Skocz do zawartości

Edge 540 - depron

kreis84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że Fanastic został deczko sponiewierany, a ja mam parę dni luźnych, postanowiłem sklecić sobie kolejne latadło. Spodobały mi się akrobaty z prostą krawędzią natarcia, więc wybór padł na Edge'a 540. Znalazłem plany takiego na 140cm rozpiętości z balsy, przeskalowałem deczko, no i biorę się do roboty.

Moje cele: model ma być zrobiony w miarę szybko, ma być lżejszy niż poprzednik (lub mieć podobną wagę przy deczko większej rozpiętości), no i latać na jego wyposażeniu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Oczywiście wszelkie uwagi i sugestie mile widziane. Poprzedni model był moim drugim, popełniłem w nim parę błędów konstrukcyjnych (mimo że latał fajnie), mam nadzieję że przy tym będzie lepiej :wink:

Rozpiętość: 112cm,

Długość: 88cm (lub ok. 100cm okaże się w trakcie budowy),

Waga: się okaże.

I od razu pierwsze foty:

e59ff588a1c40299.jpg

2096a9fea9a3a756.jpg

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Gratuluje wyboru :)

Czekaj Ty, jak ja swojego fantastica zniszcze, też Edka zrobię :mrgreen:

Z wagą przesadzasz, fantastic miał 25g/dm^2, przecież to niziutka wartość... chcesz osiągnąć obciążenie jak mają halówki? Nie da rady na wietrze :P

A jaką ogólnie ma powierzchnię skrzydeł? Jakie dźwigary?

będę śledził poczynania :D

Opublikowano

ale dźwigary są tragicznie :/ powinny być jeden nad drugim wtedy lepiej pracują jak są połączone a teraz łatwo będzie je złamać ;/

Opublikowano

Dźwigary to sosna 2x5 (ma być lekko :) ), powierzchnia samego skrzydła to 16,8 dm^2. No na wadze mi zależy z dwóch powodów: 3D, i aby stary napęd dał radę.

ale dźwigary są tragicznie :/ powinny być jeden nad drugim wtedy lepiej pracują jak są połączone a teraz łatwo będzie je złamać ;/

Kurcze, duży to ma wpływa na wytrz. skrzydła? Zrobiłem tak, ponieważ przy końcowych żeberkach dźwigary by się stykały - żeberka były by podzielone na dwie części.

Ale cóż, już nic nie zrobię gdyż zamknąłem je w nocy :? Dzięki za info. muszę sobie to zapamiętać.

Ale looknąłem na plany, tam też dźwigary nie są jeden nad drugim.

d84cec3254f31df2.jpg

Czyli kijowe plany sćiągnełem ?

33fd3ff63ddb5d61.jpg

c56074b57f9cba28.jpg

Opublikowano

Witam.Ja tez robiłem i robie znów nowego Edga 540.Opisywałem go tutaj -->Deproniak Edge 540 --- Model " roboczy ".Są tam zamieszczone linki ze zdjęciami.Latalem juz nim przeszło 20 lotów i sprawuje sie świetnie :D

Opublikowano
Kurcze, duży to ma wpływa na wytrz. skrzydła?

duży :) jak znajdę książkę to zrobię skana z tym jak działają dźwigary i jakie ułożenie ich jest najlepsze :)

Opublikowano

Bartek2220, A jakieś 3D kręci? Bp tak patrzę na te plany, i SW wydaje mi się strasznie mały :| Zastanawiam się czy go nie powiększyć.

meteor, No cóż, mówi się trudno. Ale pomachałem skrzydełkiem dość mocno w rękach (myślę że w locie nie będzie takich naprężeń) i nie połamałem go. Zobaczymy w praniu jak się sprawdzi.

Na dziś tyle:

3f33595979046eb6.jpg

Opublikowano

Skrzydełka jednoczęściowe widzę...

