Betinka Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 cześć forum :-) Może będziecie mi w stanie pomóc w poniższym temacie... Mój syn ma kilka zabawek RC, z czego większość jest zasilana zwykłymi bateriami AA, kilka jest zasilana jakimiś żółtymi pakietami baterii z opisem LJ Battery i małym czarnym gniazdem (widać na załączonym zdjęciu) i jedna jest zasilana żółtym pakietem baterii LJ Battery z większym białym gniazdem (widać na załączonym zdjęciu). Ładowarkę do małego czarnego gniazda szlak trafił a ładowarkę do dużego białego zgubiłam.... Moje pytania: 1) jak się nazywa to czarne małe gniazdo i gdzie można kupić baterie z takim gniazdem? 2) jak się nazywa to białe duże gniazdo? 3) czy istnieją jakieś uniwersalne ładowarki (do 100zł), które poradzą sobie z powyższym czarnym i białym gniazdem oraz będą w stanie naładować zwykłe akumulatorki AAA lub AA? 3) czy wiadomo jaki typ baterii znajduje się w tych żółtych pakietach? Jest tam tylko napis LJ Battery np. AA70mAh 7.2V? czy to jest NI-MH? pzdr Beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 1. odmiana konektora JST raczej nie stosowana w modelarstwie, za to często w akcesoriach motoryzacyjnych. 2. typowo modelarski wtyk Tamiya - są dwa rozmiary duży i mały. Twój jest duży (ten większy od tego mniejszego ) 3. modelarskie naładują wszystko - redox alfa/beta, imax, greenbox, turnigy - ale z wtyczkami trzeba sobie poradzić osobiście 4. zapewne NICD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 ad 2 Wtyk bardzo często stosowany w modelarstwie w pakietach do nadajników. ad 3 Co do wtyku Tamiya. Musisz kupić/zmajstrować kabel, który z jednej strony będzie miał wtyki pasujące bezpośrednio do ładowarki lub do wtyczki jaką masz zakończony kabel ładujący wychodzący z ładowarki. Z drugiej Twojego dorabianego kabla musisz dorobić wtyk Tamiya (z tego co widzę męski). Co do czarnego - albo go ostrugaj, żeby wszedł w gniazdo balansera ładowarki, albo go odetnij i dolutuj odpowiednie JST. Pamiętaj, że w sklepach elektronicznych dokupisz niektóre (również powyższe) wtyki/łącza za dobrą cenę. Najlepiej wybrać się z pakietem - powinni doradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Betinka Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 @PK999 @Bartek Piękoś dzięki za odzew. Na razie brzmi to dla mnie jak czarna magia ale w końcu jakieś konkretne informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Jak coś niejasne, to pisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Betinka Opublikowano 30 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 okey okey, coś znalazłam i proszę o weryfikację. ładowarka z zasilaczem http://abc-rc.pl/ladowarka-cyfrowa-redox-delta-5a-50w-ac230v jest tam w opisie że to posiada 1 x Adapter Gniazdo DEAN - Wtyk Tamiya (duża) do tego te gniazdo JST http://abc-rc.pl/Przejscie-Banan-JST-Male I co trzeba jeszcze kupić żeby móc ładować takie akumulatorki paluszki AA lub AAA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Do ładowania akumulatorków AA i AAA ładowarką modelarską wygodnie jest kupić koszyczki. Uwaga, w tych tanich często sprężyny stykowe są zrobione z drutu niemalże oporowego i nieraz trzeba mostkować linką miedzianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Betinka Opublikowano 2 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Do ładowania akumulatorków AA i AAA ładowarką modelarską wygodnie jest kupić koszyczki. Uwaga, w tych tanich często sprężyny stykowe są zrobione z drutu niemalże oporowego i nieraz trzeba mostkować linką miedzianą. @PiotrEryk, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Jak masz spakietowane, to problem odpada. Ja młodemu zrobiłem pakiet z Sony Enelopów i pięknie jeździ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Betinka Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Jak masz spakietowane, to problem odpada. Ja młodemu zrobiłem pakiet z Sony Enelopów i pięknie jeździ. To jest tak że do większości modeli (zabawek) RC mam