierdzę że przy rozkracznym Madamne wygląda jak ledwo draśnięty. A poważnie to płaski kadłub szybko odbudujesz . Stery wyglądają na całe ,węc dolepić przód to chyba nie problem ?
ak Posted January 22, 2007 Author Posted January 22, 2007 Jakby się postarać to jeden wieczór i gotowe Tak naprawde to złamały się tylko 2 listewki... reszte poodrywało od siebie na łączeniach (hmm... czyżby robili coraz gorsze CA? ). Pozatym kadłu best zrobiony lekko i jest dość delikatny (jak widać), czego na szczęście nie można powiedzieć o skrzydle (chociaż kiedyś samolot zrobił "gwiaze" na trawie i kompletnie nic się nie stało) Ale dzięki temu mam chociaż pretekst do przełożenia wyposarzenia do innego modelu, którym już dawno nie śmigałem A ten po odbudowie może dostanie mocniejszy silnik... ot, żeby był 100% funem...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.