Skocz do zawartości

RWD-5 mój kolejny model z Izo-floru (depron)

tomson

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Prace powoli poruszają się do przodu

Kadłub oklejony

rwd7pw8.jpg

Miałem trochę problemów z tą owiewką, jest jeszcze nie przyklejona i nie obrobiona

rwd8df8.jpg

W niedzielę siedziałem i wycinałem żeberka (miałem ich po dziurki w nosie)

Dzisiaj zaczełem kleić skrzydło

rwd10bq2.jpg

Czy ktoś wie jakie gumy muszę kupić do mocowania skrzydeł do kadłuba ??

80,100,120,150mm ?????

Opublikowano

Gumki w oplocie nie są najlepszym rozwiązaniem , a to co Krychol napisał jest niezłe i stosowane od dawna ( dużo cienkich gumek łatwiej dopasować i trzymają płat bardzo solidnie). Tak nawiasem mówić prawidłowe ułożenie gumek jest właśnie na krzyż( nie pamiętam czemu tak jest ale gdzieś o tym kiedyś czytałem)

Opublikowano

Chyba jednak w tej wersji nie zrobię lotek, bo wtedy musiałbym zrezygnować ze wzniosu

Dzsiaj rano próbowałem zagiąć tą płachtę i widzę że jest problem , boję się że pęknie

Trzeba ją na ciepło wyginać ??

Opublikowano

Najlepszym sposobem jest naklejenie paska taśmy na całej długości zagięcia i można to podgrzać. Taśma daje to że depron się nie łamie. Powinieneś dać depron odwrotnie tzn inaczej rowki, tym sposobem łatwiej to by się gięło

Opublikowano

Nie mogłem dać odwrotnie depronu ponieważ był za wąski

będę próbował z podgrzewaniem

EDIT: Przeprowadziłem próby na odciętym kawałku i chyba obejdzie się bez grzania

Jutro będę próbował jak wyschną ostatnie żebra

rwd11mz7.jpg

Opublikowano

Mam takie pytanie z innej beczki, w którym miejscu znajduje się środek ciężkości w tym modelu?

A to RWD 5 w moim wykonaniu

rwd1ig4.jpg

rwd52mq1.jpg

Opublikowano
Środek ciężkości modelu powinien się znajdować od 41 do 55mm od krawędzi natarcia przy kadłubie.

Orginalny dziób :) widzę że zrezygnowałeś z krągłości :)

Opublikowano

No chciałem być oryginalny ;D, model jeszcze do poprawek jak np wyszlifowanie krawędzi, a oblot chyba dopiero na wiosne, bo moja aparature wysłano do producenta :(

Opublikowano

Gumki zakłada się "na krzyż", przynajmniej 2 ostatnie jakie się zakłada poprostu żeby reszta się nie zsunęła z kołków. 6 najzwyklejszych recepturek wystarczało w modelu F3mini, ale to były takie "konkretniejsze" recepturki.

Ludzie, co wam z tymi oporami?!? Przekrój poprzeczny kadłuba ma baaaardzo mały wpływ na opór! Chodzi o kształt, a nie o przekrój... Depronowy kadłub z kwadratowymi rogami będzie miał o wiele większy opór, niż kadłub zaokrąglony o opływowym kształcie, o dwa razy większej powierzchni przekroju. Poczytajcie trochę teorii, zanim zarzucicie taką opinię... Wybaczcie tę odrobinę "wyższości", nie jestem jakimś omnibusem - ideałem, ale coraz częściej na tym forum pojawiają się tezy zupełnie nie poparte niczym...

Opublikowano

Już 2 razy przecież napisał że

Środek ciężkości modelu powinien się znajdować od 41 do 55mm od krawędzi natarcia przy kadłubie.

Czytaj a później zadawaj pytania :wink:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam problem z owiewką kabiny, nijak to nie pasuje w planach nie ma dokładnego szablonu tylko prostokąt z którego trzeba improwizować

Czy ktoś ma patent aby owiewkę spasować z pokrywą ??

rwd14gs0.jpg

P.S. @miros18 wiedziałeś co robisz, robiąc prostą pokrywę i owiewkę :wink:

Opublikowano

Owiewke musisz jakos indywidualnie dopasowac.

wytnij, wygnij a potem szlifuj az spasuje. potem imitacja szybki.

Wydaje mi sie ze nie doczytales sobie ale to model pod silnik 400 z przekladnia (ok100g) i pakiet kan 8cel (ok160g). i z tym wyposazeniem idzie go wywazyc.

jak dasz bezszczote i akum polimerowy to ciezko bedzie z SC (przygotuj sie zeby serwa umiescic blizej przodu niz w instrukcji)

Kazdy kto robi go pod silnik 3F wydluza mordke o 3-4cm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.