Dużo miejsca na pakiet, jak to w edku/extrze/katanie itp bywa. Ja w fantasticu ledwo pakiet mogę wsadzić...

takim tempem ulotnisz go szybciej niż ja (bo musze na UH zamówić) hehe

Opublikowano

kręci fajni :wink: jest to model metrowy :wink: powiększyc zawsze idzie :) Najważiejsze dla mnie jest to że jest lekki.Nawiąże do opisu modelu.Dzwigar mam zrobiony z listewki deprony i to wszystko , dzięki temu są bardzo lekkie no i tak mi sie zdaje ze wytrzymale.Przywaliłem w płot tym modelem co jest na zdjęciach no i ku mojemu zdziwieniu kadłub sie złamał a skrzydła nic mimo ze większośc siły wzieły na siebie.Mam taki schemmatyczyn plan kadłuba i statecznika narysowany przez kolege.Pionowy statecznik - no raczyj tu używam weny twórczej :devil: :devil:

Opublikowano

meteor, ale w rzucie z przodu skrzydła, moje dźwigary wyglądają jak te z trzeciego przykładu, więc nie jest tak źle :) Masz może w tej książeczce rzuty z góry na skrzydełko?

Grzechu, w Fantasticu miałem same problemy, przez te próby zrobienia dzielonego skrzydła. A te 112cm wejdzie mi do auta, więc wolę nie kombinować. Przeraża mnie wielkość tej części przed-skrzydłowej kadłuba, jest wielka i wgląda jak jakiś kontener :shock: Robota idzie dość sprawnie, bo w sumie nie mam czym latać (RWD to już nie to :roll: ). Chciałbym go oblatać w weekend, lub na początku tygodnia. Widzę że zwolniłeś robotę przy swoim, a nie mógłbyś go oblatać na sprzęcie z innego modelu?

Opublikowano

GrzechuWidzę że zwolniłeś robotę przy swoim, a nie mógłbyś go oblatać na sprzęcie z innego modelu?

Znaczy model prawie gotowy, oklejony cały, właśnie przyklejają się stateczniki do kadłuba, po prosto chcę pokazać gotowca już :D

Wyposażenia i tak nie mam, czyli 2 serw i silnika, od Zefira siedzi w Extrze (która niedługo też przejdzie na emeryturę bo jak ręką podnieść model to trzeszczy aż :jupi: )

W weekend oblot... powalające tempo...

Aha, mam życzenie :rotfl:

Jak będziesz cykał fotki, proszę o jakieś dokładniejsze tego sposobu mocowania skrzydeł, w końcu też się nad tym głowiłem póki nie przeciąłem...

Opublikowano

Te balsowe deseczki zostały po prostu nasunięte na skrzydło, musiałem tylko pod spodem zrobić nacięcie na wystającą zębatkę serwa - ot cała filozofia :wink:

e1403fab772f16d7.jpg

Opublikowano
meteor, ale w rzucie z przodu skrzydła, moje dźwigary wyglądają jak te z trzeciego przykładu, więc nie jest tak źle :) Masz może w tej książeczce rzuty z góry na skrzydełko?

z góry nie ma ale zwróć uwagę na ten kawałek w ramce, tam jest pokazane że powinny być jeden nad drugim i najlepiej połączone, wtedy zyskujemy maksymalną wytrzymałość :)dsc06499dn2.th.jpg

Opublikowano

Sprawdzałem wstępnie rozłożenie mas, i niestety okazało się że musiałbym sporo dociążyć tył :/

Spróbowałem więc czegoś takiego:

4a5deb2f32d48e36.jpg

Ale ośka jest za krótka o parę mm, na dziś dość, jutro pomyślę co dalej.

Prawdopodobnie będę skracał przód... :|

Opublikowano

z góry nie ma ale zwróć uwagę na ten kawałek w ramce, tam jest pokazane że powinny być jeden nad drugim i najlepiej połączone, wtedy zyskujemy maksymalną wytrzymałość :)Obrazek

Tylko, że z tej tabelki to nie wynika :wink:

Pokazane jest tylko, że dwa dźwigary połaczone wzajemnie dźwigary mają większą wytrzymałość i mogą mieć mniejsze wymiary, niż dwa pracujące osobno. Na temat ich rozmieszczenia nic tu nie ma. Tabelka jest na to zbyt schematyczna i tyczy się odmiennego tematu. Ot przewaga konstrukcji kratownicowej dźwigrów, nad niezależnymi i jednolitymi elementami. A Kratownica wcale nie musi być "jedna nad drugą".

Myślę, że takie rozmieszczenie dżwigarów, jak wg planów, nie będzie zbyt dużym osłabieniem konstrukcji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.