Skocz do zawartości

Recepta na modele z UH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem receptę na modele z UH . Wadą tych modeli ( Jak 54 , Su 31 itd) było zwalanie się na skrzydło w gwałtownych manewrach . Tak jak podejrzewałem chińczycy poszli na łatwizę i zastosowali jednakowy profil na całej długości skrzydła . To powodowało , że zrywaniwe strug następowało najszybciej na końcówkach skrzydeł i efekt zwalania się modelu gotowy . Wystarczy obciąć końcówkę skrzydła i w to miejsce umocować płyty brzegowe . Wykonane mogą być z depronu 6 mm lub balsy 3 mm i przykręcone wkrętami do drewna .. Moje są z depronu usztywnione dodatkowo balsą 1 mm . Niestety model nie za długo polatał z płytami i polegl w 3 locie z winy zakłuceń od regulatora . ( z tego samego powodu stracilem poprzednio Katanę S30 z Sebartu , na tym samym regulatorze ) . Zachęcam do prób , bo przeróbka nie jest skomplikowana . Powodzeniakatanajq3.jpg

katanajq3.82d4b8668b.jpg

Opublikowano

Ja w swoich 2 ostatnich modelach zaobserwowałem coś zupełnie odwrotnego.

Po dodaniu tych jak to nazwałeś płyt brzegowych w celu powiększenia powierzchni bocznej i poprawy lotu nożowego owszem modele latają w nożu znacznie lepiej ale za to wpadają przy byle mocniejszym zaciągnięciu SW w korka. pętlę da się tylko zrobić z wychylonym SW tak do połowy. Próba ciaśniejszej pętli to korek 100%

Po ściągnięciu tych elementów problem znika.

Modele to funfly z prostym skrzydłem i coś podobnego do extrima

Jeśli uważasz że to jednakowy profil skrzydła jest za zwalanie odpowiedzialny to jaki on powinien być na końcówkach względem reszty?

Opublikowano

Nie twierdzę , że płyty brzegowe są dobre do wszystkich modeli . Tym modelom akurat pomogły . Na końcach skrzydeł powinien być profil o innej liczbie Re . Jaki dokładnie to już zadanie dla aerodynamika . I pewnie długi etap prób nad doborem właściwego profilu . Wiele prawdziwych samolotów ma inne profile u nasady a inne na końcówce płata . Ma to odnosić taki sam skutek jak zwichrzenie końcówek .

Opublikowano

Jeżeli na końcówce profil jest identyczny i jest cienki to niestety ale może to prowadzić do przedwczesnego zrywania strug. Profil na końcówce powinien być dużo grubszy. Jeżeli na środku jest 12% i przy cięciwie np 20 cm ma grubość 2,4 cm, to na końcówce o cięciwie np 12 cm powinien mieć grubość ok 15 - 16% czyli o porównywalnej grubości (2cm) i z mocno zaokrąglonym noskiem. Takie profile mają dużo szerszy zakres kątów przy których nie następuje zerwanie strug. Można spróbować zaokrąglić im noski - powinno pomóc doraźnie. Ewentualnie spróbować wprowadzić stały opływ turbulentny (pasek papieru ściernego na krawędzi). Taka warstwa turbulentna ma dużo większą energię i trudno ją oderwać. Rozwiązanie to stosuje się często w kombatach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.