marcinlota1977 Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Witam...proszę o porade....Po ostatnim wypadzie nie wyłączyłem w modelu przelącznika i zostawiłem włączony pakiet 4,8V(4 sztuki) który się kompletnie rozładował. Wskażnik napięcia caly czas pobierał prąd i rozładowałem o wiele bardziej niż można,powinno być ok 4V na 4 ogniwa a zorientowałem ze cos jest nie tak dopiero po czterech dniach jak chciałem wlączyc napięcie w odbiorniku i nic nie swiecio i nie działało,napiecie jak zmierzyłem miernikiem to było ok 1,8V ..czy coś da się jeszcze zrobić czy już raczej na śmietnik się nadają a były nowe ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Naładuj, będą działać. To nie lipo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Działać będą ale jak ma to się teraz do wydajności....boje sie ze nie będą trzymać jak powinny i sie rozbije.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 To kup nowe. Kilkadziesiąt PLN za cenę spokoju to półdarmo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Pewnie już naładowałeś, ale ja takie sytuacje załatwiam tak, ładowanie 1/10C - rozładowanie 1/10c - ładowanie 1-10C, z reguły pakiet nie wykazuje żadnych oznak głębokiego rozładowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekSz Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 nastaw na 5 cykli rozładowanie/ładowanie i się ułożą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Kiedyś pokusiłem się o sprawdzenie jak to jest z ładowaniem i głębokim rozładowaniem. Link niestety bo screenów już nie mam a na swoim forum tego nie powielałem http://rcclub.eu/viewtopic.php?f=64&t=1046&start=0 Nic tym akumulatorom nie będzie. Moje Philipsy AAA leżały wydojone do zera przez kilkadziesiąt miesięcy i nic im się nie stało. Zależy od jakości akumulatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Podzielam zdanie kolegów. Spokojnie naładuj pakiet i lataj. Moje Sanyo 1800 NiCd, włącznik Futaby kilkakrotnie rozładował do zera (przez kilka dni). Po naładowaniu wchodziło w niego prawie 2000mAh. Pakiety pięcioletnie.....nadal w użyciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Zapodałem 5 cykli i zobaczymy co będzie...na pewno będą działać i trzymać tylko nie wiadomo jak skutecznie i o ile będą (mniej wydajne) w porównaniu do nowych...hmmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Zrobiłem dokładnie to samo, naładowałem i model lata do dziś bez zauważalnych zmian wydajności pakietu. Swoją drogą z tego co mi wiadomo NiMh wolą by je bardziej rozładować niż co i rusz doładowywać więc pewnie bardziej mu pomogłeś niż zaszkodziłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 tak masz racje ze tak wolą...ale rozładować do 1V na ogniwo lub jak kto uważa do 0,9 V na ogniwo...doładowywanie troszkę rozładowanych nimh na pewno nie jest dla nich najlepsze....a ja rozładowałem dużo za dużo bo zamiast zejść na 4V to zeszło na 1,8V... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Przejrzyj screeny w podanym przeze mnie linku a w szczególności charakterystyki rozładowania i przestaniesz przejmować się rozładowaniem do 1.8V czterocelowego pakietu. Ja poszedłem nawet dalej i celowo wypompowałem pakiet bardzo niskim prądem do stanu w którym napięcie spadło poniżej 1V w czterocelowym pakiecie i nic mu się nie stało. Ni Mh można doładować bo nie mają tak dużego efektu pamięci jak Cd. Dodatkowo , jak będziesz doładowywał prądem1/10 C to możesz robić to przy każdym stanie akumulatora. Prąd 1/10C jest uważany za prąd tzw "bezpieczny" i nawet jak zostawisz pakiet pod ładowarką na 4 dni to nic mu się nie stanie. Problem pojawia się przy większych prądach a to ze względu na przegrzewanie się cel itp itd. Temat trochę jest szerszy żeby go opisać w kilku słowach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Przed ładowaniem z ciekawości mogłeś sprawdzić napięcia poszczególnych ogniw, wtedy łatwiej by było odpowiedzieć, ale z doświadczenia powiem, że nie masz się czym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi