BRoman Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Propozycja demontowanego steru kierunku. Bolec wklejony w poziomą listwę steru kierunku. Zawias w stateczniku jako kawałek laminatu z otworem na ten bolec. Wsuwane z góry. Dolny zawias : Bolec wkładany od dołu lub wsuwany z góry w szczelinie prowadzony rurką wklejoną w krawędź natarcia steru kierunku. Detale co jak rozwiązać -wymiary, blokada dolnego bolca przed wypadaniem -samodzielnie. Kobito ergo sum ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Witam Dzięki Romanie podobnie do tego podchodzę.Jednak nadal kąt zaklinowania statecznika wysokości meczy mnie ? Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Niby czemu cię męczy ? Kąt miedzy cięciwa skrzydła a cięciwą statecznika jest istotny. Reszta to takie....... nie. Np. ustawie nie kadłuba w locie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Witam Na tym rysunku Mam belkę nośną kadłuba a tu mamy kąt zaklinowania ? co innych rysunków tego szczegółu nie posiadam,poprawianie po pierwszym locie to nie lada problem dopasować długość zastrzały statecznika niby to jest do sprawdzenia. Według mnie to pięć stopni a jak nie to będzie mały nielot. Pod statecznik mam zamiar wkleić twardą balsę stabilizującą a cały statecznik mocować na wkrętach łatwy do transportu i montażu za każdym razem na lotnisku. Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Marian ! Poszukaj, przeczytaj, zastosuj co to jest kąt zaklinowania skrzydła w rozumieniu kąt natarcia . Co ma belka ogonowa do kąta zaklinowania (natarcia )skrzydła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Witam Tak na prawdę byłem lekko zaślepiony tym statecznikiem banalne skojarzenia z modelami silnikowymi tu mnie pomieszały w starej mózgownicy .Wracając do budowy materiały posiadane tak koncepcja wieżyczki z częściowym centro płatem klei się. Kadłub to nie lada problem tak go rozwiązuje jak zamocować teleskopy z możliwością dostępu w miarę solidnie spełniały należytą funkcjonalność żeberkowe wypełnienie miejsce na serwo,zasilanie,wzmocnienie solidne pod zamocowanie lekko tu przesadziłem taki materiał posiadałem w modelarni, płoza z zawiasem utrzyma ta gruba sklejka. Czas na budowę z posiadanych materiałów umysł układa puzzle podobieństwa makietowego. Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Witam Dzień dzisiejszy to zajęcia przy wierzycie jedni nazywają (kozioł przeciwkapotażowy) inni ambona,poklejenie podejrzałem u Wojtka schowanie przewodów zasilających serwa lotek.Pierwszy trójnóg wieżyczki klejenie. Dalsza zabawa wykonanie ambony katolickie określenie wywyższenia nad innych klejenie szpilkowanie do kształtu. Kieszeń powstała maskuje przewody do lotek pokazuje jak na przyszłość będą przebiegać zasilanie serw to obrazowa fotka. Tu demonstruje przelot do innej elektroniki w kadłubie wyłącznika zasilania. Kieszeń obrazowo od spodu nogi wieżyczki. Patrząc na wieżyczkę z boku przecież nie wiele widać zrobionego to jednak ponad osiem godzin dłubaniny myślałem ten dzień więcej zrobię,stolarka z małym oprzyrządowaniem to miła zabawa jednak praco chłonna. Tak w południe dalsza zabawa. Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Witam Dziś zajęcia z ślusarki poszukałem dostępne materiały na napinacz w wieżyczce naciągów (want). Wytrasowałem na blaszce aluminiowej grubość to 1,8 mm mogła by być grubsza robię taki posiadam materiał wycinanie. Podczas gwintowania szukam innych rozwiązań w głowie cienka blaszka czy wytrzyma . Powstał motyl część napinacza ukształtowany. Obudowa napinacza wypiłowana ukształtowana. Poskładany napinacz będzie mocowany do wieżyczki od spodu jak i na górze na śruby jak zwykle mam garść ale nie takie długie jak potrzebuję nie wiercę nie wiem co jutro kupię. Przymiar na sucho napinacza mam do jutra przemyślenia, czy dać nakrętkę kłowa na wierzchu wstawiając klocek czy wzmocnić inaczej.Poproszę o podpowiedz czytających to miejsce ma unieść całą wagę płata. Pozdrawiam Marian Oj zapominałem o tej fotce to rozkojarzenie.Przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Witam Wczorajsza środa to zajęcia z młodymi adeptami,model doczekał się dopiero dzisiaj dalszej stolarki.Klejenie belki ogonowej klamerki jako zaciski spełniają dobrze. Ożebrowanie kadłuba dopasowanie z płatami bocznymi. Dalszy suchy montaż kadłuba,wieżyczki,płozy. Jutro postaram się o zaciski zobaczę co mają w OBI. Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Zwiększ przekrój przewodów do zasilania serw skrzydła ! Ta taśma jest za cienka. Daj 20- 22 AWG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Witam Masz racje Romanie to było pokazane do demonstracji jak zamierzam przeprowadzić przewody.ukryć.Kila minut temu odwiedziłem sklep OBI zakupiłem nowe ściski i żabki plastykowe maja niezły uścisk .Grzesiu odwiedził pracownie podsunął nowy pomysł do zwiększenia zabezpieczenia w naciągu motylka dostał zadanie wykonania, pokarze jak wykona. Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Witam Oj dziś tłusty czwartek posilony pączkiem łyk dobrej herbaty nowe zaciski nie dały mnie spokoju przymierzyłem ponownie. Nowe spojrzenie nadal przymiarka bez kleju. Dalsze kompletowanie. Inne spojrzenie. Tak pozostawiam twórczy bałagan, jak zamykać gdzie ustawić włazy zamykane na magnesy dostęp do zasilania i odbiornika serwa wypięcia holu sporo do przemyślenia. Rano nastąpi dzień posprzątam liczę na nowy pomyślunek, poukładania elektroniki serwa holu jak całej z tym związane wypinanie. Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 9 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Witam Dzisiejsze porządki oglądam rysunki a tu brak mocowania podwięzi naciągów tak z żeglarstwa want skrzydła,tak naprawdę dobrze że nie pokleiłem polówek kadłuba tak jest wygodniej dociąć wzmocnienia sklejkowe wcisnąć nakrętki kłowe. Dociśnięte łatwiej kleić. Nowe przemyślenia pozostają co do zamontowania serwa odpinającego hol, jak zrobić cały z tym związany mechanizm ogólne ma pojęcie pogrzebałem tu w forum jednak sam nigdy nie robiłem. Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Witam Wczorajszy piątek dość owocny jak na mnie w postępie budowy.Umocowałem kadłub w imadłach Patrze do środka dziś jak bym miał zacząć budowę sporo bym zmienił.Na pokrycie dna postanowiłem zastosować balsę 3 mm w całości,aby ją ukształtować do dna musiałem w jednym miejscu namoczyć. Ukształtowałem na kadłubie wilgotną balsę wysuszyłem opalarką,skleiłem.Pozostało wyciąć otwory na teleskopy. Maskowanie serwa wyzwalacza holu. Sporo czasu zajęło mocowanie teleskopów to jest jedno miejsc do poprawki w innym kadłubie łamany kluczyk imbusowy mocowanie płozy na zawiasie. Wymaga poprawek i tak będę demontował Zawias ma pewne własne luzy co mnie niepokoi muszę nad tym popracować.Czas na wykonanie mocowanie teleskopów z płozą,na kawałku blaszki aluminiowej na trasowałem wymiary. Sama blaszka jest dość twarda do obróbki plastycznej(wyginania) aby zmienić jej strukturę wewnętrzna podgrzałem małym palnikiem szybko oziębiając uzyskałem oczekiwany efekt. Mała refleksja mało tu piszemy o B H P tak naprawdę wszyscy wiemy o okularach ochronnych,nie wiele brakowało miałem je na nosie co przyznaję rzadko mnie się zdarza. Mały kawałek wylądował na mojej twarzy a właściwie okularach. Kawałek wyrywając porysował płytkę. Tak wyglądają moje zabawki uchwyty mocowań teleskopu z płozą. Postawiłem nie mocując jeszcze na stałe do płozy teleskopy. Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Witam Szukam odpowiedniego materiału na dźwigary kadłuba zakupione w paczce okazały się dno i wodorosty porostu krzywe,zrobiłem mocne proste puste w środku. Częściowo poskładałem kratownice kadłuba,dopasowanie statecznika kierunku. Mały zacisk a jaki silny dźwiga sporo. Montaż na sucho muszę zobaczyć co trzeba poprawić uzupełnić(myślę serwo kierunku). Wszystko wisi jest ogromne jednak wymaga ogrom pracy przemyśleń. Pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Witam Trzeba było postanowić jakie serwo i gdzie umieścić,statecznik kierunku ma sporą powierzchnie postanowiłem dać mocne metalik jednak tu waga nie do końca byłem przekonany, Wojtek wspomniał o odważnikach. To mnie uspokoiło walka z ŚĆ będzie. Maskowanie serwa znalazłem z odzysku plastykową obudowę. Nie sklejam kratownicy z kadłubem w całości to 1800 mm bez statecznika kierunku jest dość kłopotliwe uzupełnianie części ogonowej w brakujące podzespoły. Czas na klin pod statecznik wysokości. Taki klin na początek sprawia spore niedogodności by dojść do ładu. Kiepsko dopasować wykonałem ustawiłem ma on 8 stopni pisałem wcześniej wychodziło mnie z pomiarów na ekranie monitora 5 stopni. Tak wygląda jest mało stabilny szukając lepszego rozwiązania wymyśliłem o większej powierzchni w klinie mam zamiar zamontować nakrętki kłowe mocujące śrubami. Ustawiam sprawdzam. Klin muszę wypełnić abym nie zapomniał o najważniejszych nakrętkach.Jak czas pozwoli poszukam wkrętów plastykowych z motylkiem przecież statecznik ma być demontowany. Rozważałem rozwiązanie z oryginału jednak po rozmowie z Stanisławem przyznał mnie racje będzie stabilniejsze mimo zastrzałów statecznika,podtrzymujące wkleić i tak jak wiele trójkątów wzmacniających. Pozdrawiam Marian Uzupełnienie pomiaru kąta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Witam Czas na centropłat poskładać na sucho ,jak zwykle nie lubię pracować w przestrzeni wole prace na desce montażowej tak zaplanowałem.Gumki pozwolą poskładać. Ustawienie na stole to wypoziomowanie stołu montażowego,poziomica i prosty przymiar kątowy pomaga w ustawieniu. Teraz czas na klej,nie zawsze uda się dopasować w przestrzeni dźwigary,jak nie spróbuje to pozostanie oszlifować nadmiar.A co tam czas na klej osuwanie gumek. Klej na wykończeniu nie wiem kiedy pojadę po nowy ,samochód nie domaga mechanik odciąga naprawę zawsze jak mam czas wolny są problemy. Pozdrawiam marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp2jbs Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Witam Środa dzień dla młodych nie wiele czasu dla mnie sporo do przekazania Grześ zajął się Robertem mają wspólny temat elektroniki kwadro cop-tera tak wspominam na marginesie nie w tym jestem kumaty wiek. Po zajęciach rozważałem rozwiązania haku szybowca lubię posłuchać porad innych. Poproszę czytających o wyrażenie swoich opinii.Mam zdobyczną rurkę mosiężną. Tak wygląda na kadłubie. Mam małe tak naprawdę żadne doświadczenie z takimi nie małymi szybowcami a to ma być podobne częściowe do oryginału półmakieta rozpatruję zakup. Jeszcze innym rozwiązaniem zrobić samemu hak zbliżony do oryginału. Kłębek myśli proszę jeszcze raz doradztwo. Pozdrawiwm Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Osobiście zawsze zaczepy kupuję: link, aczkolwiek nie widzę powodu, żebyś sam go nie wykonał - projekt jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Działa ten projekt na 300%. Z uproszczeniami w Krakowie wykonano i użyto wiele takich haków. Serwo raczej 5 niż 2 kg... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi