latacz Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Witam. kupiłem jakiś czas temu na allegro "model motoszybowca zrobiony przez starego doświadczonego modelarza" -a nazwa nieznana. Sprzedający -miał go kilka lat -i też z drugiej reki... Model wygląda na "wykonanie fabryczne" -może ktoś potrafi zidentyfikować producenta i nazwę ? kadłub 115cm długości -laminat szklany. skrzydło 230cm rozpiętości -podobno tkanina szklana laminowana na balsie i malowane... ale... mi lakier wygląda na kładziony w formie -a skrzydło na w pełni laminatowe z przekładką balsową a w bardziej obciążonych miejscach z przekładką sklejkową. Skrzydła nakładane od góry kadłuba mocowane 3 śrubami. konstrukcja raczej stara -dźwigienki -stalowy drut ze stalowymi kulkami na końcach ... wszelkie półki wewnątrz -wycinane chyba frezarką równe "jak fabryczne" ale na pewno jeszcze nie laserowe cięcia... co to za model? może ktoś zna typ i inne dane -zalecenia regulacji, profil itp? pozdrawiam i dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 To już wiem, kto mnie wyprzedził z decyzją zakupu Co do modelu to nie ma czarów.... ŚC 1/3 od natarcia, a dalej organoleptycznie Co do wychyleń sterów wziąłbym na "szablon" np. Falkona Kwarcińskiego. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Dane do regulacji? Lecisz i ustawiasz żeby bylo dobrze. Po co jakieś szablony? Szablony ogłupiają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Ale dają jakiś "start" do dalszej regulacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 nie wiem czy ja wyprzedziłem -kupiłem toto ładnych parę miesięcy temu... golas z lekko poszczerbioną końcówką skrzydła. kadłub idealny. zainteresowania nie było bo to takie nie wiadomo co -i opis był mało zachęcający "balsowe skrzydła malowane i oklejone tkaniną"-więc tanio wziąłem. Z bliska wygląda bardzo fajnie... naprawdę porządnie. chyba przypomina falkona -którego zresztą nigdy z bliska nie widziałem... ciekawi mnie głównie jaki to ma profil -do jakiego latania dedykowane -czy wyposażać lekko czy ciężko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Szybowiec wyposażać cieżko? Hmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 motoszybowiec. np. żeby popierdzielał... jesli profil lubie wieszą prędkość -tylko nie wiem jaki to profil i co lubi. toto ma 40dm2 powierzchni płata... modę go zrobić poniżej 2kg -mogę zrobić na 2,5kg ciąg od 1,5 do 3kg -silnik 180-300g -mogę wsadzić sk3 glider drive 3,5 -960 mogę sk3 4,6-840 -mogę megę 22/45/3e mogę kontronika kirę31 z przekładnią... każdy pociągnie -a rozpiętość wagi silników spora... pakiet 3 lub 4 cele -i od 1800 do około 3000mAh... więc pole manewru spore -nie wiem iść w małą wagę -czy raczej w mocniejszy napęd i więcej prądu na pokładzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Możesz. Tylko po co? Ze lata szybciej na silniku to nie znaczyvze lata lepiej szybując. A wręcz dam głowę be wtedy będzie latał gorzej. Proponuje Jakiegoś jeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anluk Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Ja też zawsze się dziwię widząc jak ktoś kupuje szybowiec, pakuje do niego elektrownię i zapierdziela jak rakieta... Raczej nie o to chodzi w szybowcach które lubią prędkość.... Ale co kto lubi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Zależy mi na zidentyfikowaniu nazwy i producenta.... tak więc prosiłbym bez filozofii kto czemu się dziwi -i dyskusji o wyższości świąt Bożego narodzenia nad... a latając lepiej na silniku -niekoniecznie musi lepiej szybować... normalka coś za coś. -ma dawać radochę i tyle. Nie każdy startuje w zawodach i nie każdego to bawi. co do wagi - lekkie szybowce już mam... i może źle się wyraziłem -zrobić możliwie lekko -lub mniej lekko. niektórzy pakują balast... ja wolę w razie czego elektrownię. może ktoś skojarzy co to jest za model... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Zależy mi na zidentyfikowaniu nazwy i producenta.... tak więc prosiłbym bez filozofii kto czemu się dziwi -i dyskusji o wyższości świąt Bożego narodzenia nad... a latając lepiej na silniku -niekoniecznie musi lepiej szybować... normalka coś za coś. -ma dawać radochę i tyle. Nie każdy startuje w zawodach i nie każdego to bawi. co do wagi - lekkie szybowce już mam... i może źle się wyraziłem -zrobić możliwie lekko -lub mniej lekko. niektórzy pakują balast... ja wolę w razie czego elektrownię. może ktoś skojarzy co to jest za model... Witku, jakiś czas temu odkopałem na strychu stareńkiego, ale nowego i nie złożonego jeszcze OMEI. Ten Twój jest inny, ale niektóre szczegóły są jakby podobne - konstrukcja skrzydła, nakładki serw, dość cienki kadłub laminatowy i kolory (też biały i czerwony). To oczywiście bardzo słabe przesłanki, ale a nuż ten sam producent ? Opis jakości, który podałeś, też dobrze pasuje. Nie wiem, kto robił te OMEI-e, jest to i owo o nich na Forum. Wpisz w szukajkę . Być może pochodzą z podobnego okresu wytwórczości, to a nuż jakiś trop się trafi z boku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi