meteor Opublikowano 18 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Tylko, że z tej tabelki to nie wynika :wink:Pokazane jest tylko, że dwa dźwigary połaczone wzajemnie dźwigary mają większą wytrzymałość i mogą mieć mniejsze wymiary, niż dwa pracujące osobno. Na temat ich rozmieszczenia nic tu nie ma. dla mnie jest oczywiste że dwa dźwigary jeden nad drugim będą miały większą wytrzymałość niż tak ułożone jak są w tym skrzydle... z resztą na rysunku jest narysowane dokładnie jeden nad drugim a nie jakieś przesunięcia... :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 18 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Te balsowe deseczki zostały po prostu nasunięte na skrzydło, musiałem tylko pod spodem zrobić nacięcie na wystającą zębatkę serwa - ot cała filozofia :wink: a lotka? Jak będziesz wysuwał skrzydło? Niezłe tempo, zazdroszczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 18 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Nie będę, skrzydełko jest przyklejone do kadłuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 18 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Tylko, że z tej tabelki to nie wynika :wink:Pokazane jest tylko, że dwa dźwigary połaczone wzajemnie dźwigary mają większą wytrzymałość i mogą mieć mniejsze wymiary, niż dwa pracujące osobno. Na temat ich rozmieszczenia nic tu nie ma. dla mnie jest oczywiste że dwa dźwigary jeden nad drugim będą miały większą wytrzymałość niż tak ułożone jak są w tym skrzydle... z resztą na rysunku jest narysowane dokładnie jeden nad drugim a nie jakieś przesunięcia... :wink: Wiesz... jeśli jako przykład zobrazowania wytrzymałości, rysuje się maszynę słynną z gubienia skrzydeł w locie, oraz która nie otrzymała pełnego dopuszczenia do akrobacji lotniczej, to ja jakoś nie mam zaufania do takiego przykładu :devil: Weź jednak pod uwagę, że skrzydło w akrobacie nie pracuje dokładnie tak, jak w samolocie myśliwskim, przytoczonym jako przykład w tej tabeli. Inżynierem jestem, ale nie lotniczym. Podejrzewam jednak że chodzi tu o przeciwdziałanie siłom skręcającym płat. Dżwigary umieszczone jeden nad drugim, pracują najskuteczniej w płaszczyżnie góra-dół. Na płaszczyźnie przód-tył, są akurat najsłabsze. Umieszczenie skośne daje nam taki wash and go. Mamy i jakąś wytrzymałość góra - dół i coś tam na przód - tył. Dlatego uważam, że takie rozmieszczenie dźwigarów ma sens. Ale może jakiś praktyk się wypowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 18 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Temat ciekawy, ale nadaje się aby stworzyć dla niego nowy wątek. Tym bardzej że nie mam już możliwości zmiany ułożenia dźwigarów. Skrócona mordka: Serwa: Stery: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 cześć piszesz że tył niedociążony, ja bym na Twoim miejscu serwa umieścił przy sterach po bokach kadłuba Mimo, że u siebie nie wiem jak z wyważeniem, otwory zrobiłem w kadłubie na końcu. Rozwiązanie moim zdaniem lepsze, krótkie popychacze i łatwy dostęp do serw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 19 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 No ale już skróciłem mu mordkę, więc nie będzie już takiego problemu z wyważeniem, a takie serwa na zewnątrz kłują mnie w oczy Edit: 'Edzio' zaczyna przypominać samolota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 Ile on teraz ma długości? Zależy Ci na 3d, ale on jakiś króciutki się wydaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 19 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 No niestety wyszedł przykrótki: 78cm (to co na zdjęciu), przy 112cm rozpiętości... ciekawe jak to będzie latało? Powinienem SW powiększyć?? Powierzchnia skrzydeł z lotkami to 23,5 dm^2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 20 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 No i po oblocie, Edzio lata, lecz niem byłem w stanie go nawet wytrymować porządnie - za bardzo wiało :? Po drugim locie, który zakończył się krzakowaniem, odlutowała mi się jedna faza od silnika. Spróbuję jeszcze wieczorem polatać - ma troszkę słabiej wiać. Jako że w tygodniu nie będę miał na latanie możliwości, jest to moja ostatnia szansa. Filmik jest, ale nie ma na nim nic ciekawego, tyko walka z wiatrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 Daj film, daj! Taśmą go okleiłeś? W kilka dni akrobata zrobiłeś... gratulacje :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 21 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 Będę go najprawdopodobniej oklejał taśmą, ale to dopiero gdy już go poustawiam na zicher Udało mi się w niedzielę wieczorem jeszcze chwilkę polatać. Samolocik startuje i ładnie lata już na połowie gazu, ale zawisu nie chce zrobić nawet na pełnym :| Film z lotów można obejrzeć tutaj - zapraszam (myślałem że Vimeo będzie dobrą konkurencją dla tuby, ale mój filmik u nich wygląda jak by mu co czwartą klatkę wycieli, w oryginale było 30/s). Ale jest problem: gdy leci pochylony na skrzydło i zaciągnę mocniej SW, zamiast zacieśnić łuk, zaczyna się prostować do poziomego lotu - tak jakby ulegał sile odśrodkowej i ustawiał się wzdłuż jej wektora :roll: Wiecie co może być powodem? Nie chce mi również robić równych pętli (widać na filmie), zawsze ucieka mi w którąś stronę. Dodam że statecznik poziomy jest idealnie równoległy do skrzydła, a połówki SW są połączone listewką z balsy 4x6mm i wychylają się równo. Pomożecie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Pobaw się w ustawieniach wimeo, bo jak na razie jest to prywatny filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 22 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Done, przepraszam - późno było :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaqn Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 bardzo odwazny oblot 1 starcie z maszyna a tak swirowales ;] gratuluje edzia i oblotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tost Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Witam Obrazek Jaki zastosowales timing do tego silnika? I jaki polecaja inni? TURNIGY 28-30-azj 14A 1100Kv :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 jak chcesz szalec koniecznie zrób nowe skrzydla. 2 dzwigary ustawione nad soba + o wiele mniejsza rozpietosc około 95 cm. To moje zdanie. Zrób jak wolisz Pozdro ;] ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 24 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 jaqn W sumie to był drugi lot, pierwszy trwał ok minuty, wtedy go wytrymowałem. Tost, pojęcia nie mam, podłączyłem silnik do regulatora i tyle, działa. gruchu124, sądzisz że to przez to model źle reaguje na SW? Bo jeżeli chodzi ci jedynie o wytrzymałość skrzydła, to jak widać na zdjęciach nie ma z nią problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoyo Opublikowano 27 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2008 Siema mam takie pytanie i glupie i nie na temat tutaj ale czy ten depron to jest pod panele podlogowe??czy tego nie uzywa sie pod panele podlogowe ?? bo mam tego duzy w piwnicy :):D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 27 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2008 Uzywa sie :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.