jakieś żółte pakiety po 4-7 ogniw ale mam też niektóre zabawki (nie RC) lub latarki na zwykłe baterię. Pytanie: czy jak mam żółty pakiet a w nim (na moje oko) 7 paluszków AA to mogę sobie jakoś sama to spiąć "drutami", dorobić końcówkę Tamiya lub JST, spętać taśmą i w ten sposób wykonać sobie samodzielnie pakiet baterii? I jeszcze dodatkowe pytanie: czy taką ładowarką cyfrową sprawdzę stan naładowania baterii? http://abc-rc.pl/ladowarka-cyfrowa-redox-delta-5a-50w-ac230v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Możesz, najlepiej jest zgrzać połączenia, ewentualnie przy dużej wprawie polutować, chociaż mówią, że po lutowaniu akumulatorek traci część pojemności, albo w koszyczki i też będzie. Przy zakupie akumulatorków weż pod uwagę maksymalny dopuszczalny prąd rozładowania. W modelarstwie źródła zasilania z reguły lekko nie mają. Tą ładowarką plus minus sprawdzisz większość pakietów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Betinka Opublikowano 10 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 cześć, Kolejne pytanie - może będziecie w stanie pomóc bo czegoś nie rozumiem (pomimo tego że w ciągu 2 tygodni powtórzyłam wiedzę z fizyki ze szkoły podstawowej ) Żółty pakiet baterii który mam i który chce sobie zrobić sama z nowych akumulatorków AA wygląda tak jak poniżej na zdjęciu. To są podobno baterie NI-Cd http://sc01.alicdn.com/kf/HTB14lx8IVXXXXXoXpXXq6xXFXXXq/NI-CD-AA-700mah-7-2V-Rechargeable.jpg_200x200.jpg Z napisie na tym żółtym pakiecie wynika że napięcie tej baterii to 7.2V przy pojemności 700 mAh. Pakiet jest złożony z 6 baterii. Ja żeby sobie sama zrobić ten pakiet (oczywiście nie moimi delikatnymi rączkami) to kupiłam akumulatorki AA NiMh eneloop takie jak poniżej każda bateria ma 1900mAh. http://actiwa.pl/baterie-akumulatory-foto/panasonic-eneloop-r6-aa-1900mah-8-szt-blister-bk-3mcce-8be/p-c5048003 I teraz ja się zastanawiam nad jedną rzeczą. Czy jak połączę te nowe baterię szeregowo żeby uzyskać wymagane napięcie 7.2V to uzyskam pojemność 1900mAh czy pojemność 6x1900=11400mAh? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 W szereg to uzyskasz pojemność 1900mAh czyli więcej niż było ale dłużej pojeżdzi .Łączenie równoległe to 6x 1900mAh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JANTAR87 Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Ale równolegle napięcie nie wzrośnie ponad 1,2V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Ale równolegle napięcie nie wzrośnie ponad 1,2V Dokładnie tak właśnie. Nic nie zadziała - za niskie napięcie. Trzeba połączyć szeregowo - kolejno plus z minusem, wolny plus pierwszego ogniwka i wolny minus ostatniego to wyprowadzenia (końcówki) pakietu, dołączyć je trzeba do wtyku odpowiednio przewodami czerwonym (+) i czarnym (-), warto trzymać się tej reguły. Pakiet będzie miał nominalnie 7,2 V (6x1,2V) i 1900mAh pojemności. Jeżeli miałabyś z tym wielkie trudności, to możesz podesłać - zrobię jako zaległość z Dnia Dziecka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Betinka Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 dzieki, @Francka, @JANTAR87 i @AMC Jestem coraz bliżej celu Mam jeszcze taki dylemat: od jednego samochodu zdalnie sterowanego zgubił mi się pilot (to był taki prosty pilot z dwom drążkami i przyciskiem on/off). Mam natomiast podobny pilot od innej zabawki tylko że na spodzie jednej zabawki jest napisane 27 MHz a na spodzie drugiej 27.145MHz. I teraz: 1) czy pilot będzie działał do obydwu zabawek? 2) jesli nie to czy można w pilocie w jakiś sposób zmienić częstotliwość? 3) jeśli nie to czy jak dokupie jakikolwiek pilot z odpowiednią częstotliwościa to będzie działać? 4) czy są piloty ze zmienną częstotliwością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 dzieki, @Francka, @JANTAR87 i @AMC Jestem coraz bliżej celu Mam jeszcze taki dylemat: od jednego samochodu zdalnie sterowanego zgubił mi się pilot (to był taki prosty pilot z dwom drążkami i przyciskiem on/off). Mam natomiast podobny pilot od innej zabawki tylko że na spodzie jednej zabawki jest napisane 27 MHz a na spodzie drugiej 27.145MHz. I teraz: 1) czy pilot będzie działał do obydwu zabawek? 2) jesli nie to czy można w pilocie w jakiś sposób zmienić częstotliwość? 3) jeśli nie to czy jak dokupie jakikolwiek pilot z odpowiednią częstotliwościa to będzie działać? 4) czy są piloty ze zmienną częstotliwością? Określenie tylko "27 MHz" dotyczy ogólnie pasma cywilnego, używanego także (niegdyś powszechnie jako jedynego legalnego po zarejestrowaniu nadajnika) w modelarstwie. To pasmo zawiera w sobie sporą liczbę kanałów o konkretnie dokładnych częstotliwościach, np. właśnie 27,145 MHz - to konkretna częstotliwość konkretnego kanału, nie pamiętam już którego. Ale na pewno są tu osoby, które to wiedzą. Nie wiemy, na którym kanale - o ile w ogóle na kanale w przypadku pilota "no name" - pracuje ten podobny do zgubionego nadajnik. Tak więc: ad 1) - nie wiadomo, szansa 1/128 ad 2) - pewnie tak, ale nie na pewno się opłaca - może być trudno. Ale też może być b. łatwo. Szklana kula mówi, że to pokrzywy... ad 3) - będzie, ale czy dokupisz, to już zagadka dla jasnowidza ad 4) - są, ale nie widziałem na 27MHz. Mam na 35MHz, obsługuje wszystkie możliwe kanały (to pasmo też jest podzielone na kanały, prawie wszystkie inne - także) metodą syntezy częstotliwości. W dobie obecnej niemal wszystkie nadajniki modelarskie wyczyniają niepojęte dla nie-specjalisty cudeńka tą metodą, aby zapewnić dobrą łączność z modelem. Ale są kosztowne, więc tylko jako ciekawostka... Mogłabyś w ramach wspomagania szklanej kuli wrzucić jakieś fotki przedmiotów zmartwienia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Betinka Opublikowano 12 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Określenie tylko "27 MHz" dotyczy ogólnie pasma cywilnego, używanego także (niegdyś powszechnie jako jedynego legalnego po zarejestrowaniu nadajnika) w modelarstwie. To pasmo zawiera w sobie sporą liczbę kanałów o konkretnie dokładnych częstotliwościach, np. właśnie 27,145 MHz - to konkretna częstotliwość konkretnego kanału, nie pamiętam już którego. Ale na pewno są tu osoby, które to wiedzą. Nie wiemy, na którym kanale - o ile w ogóle na kanale w przypadku pilota "no name" - pracuje ten podobny do zgubionego nadajnik. Tak więc: ad 1) - nie wiadomo, szansa 1/128 ad 2) - pewnie tak, ale nie na pewno się opłaca - może być trudno. Ale też może być b. łatwo. Szklana kula mówi, że to pokrzywy... ad 3) - będzie, ale czy dokupisz, to już zagadka dla jasnowidza ad 4) - są, ale nie widziałem na 27MHz. Mam na 35MHz, obsługuje wszystkie możliwe kanały (to pasmo też jest podzielone na kanały, prawie wszystkie inne - także) metodą syntezy częstotliwości. W dobie obecnej niemal wszystkie nadajniki modelarskie wyczyniają niepojęte dla nie-specjalisty cudeńka tą metodą, aby zapewnić dobrą łączność z modelem. Ale są kosztowne, więc tylko jako ciekawostka... Mogłabyś w ramach wspomagania szklanej kuli wrzucić jakieś fotki przedmiotów zmartwienia ? Dziękuję bardzo za powyżej i proszę bardzo poniżej Mam pewnie kilka pilotów zdalnego sterowania od innych zabawek więc nie pozostaje mi nic innego jak protestować (jak już naprawie te dwa poniższe potwory) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 13 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Większość tych zabawek pracuje na 27,145Mhz. Różnica może być w przesyłaniu informacji, liczy się, jaki układ został użyty w nadajniku i odbiorniku. Musi to być para, inaczej ni będzie współpracować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Betinka Opublikowano 13 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 Większość tych zabawek pracuje na 27,145Mhz. Różnica może być w przesyłaniu informacji, liczy się, jaki układ został użyty w nadajniku i odbiorniku. Musi to być para, inaczej ni będzie współpracować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ;-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi