Tomek. Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Witam, wpadłem na pomysł aby coś zbudować. Depron z Casto.., dwa serwa, silnik RAY C2826 i temat. Wybrałem latający dywan, na którym usadzę postać Jasmine aby córka była zadowolona (choć patrząc co robie już była zachwycona!). Dziś usiadłem nad tym i wyszło mi coś takiego: https://drive.google.com/folderview?id=0B_F_-LMarKB3b1NYQkp0QmdETEU&usp=drive_web nawet udało mi się prawidłowo podpiąc elektryke (prewie bo góra z dołem jest pomylona): Mam myśl, aby zbudować makietę postaci na górę. Nie wiem jak, ale jakoś to wyważyć. Postać będzie płaska, jedynie zrobie szczeline na baterię 3S 450 -i przesuwając ją wybadam jakoś środek cieżkości. No i spróbuję polecieć. Może macie jakieś uwgi, propozycje? Tylko nie piszcie mi, że koszyk miałem zrobić ze sklejki, a nie z nakrętki słoika i że mam nieoszlifowane brzegi. Ja to wiem jeżeli model będzie choć trochę próbował latać to wszystko popoprawiam. Dziś robilem z tego co miałem pod ręką. Z góry dzięki! ..ups, widzę na filmie że góra z dołem jest odwrotnie na sterach. Za dużo kleju się nawąchałem przy tym. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waters Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Wow. Projekt wydaje się niby banalny( nie w sensie minimalizmu) ale tak jakoś mi się wydaje że sam kształt/profil dywanolotu może sprawiać problemy. Nie chcę się wychylać przed orkiestrę bo jestem świeżak na forum, ale coś czuje ze może być nieźle zamieszanie w powietrzu żeby księżniczka Yasmine do Alladyna szczęśliwie doleciała. Ale trzymam kciuki i będę obserwował bo uciekawy jestem niezmiernie. Zwłaszcza że sam coś dla chrześniaka kombinuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Niesamowite. Wczoraj pomyślałem o zrobieniu modelu latającego dywanu, a tu bach! - jest! Profil bym w części przedniej pogrubił. Pofalowanie dywanu powinno to ukryć. Zżera mnie ciekawość jak tez poleci. Kibicuję! Edit: Z tego co widzę, planowałem nos odwrotnie niż Ty, tzn. nos wypukły, "ogon" przechodzący we wklęsłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Można zrobić profil, a krawędź natarcia ukryć jako "podwinięty" przód dywanu. Np. z frędzelkami. Były kiedyś na forum latające dywany. Ale zwykle były dość proste - zwykła prostokątna płyta (płaski profil), wydzielone stery u łoże silnika, a postać na dywanie dwuwymiarowa i "robiąca" za ster kierunku i stabilizator kierunkowy. Niepożądane elementy można ukryć np. przez malowanie kamuflujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Jak wyważyć? Proste, nie masz jeszcze silnika ani baterii to go porzucaj i wyznacz doświadczalnie. Mam przeczucie, że ten dywan jest trochę za wąski w stosunku do długości. Spodziewaj się środka ciężkości blisko krawędzi natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek. Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 dzięki chłopaki za wasze wpisy. silnik, regulator, serwa i odbiornik są na miejscu -zamaskowane zaraz za silnikiem. Nie mocowałem jeszcze baterii aby użyć jej pozycji do wyważenia. Tylko czy wyważać na środek czy bliżej tyłu czy przodu nie wiem. Jasmina ma być dwuwymiarowa i na niej ten obrazek http://i.pinger.pl/pgr100/4aa2325900249ea25309eb63 pomysł na zawinięty dywan wziąłem z filmu (wpierw nie chciałem dywanu bo prosty mi się nie podobał) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek. Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 coś tam dziś próbowałem z nim polatać, ale bez "pasażera" latałem na prostej aparaturze, uczucie takie samo gdy pierwszy raz leciałem moim lekkim Sbachem z EPP nerwowo, ale czułem że coś tam reaguje. Dorobie jakąś makietę "pasażera", gdy konstrukcja w przekroju pójdzie w odwrócone "T" może będzie łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 Widać, że śmigło obraca Ci modelem zamiast mielić powietrze. Na to poradzi tylko mniejsze śmigło lub większa rozpiętość. Środek ciężkości też mocno z tyłu. Robiłeś testy szybowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek. Opublikowano 2 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 test szybowania tak, ale tylko taki krótki polegający na odcięciu gazu w locie. Na końcu filmu chyba był ten moment. W wolnej chwili dobuduje Jasmine i wtedy kolejne testy. OFF. Wczoraj przyszła moja nowa zabawka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi