Krzysiek124 Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Składam powoli mój model - Bixler 1.1, niestety oryginalne przewody są zbyt krótkie i muszę zrobić ich przedłużenie i teraz moje pytanie: 1. czy mogę przedłużyć 3 przewody idące od regulatora HK 30A do silnika Aeros 1860kv przewodem linką miedzianym stosowanym w elektryce samochodowej, sam przewód miedziany po lekkim skręcenie w palcach ma 1,5 mm, natomiast mierząc po izolacji wychodzi około 2,8 mm??? 2. Czy przewody mogę bezpośrednio wlutować w regulator, czy też muszę dolutować /albo zrobić łączenie na goldach/ do istniejących przewodów oryginalnych wychodzących z regulatora? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Przewody możesz spokojnie przedłużyć. Problemu nie ma. Co do przekroju przewodu to powinny być oznaczenia AWG i zależności od cyfry po AWG trzeba dobrać odpowiedni przewód którym będziesz przedłużał. Możesz bezpośrednio wlutować przewody regulator silnik bo z drugiej strony musisz mieć złączkę do pakietu. Albo goldy albo inna. Tyle że zanim przylutujesz przewody regulator-silnik musisz się dowiedzieć który przewód z regulatora do którego przewodu w silniku, chyba że regulator ma wbudowany revers. Wówczas bez znaczenie jak polutujesz przewody. Ja źle przylutujesz to silnik będzie się kręcił nie w tą stronę co trzeba, wówczas musisz zamienić dowolne dwa przewody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihu Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Jak masz zwyczajnie przewody o przekrojach w mm2 to na 30 spoojnie wystarczy ci 2,5mm2. Zwykłe kable miedziane są jednak mniej giętkie od drobno splotu w gumie - jak nie będziesz używał na mrozie to zwyle stykną. Mam tak w swojej becie 1400 o jest ok. Mi na kitowym silniku regiel 30A sie grzeje w kabinie, wiec lepiej chyba wystawic przy silniku. -Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek124 Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Zakupiłem przewody, wszystko polutowane, teraz mam pytanie czy mam uruchomić hamulec w regulatorze dla motoszybowca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Dla motoszybowca trzeba uruchomic hamulec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Dla motoszybowca trzeba uruchomic hamulec. Tak ? A jeśli sterczące śmigło dodaje uroku całej sylwetce to też uruchamiać? Że bez sensu ? Co z tego? Ma jak lubi i już ! Pytanie też bez sensu bo śmigło składane czy nie ? Już nie mogę czytać takich dziwolągów pokazujących się co raz na forum. Powiadacie to nie czytaj ? Nie będę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 BRoman. Zdażyło mi sie kilka razy latać z wyłączonym hamulcem i nie bardzo widze w tym sens? Skoro to szybowiec to ma szybować i w odpowiedzi nie bede uwzgledniał 1% ludzi takich jak Ty którzy lataja szybowcem z obracajacym sie śmigłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi