marcinlota1977 Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Witam ,potrzebuje instrukcji w jezyku polskim do nowo zakupionej ładopwarki ,dodam tylko ze w komplecie była po angielsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zerknij tu http://modele-centrum.pl/_cms/view/72/instrukcje.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 akurat tej się nie da otworzyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 A sprawdzałeś na ile angielska instrukcja do poprzedniego typu ładowarki, dostępna po polsku, różni się od angielskiej instrukcji do obecnej ładowarki? Moim zdaniem różnice będą (jeśli w ogóle) śladowe. Inna opcja to zamieścić niezrozumiale fragmenty tu na forum i na pewno znajdzie się wiele osób, które dany fragment przetłumaczą/wyciągną istotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Czy instrukcja Imax b6 nie będzie podobna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 możliwe....właśnie zauważyłem że nie da się ustawić w niej np.2520 mAh dla nimh tylko co 100 czyli 2400,2500,2600..ale lipa...a kosztuje nie mało bo 250 zł.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 ma ktoś tą ładowarke,czy da się ustawić inaczej czy tylko co 100..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Bo to nie jest ustawianie, ile trzeba władować do baterii (albo , jaka jest pojemność baterii akumulatorów). Ustawiasz prąd ładowania i napięcie końcowe. To jest orientacyjne ustawianie, kiedy ładowarka ma skończyć ładowanie, gdyby nie wykryła spadku po naładowaniu. Podobnie ustawiać mozna w wielu ładowarkach orientacyjny czas ładowania.Dlatego ta wartość nie jest i nie powinna być ustawiana dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 no właśnie uważam ze jest to jedno z ustawienień jake powinno się ustawić podczas ładowania aku nimh...ja ustawiam napiecie 0,3 A a pojemność 2500mAh bo tak na nich pisze...hmm dodam tylko ze na ładowarce REDOX można ustawić dokładniej co 10 czyli 2410 czy 2520 jak ktoś chce..a kosztyuje 100zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 może ktoś się wypowie w tej sprawie..jak mam ustawić ładowarke aby w pełni ładować i rozładować moje nimhy Enelop Pro ...na których pisze min. 2500mAh ? Tak jak pisałem ja ustawiam discharge 0,3A i 4V ...a charge 0,3 A a w ustawieniach ustawiam CAPUCITY CUT -OFF 2500 mAh .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Już pisałem. Aby naładować ogniwa, ustawiasz prąd ładowania, a ładowarka sama ustawi do jakiego napięcia ma ładować. Nie ustawiasz zadnych pojemności. Jest to dodatkowe zabezpieczenie przed zbyt długim ładowaniem, gdy ładowarka nie wykryje DELTY PICK. Inne ładowarki mają ustawiany także szacunkowy czas ładowania, (zajrzałem do instrukcji, ta ładowarka ma również ustawiany czas). Oznacza to, że jeżeli ładowarka nie wykryje delty, to po władowaniu określonej pojemności lub minięciu ustawionego czasu czasu, sama, na w razie czego się wyłączy , by nie uszkodzić baterii. Jeżeli nawet ustawisz 5000mAh, to ładowarka, po wykryciu delty i tak wyłączy ładowanie, nawet, jeśli władowała, np. tylko 800mAh. Ale jeśli, jak napisałeś, uważasz inaczej, to nikt Ci tego nie zabrania. Najwyzej będziesz źle ładował. Tu masz instrukcje, jest to tam wyraźnie opisane https://www.pololu.com/file/download/manual-iMAXB6AC-v2.pdf?file_id=0J857 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 co mi z tej instrukcji jak nie jest po polsku...to jak mam ustawić delte pick..?...a jak już ustawie delte to mam ustawić dodatkowe zabezpieczenia czas i te 2500 mAh czy nie..? Napisałeś ze zle ładuje ale co robie zle ....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Panowe jak już się odzywacie to piszcie dalej aby pomóc do końca.Jak mam ustawić ładowarke aby weszło do eneloop pro 2500mAh lub aby się naładowały w pełni i starczały na dłużej...? Zrobiłem 3 cykle prodem 0,3A i weszło 2355mAh. Delte peak mam ustawioną na DEFAULT. Mam nadzieje ze ktoś się wypowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 pomoże ktoś...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zapytałeś - Bubu2 Ci odpisał. Dałeś mu do zrozumienia, że wiesz lepiej. Powtarzasz pytanie i tak w kółko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 no właśnie nie odpisał konkretnie bo nic tam nie ma o tym jak ustawić delte peak ,a jeśli sam wiesz to napisz konkretnie to temat się zamknie i będę prawidłowo ładował aku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Czego nie trzeba ustawiać Bo to nie jest ustawianie, ile trzeba władować do baterii [...] To jest orientacyjne ustawianie, kiedy ładowarka ma skończyć ładowanie, gdyby nie wykryła spadku po naładowaniu.[...]. Dlatego ta wartość nie jest i nie powinna być ustawiana dokładnie. Nie ustawiasz zadnych pojemności. Co trzeba ustawiać ... Ustawiasz prąd ładowania i napięcie końcowe. Już pisałem. Aby naładować ogniwa, ustawiasz prąd ładowania, a ładowarka sama ustawi do jakiego napięcia ma ładować. Jak potrzebujesz czwarty raz, to może poproś kogoś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 widze ze bawisz się w kopiowanie i jesteś trochę złośliwy....tak jak napisałem nie ma tam nic jakie ustawić napiecie końcowe i delta peak (bo ona decyduje ile bedzie się ładowało)..wiec po co ta złośliwośc...nie potrzebuje czwarty raz tylko wystarczy napisac co z deltą i napieciem końcowym aby weszło jak najwiecej..tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 Nikt tu nie jest złośliwy, co najwyżej ktoś jest nie do końca grzeczny i roszczeniowy. Nikt nie "ma" Ci tu pomóc tylko może jeśli potrafi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 19 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 ...nie potrzebuje czwarty raz tylko wystarczy napisac co z deltą i napieciem końcowym aby weszło jak najwiecej..tyle No i o jakiej mojej złośliwości piszesz, skoro faktycznie pytasz po raz czwarty? Niech będzie po raz czwarty (z mojej strony ostatni): Już pisałem. Aby naładować ogniwa, ustawiasz prąd ładowania, a ładowarka sama ustawi do jakiego napięcia ma ładować. Parafrazując: ustaw ładowanie na NiMh, wybierz prąd nie większy niż 0,3C (jak większy, to stale monitoruj temperaturę ogniw) i daj ładowarce zrobić resztę (dobrać napięcia i piki:P). Co do rozładowywania: nie wiem, poszukaj, poczekaj, może ktoś się zlituje. Napisałem powyżej to, co innymi słowami napisał Bogdan, i co mogłeś już dawno SAM znaleźć w jakiejkolwiek instrukcji do podobnej ładowarki, lub poszukując informacji o ładowaniu akumulatorów NiMh. Ty jednak już nie pierwszy raz pokazujesz, że wolisz, by na Twoje życzenie produkowali się inni. Powodzenia z takim podejściem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi